Lato powoli zbliża się do końca, nadchodzi jesień, a to oznacza czas deserów z jabłkami; dlatego dzisiaj przygotujemy szarlotkę w wersji bez pieczenia.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 28 x 18 cm)
Masa jabłkowa
- 1.5 kg kwaskowych jabłek (przed obraniem) / 1.3 kg jabłek po obraniu
- 200 ml wody
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Masa śmietanowa
- 1 łyżeczka (6 g) żelatyny w proszku
- 60 ml wody
- 400 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Dodatkowo
- ok. 200 g okrągłych biszkoptów
- 1 kostka (10 g) ciemnej czekolady
Sposób przygotowania
- Sześć dużych, kwaśnych jabłek umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełóż do dużego rondelka i dodaj do nich 200 ml wody. Zawartość naczynia duś na średnim ogniu przez około 15 – 20 minut, aż jabłka zmiękną i uwolnią sok, ale jeszcze nie będą się rozpadać. Od czasu do czasu przemieszaj jabłka, żeby się nie przypaliły.
-
Po 20 minutach zdejmij jabłka z ognia i przełóż je do
osobnego naczynia, żeby szybciej się ostudziły. Do jabłek dodaj dwie galaretki
brzoskwiniowe i wmieszaj je do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowane
jabłka odstaw do chwili, kiedy galaretka zacznie tężeć. Jeśli Twoja blaszka
jest szczelna, wystarczy, że zaczekasz, aż jabłka trochę ostygną.
- Na dnie blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm ułóż warstwę biszkoptów. Dno i boki blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowany spód wyłóż jabłka i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni. Po wyrównaniu jabłek ułóż na nich drugą warstwę biszkoptów. Szarlotkę wstaw do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
- Kiedy warstwa jabłkowa stężeje, przygotuj część śmietanową. Do niewielkiej miski wlej 60 ml gorącej wody i dodaj do niej 6 g żelatyny. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku w wodzie, a następnie odstaw na około 10 minut do lekkiego przestudzenia.
- Do osobnej, dużej miski wlej 400 ml zimnej, 36 % śmietanki. Dodaj do niej 50 g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera, aż stanie się puszysta i prawie sztywna. Nie ubijaj śmietany całkiem na sztywno.
- Dodaj do żelatyny łyżkę ubitej śmietanki i krótko wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Zahartowaną żelatynę wlej wąskim strumieniem do ubitej śmietanki, mieszając całość mikserem na niskich obrotach, tylko do całkowitego połączenia.
- Od razu wyłóż warstwę śmietanową na ciasto i rozprowadź ją równą warstwą. Na wierzch zetrzyj jedną kostkę ciemnej czekolady. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki na kilka godzin, do ścięcia masy śmietanowej.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 179 kcal
- Węglowodany: 24 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 233 kcal
- Węglowodany: 31 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz