Dzisiaj zapraszam na błyskawiczny deser, który przypadnie do gustu wielbicielom pierników. Przygotujemy aromatyczne babeczki piernikowe nadziewane powidłami śliwkowymi i oblane przyjemną polewą czekoladową.
Muffinki są niesamowicie aromatyczne, a smak przypraw jest wyraźny, ale nie przesadny. Do tego mamy powidła śliwkowe, które przełamują smak przypraw, a polewa dodaje całości głębokiego, czekoladowego smaku. Prosty, szybki deser, który sprawdzi się idealnie jako słodka przekąska do kawy lub ozdoba świątecznego stołu.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Muffinki
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 90 ml oleju
-
100 g (5 łyżek) miodu
- 300 g mąki tortowej
- 120 g cukru
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- Szczypta soli
- Powidła śliwkowe – ja użyłem w sumie 100 g
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki (36 %)
Sposób przygotowania
- Do dużego dzbanka wlej 200 ml mleka. Dodaj do niego jedno duże jajko, 100 g płynnego miodu i 90 ml oleju rzepakowego. Zawartość naczynia wymieszaj za pomocą rózgi do rozpuszczenia miodu i uzyskania w miarę jednolitego płynu.
- Do osobnej dużej miski wsyp 300 g mąki tortowej, 120 g drobnego białego cukru, 40 g kakao i jedną czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dopraw wszystko szczyptą soli, łyżką cynamonu, łyżeczką suszonego imbiru i taką samą ilością gałki muszkatołowej, mielonych goździków i mielonego ziela angielskiego. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące. Zamiast poszczególnych przypraw możesz użyć gotowej przyprawy do piernika.
- Wlej płyny do składników suchych i krótko wymieszaj ciasto przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do chwili, aż mąka przestanie być widoczna. Uważaj, żeby nie przemieszać ciasta, bo wtedy gotowe babeczki wyjdą ciężkie i zbite.
- Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami formy do muffinek. Na początku do każdej papilotki włóż czubatą łyżkę ciasta i pozwól mu się rozlać po całej powierzchni. Następnie na ciasto wyłóż łyżeczkę powideł śliwkowych. Ułóż je na środku każdej babeczki i delikatnie pomóż im się zatopić w cieście czekoladowym. Wtedy przykryj je drugą, czubatą łyżką ciasta czekoladowego.
- Tak przygotowane muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 20 – 25 minut, aż góra babeczek będzie sprężysta w dotyku.
- Gotowe muffinki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 10 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij je z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie przez godzinę lub dwie.
- Opcjonalnie, udekoruj babeczki. Do niewielkiej miski przełóż 100 g ciemnej czekolady i dodaj do niej 100 ml śmietanki (36%). Naczynie wstaw do mikrofali na około 45 - 60 sekund, mieszając zawartość o 15 sekund. Polewa jest gotowa, kiedy płyn stanie się całkowicie gładki, bez wyraźnie widocznych grudek czekolady. Polewę można przygotować też w kąpieli wodnej lub podgrzać śmietankę na gazie, zalać nią czekoladę, odstawić na 5 minut i wymieszać do uzyskania gładkiego płynu.
- Gotową polewę wylej na wystudzone muffinki. Każdą babeczkę posyp odrobiną kolorowej posypki lub wiórków czekoladowych. Tak przygotowane muffinki odstaw do zastygnięcia polewy.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 372 kcal
- Węglowodany: 50 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 2 g
1 babeczka (zakładając 12 babeczek)
- 315 kcal
- Węglowodany: 42 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
Niestety przy czubatej łyżeczce proszku do pieczenia jest on bardzo wyczuwalny i takie babeczki trudno zjeść ... A dwie łyżki przyprawy korzennej to trochę za mało. Szkoda, bo babeczki ładnie wyrosły i są bardzo miękkie.
OdpowiedzUsuńDobry wieczór! Osobiście nie uważam, żeby łyżeczka, nawet czubata, proszku do pieczenia na 300 g mąki to było dużo, ale rozumiem, że może Pani mieć inne przyzwyczajenia. Pozdrawiam i życzę udanych następnych wypieków! :)
Usuń