Dzisiaj zapraszam na ciasto, które jest obowiązkowym punktem wśród jesiennych wypieków: aromatyczną babkę cynamonową z orzechami włoskimi.
Powiedzieć, że ciasto wychodzi puszyste i wilgotne, to jak nic nie powiedzieć. Całość jest lekka jak chmurka i niemal słychać powietrze uciekające z ciasta w trakcie rozrywania kolejnych kawałków. Lekka, wilgotna konsystencja jest przełamywana przez chrupiące orzechy i zapieczoną skórkę na górze, a całość pachnie tak fenomenalnie, że gwarantuje Wam, na jednym kawałku się nie skończy.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na keksówkę 30 x 12 cm)
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 150 g masła
- 75 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo
- 75 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 60 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Przygotuj nadzienie. Do niewielkiej miski wsyp 60 g grubo siekanych orzechów włoskich. Dodaj do nich 75 g drobnego cukru i łyżkę cynamonu. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do równego rozprowadzenia cynamonu w cukrze.
- 300 g mąki tortowej, dwie łyżeczki sody oczyszczonej i niewielką szczyptę soli przesiej przez drobne sitko, a następnie krótko przemieszaj za pomocą rózgi.
- Do dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła i dodaj do niego 75 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Zacznij dodawać do masła trzy jajka. Zrób to pojedynczo i za każdym dokładnie łącz ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego jajka. Po dodaniu trzeciego jajka masa zacznie wyglądać jakby zaczynała się rozdzielać. Jest to normalne i nie ma się czym przejmować.
- Dodaj do masy 300 g gęstej, kwaśnej śmietany i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko połącz ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach, tylko do rozprowadzenia śmietany i wygładzenia masy. Następnie zacznij dodawać do ciasta mąkę z sodą. Zrób to w trzech partiach, za każdym razem szybko łącząc ze sobą składniki, tylko do momentu, aż mąka przestanie być widoczna. Nie mieszaj ciasta za długo, bo wyjdzie ciężkie i zbite, z dużą szansą na zakalec.
- Połowę tak przygotowanego ciasta przełóż do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o rozmiarach 30 x 12 cm. Rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni. Po wyrównaniu ciasta wyłóż na nie mniej więcej połowę cukru z cynamonem i orzechami. Rozłóż nadzienie w taki sposób, żeby utworzyć cienką warstwę na całej powierzchni, przykryj je resztą ciasta, i wyrównaj wierzch. Wyrównaną górę ciasta pokryj resztą cukru, który utworzy w trakcie pieczenia przyjemnie chrupiącą, cynamonową skórkę.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 40 – 45 minut, do suchego patyczka.
- Po 45 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do lekkiego przestudzenia na około 15 minut. Następnie wyjmij babkę na kratkę i wystudź całkowicie.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 369 kcal
- Węglowodany: 37 g
- Tłuszcze: 22 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 12 kawałków)
- 319 kcal
- Węglowodany: 32 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
SUPER babka! Rodzinka z Gdyni się właśnie zajada aż słychać chrupanie i mlaskanie :))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tak wszystkim posmakowało :). Pozdrawiam serdecznie!
Usuń