Korzenne muffinki z powidłami

Dzisiaj zapraszam na błyskawiczny deser, który przypadnie do gustu wielbicielom pierników. Przygotujemy aromatyczne babeczki piernikowe nadziewane powidłami śliwkowymi i oblane przyjemną polewą czekoladową. 

 


Muffinki są niesamowicie aromatyczne, a smak przypraw jest wyraźny, ale nie przesadny. Do tego mamy powidła śliwkowe, które przełamują smak przypraw, a polewa dodaje całości głębokiego, czekoladowego smaku. Prosty, szybki deser, który sprawdzi się idealnie jako słodka przekąska do kawy lub ozdoba świątecznego stołu.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Muffinki

  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 100 g (5 łyżek) miodu
  • 300 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • Szczypta soli
  • Powidła śliwkowe – ja użyłem w sumie 100 g

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki (36 %)

Sposób przygotowania

  1. Do dużego dzbanka wlej 200 ml mleka. Dodaj do niego jedno duże jajko, 100 g płynnego miodu i 90 ml oleju rzepakowego. Zawartość naczynia wymieszaj za pomocą rózgi do rozpuszczenia miodu i uzyskania w miarę jednolitego płynu.
  2. Do osobnej dużej miski wsyp 300 g mąki tortowej, 120 g drobnego białego cukru, 40 g kakao i jedną czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dopraw wszystko szczyptą soli, łyżką cynamonu, łyżeczką suszonego imbiru i taką samą ilością gałki muszkatołowej, mielonych goździków i mielonego ziela angielskiego. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące. Zamiast poszczególnych przypraw możesz użyć gotowej przyprawy do piernika.
  3. Wlej płyny do składników suchych i krótko wymieszaj ciasto przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do chwili, aż mąka przestanie być widoczna. Uważaj, żeby nie przemieszać ciasta, bo wtedy gotowe babeczki wyjdą ciężkie i zbite.
  4. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami formy do muffinek. Na początku do każdej papilotki włóż czubatą łyżkę ciasta i pozwól mu się rozlać po całej powierzchni. Następnie na ciasto wyłóż łyżeczkę powideł śliwkowych. Ułóż je na środku każdej babeczki i delikatnie pomóż im się zatopić w cieście czekoladowym. Wtedy przykryj je drugą, czubatą łyżką ciasta czekoladowego.
  5. Tak przygotowane muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 20 – 25 minut, aż góra babeczek będzie sprężysta w dotyku.
  6. Gotowe muffinki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 10 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij je z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie przez godzinę lub dwie.
  7. Opcjonalnie, udekoruj babeczki. Do niewielkiej miski przełóż 100 g ciemnej czekolady i dodaj do niej 100 ml śmietanki (36%). Naczynie wstaw do mikrofali na około 45 - 60 sekund, mieszając zawartość o 15 sekund. Polewa jest gotowa, kiedy płyn stanie się całkowicie gładki, bez wyraźnie widocznych grudek czekolady. Polewę można przygotować też w kąpieli wodnej lub podgrzać śmietankę na gazie, zalać nią czekoladę, odstawić na 5 minut i wymieszać do uzyskania gładkiego płynu.
  8. Gotową polewę wylej na wystudzone muffinki. Każdą babeczkę posyp odrobiną kolorowej posypki lub wiórków czekoladowych. Tak przygotowane muffinki odstaw do zastygnięcia polewy.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 372 kcal
  • Węglowodany: 50 g 
  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g

1 babeczka (zakładając 12 babeczek)

  • 315 kcal
  • Węglowodany: 42 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze