Domowy mus z dyni

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (ok. 900 g musu)

  • 3 średniej wielkości dynie piżmowe (ok. 2 kg przed wydrążeniem)
  • 40 ml oliwy

Sposób przygotowania

  1. Trzy średniej wielkości dynie, w sumie niecałe dwa kilo, oczyść z szypułek i przetnij na pół. Następnie wydrąż z nich pestki i wszelkie luźne włókna za pomocą łyżki. Po oczyszczeniu dyń z pestek, rozdziel je w mniejsze cząstki, które szybciej zmiękną w trakcie pieczenia. Ja każdą połówkę dyni kroję mniej więcej w połowie długości i oddzielam od siebie część z dużą ilością miąższu i tę, gdzie znajdowały się pestki. Obie części kroję w mniejsze, w miarę równe kawałki. Dzięki temu każdy kawałek zmięknie w trakcie pieczenia w mniej więcej takim samym czasie. Po podzieleniu dyni w małe cząstki ułóż je na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Dynie polej odrobiną oliwy z oliwek i dokładnie wymiesza, żeby każdy kawałek był nią pokryty.
  2. Blaszki z dynią wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 30 – 35 minut, aż widelec wbity w miąższ wejdzie bez oporu, a całość zacznie nabierać lekko przypieczonego koloru. Kiedy dynia jest już miękka, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na blaszce do lekkiego przestudzenia.
  3. Po około 10 minutach oddziel miąższ od skóry za pomocą łyżeczki lub małego nożyka. Po oddzieleniu miąższu od skóry zblenduj wszystko na gładki mus. Jeśli przygotowaliście puree z dyni zwyczajnej, przełóżcie je dodatkowo na drobne sitko wyłożone gazą i odciśnijcie z nadmiaru wody, który może się z niej wytrącić. Tak przygotowane puree można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do pięciu dni lub zamrozić i używać w miarę potrzeby, zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych.
  4. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 53 kcal
  • Węglowodany: 12 g 
  • Tłuszcze: 1 g
  • Białko: 2 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze