Piernikowa babka dyniowa

Dzisiaj zapraszam na kolejny świetny sposób na wykorzystanie puree z dyni. Przygotujemy piernikową babkę dyniową, którą pokryjemy prostym lukrem. Pyszne, wilgotne ciasto, które podbije serce wszystkich miłośników jesieni.

 


Babka wychodzi niesamowicie wilgotna i puszysta. Zapach przypraw roznosi się po całej kuchni i sprawia, że ciężko jest się oprzeć kolejnym kawałkom ciasta. Całość w smaku mocno przypomina aromatyczny piernik, co oznacza, że babka dyniowa idealnie sprawdzi się zarówno na jesiennym, jak i świątecznym stole.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

Ciasto

  • 360 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½  łyżeczki suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 120 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 400 g puree z dyni
  • 120 g syropu klonowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Lukier

  • 100 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Przesiej do miski 360 g mąki tortowej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, suszonego imbiru i mielonego ziela angielskiego oraz 2 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj je krótko za pomocą rózgi, tylko do rozprowadzenia przypraw w mące.
  2. Do osobnej, dużej miski przełóż 120 g miękkiego masła i dodaj do niego 200 g brązowego cukru. Zawartość naczynia utrzyj za pomocą miksera na jasną, puszystą masę. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski za pomocą szpatułki
  3. Dodaj do masła dwa duże jajka. Zrób to pojedynczo i dokładnie połącz ze sobą zawartość miski przed dodaniem następnego. Po dodaniu drugiego jajka zwiększ trochę obroty i ubij całość do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  4. Dodaj do ciasta 400 gramów musu z dyni i krótko połącz z je z tłuszczem za pomocą miksera na niskich obrotach, tylko do rozprowadzenia dyni w tłuszczu. Następnie wlej cienkim strumieniem 120 ml syropu klonowego, stale mieszając całość na niskich obrotach. Na tym etapie masa będzie wyglądać jakby chciała się rozdzielić – nie ma się czym przejmować. Na koniec dodaj jeszcze łyżeczkę pasty waniliowej i krótko wymieszaj ciasto do całkowitego połączenia.
  5. Dodaj w trzech partiach składniki suche. Zrób to po kilka łyżek, za każdym krótko łącząc ze sobą zawartość miski tylko do chwili, aż mąka przestanie być widoczna. Nie miksuj zbyt długo ciasta, bo całość stanie się ciężka i zbita.
  6. Tak przygotowane ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarach 30 x 12 cm. Rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni blaszki.
  7. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na około 60 minut, do suchego patyczka. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto sprawdzić ciasto po około 50 minutach i zdecydować o wydłużeniu lub skróceniu czasu pieczenia.
  8. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw je w blaszce na około 10 minut, do lekkiego wystudzenia. Następnie wyjmij je z blaszki i wystudź całkowicie na kratce.
  9. Wystudzone ciasto udekoruj lukrem. Do niewielkiej miski wsyp 100 g cukru pudru i dodaj do niego jedną lub dwie łyżki wody. Całość wymieszaj do uzyskania gęstego, ale nadal płynnego lukru. Polecam zacząć od jednej łyżki wody i stopniowo dodawać ją w miarę potrzeby, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polej babkę dyniową tak przygotowanym lukrem używając łyżki lub rękawa cukierniczego.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 311 kcal
  • Węglowodany: 54 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 12 kawałków)

  • 327 kcal
  • Węglowodany: 57 g 
  • Tłuszcze: 10 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze