Dzisiaj zapraszam na bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do weekendowej kawy z rodziną lub przyjaciółmi: sernik gotowany z masą krówkową i słonymi krakersami.
Sernik wychodzi tak delikatny, że po prostu rozpływa się w ustach. Ser jest lekko waniliowy, a kajmak słodziutki i tworzy z krakersami praktycznie bezwysiłkowy słony karmel. Dodatkowego smaku dodają orzechy, które przyjemnie chrupią pod zębami i przełamują gładką konsystencję całości. Ciężko jest się powstrzymać przed nałożeniem sobie kolejnego kawałka!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
Masa serowa
- 80 g mąki ziemniaczanej lub dwa budynie śmietankowe bez cukru
- 100 ml mleka
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 kg trzykrotnie zmielonego pełnotłustego twarogu
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 4 duże jajka
Dodatkowo
- Ok. 300 g słonych krakersów
- 1 puszka (400 g) kajmaku
- 3 garści (100 g) orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Wyłóż warstwę słonych krakersów na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Wylej na nie około 200 g kajmaku i rozprowadź go cienko po całej powierzchni. Po rozprowadzeniu masy krówkowej ułóż na niej drugą warstwę krakersów. Ja układam je pod kątem 90 stopni względem pierwszej warstwy. Dzięki temu spód będzie solidny i nie będzie się rozpadać w trakcie krojenia sernika.
- Do niewielkiego naczynia przelej 100 ml mleka i dodaj do niego 80 g skrobi ziemniaczanej lub dwa opakowania budyniu śmietankowego bez cukru. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do rozbicia wszelkich grudek.
- Do garnka z grubym dnem przełóż 200 g masła. Tłuszcz rozpuść na średnio niskim ogniu, a następnie dodaj do niego 100 g cukru pudru. Zawartość garnka mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru w maśle. Następnie dodaj kilogram trzykrotnie zmielonego, pełnotłustego sera i wmieszaj go za pomocą drewnianej łyżki do całkowitego połączenia się składników. Jeśli chcesz przygotować sernik jeszcze szybciej, możesz użyć twarogu sernikowego z wiaderka. Na początku ser i masło mogą sprawiać wrażenie jak by nie chciały się połączyć, ale w miarę mieszania całość powinna utworzyć jednolitą, w miarę płynną masę.
- Kiedy to nastąpi, zmniejsz grzanie pod garnkiem na niskie, dodaj do niego 2 solidne łyżeczki pasty waniliowej i krótko wymieszaj do całkowitego połączenia. Następnie dodaj do sera 4 duże jajka i energicznie wmieszaj je w masę serową do całkowitego połączenia. Powoli podgrzewaj ją przez kilka minut, stale mieszając, aż całość zgęstnieje i nabierze temperatury. Uważaj, żeby na tym etapie nie zagotować masy.
- Kiedy masa serowa lekko zgęstnieje, dodaj do niej mleko z mąką, zwiększ ogień na średnio niski i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji, około 5 minut. Nie przerywaj mieszania w trakcie gotowania masy, żeby uniknąć przypalenia.
- Wyłóż mniej więcej połowę sera na spód z krakersów i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni. Na serze ułóż kolejną, tym razem pojedynczą warstwę krakersów. Przykryj je drugą połową gorącej masy serowej i wyrównaj, żeby osiągnąć jak najpiękniejszy wierzch ciasta. Masę serową pokrywam kolejną, ostatnią już warstwą słonych krakersów. Krakersy pokryj resztą kajmaku, posyp grubo posiekanymi orzechami włoskich i odłóż do lodówki na całą noc, do zestalenia masy serowej i zmięknięcia krakersów.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 322 kcal
- Węglowodany: 27 g
- Tłuszcze: 20 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 20 kawałków)
- 358 kcal
- Węglowodany: 30 g
- Tłuszcze: 22 g
- Białko: 11 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz