Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (ok. 900 g musu)
- 3 średniej wielkości dynie piżmowe (ok. 2 kg przed wydrążeniem)
- 40 ml oliwy
Sposób przygotowania
- Trzy średniej wielkości dynie, w sumie niecałe dwa kilo, oczyść z szypułek i przetnij na pół. Następnie wydrąż z nich pestki i wszelkie luźne włókna za pomocą łyżki. Po oczyszczeniu dyń z pestek, rozdziel je w mniejsze cząstki, które szybciej zmiękną w trakcie pieczenia. Ja każdą połówkę dyni kroję mniej więcej w połowie długości i oddzielam od siebie część z dużą ilością miąższu i tę, gdzie znajdowały się pestki. Obie części kroję w mniejsze, w miarę równe kawałki. Dzięki temu każdy kawałek zmięknie w trakcie pieczenia w mniej więcej takim samym czasie. Po podzieleniu dyni w małe cząstki ułóż je na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Dynie polej odrobiną oliwy z oliwek i dokładnie wymiesza, żeby każdy kawałek był nią pokryty.
- Blaszki z dynią wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 30 – 35 minut, aż widelec wbity w miąższ wejdzie bez oporu, a całość zacznie nabierać lekko przypieczonego koloru. Kiedy dynia jest już miękka, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na blaszce do lekkiego przestudzenia.
- Po około 10 minutach oddziel miąższ od skóry za pomocą łyżeczki lub małego nożyka. Po oddzieleniu miąższu od skóry zblenduj wszystko na gładki mus. Jeśli przygotowaliście puree z dyni zwyczajnej, przełóżcie je dodatkowo na drobne sitko wyłożone gazą i odciśnijcie z nadmiaru wody, który może się z niej wytrącić. Tak przygotowane puree można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do pięciu dni lub zamrozić i używać w miarę potrzeby, zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 53 kcal
- Węglowodany: 12 g
- Tłuszcze: 1 g
- Białko: 2 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz