Dzisiaj zapraszam na przepis, który jest wręcz genialny w swojej prostocie. Z zaledwie kilku składników przygotujemy ciasto banoffee, które w naszej wersji składać się będzie ze słonych krakersów, kajmaku, bananów i bitej śmietanki.
Połączenie krakersów, karmelu i bananów jest wręcz idealne. Słone krakersy przełamują słodycz kajmaku i jednocześnie podbijają jego karmelowy smak. Całość jest kremowa, gładka i błyskawicznie znika z talerzyka.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
- 3-4 banany (ok. 400 g przed obraniem)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g słonych krakersów
- 1 puszka kajmaku (400 g)
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 3 kostki ciemnej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotuj spód. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm ułóż słone krakersy. Ja robię to w cegiełkę, najciaśniej jak to tylko możliwe. Jeśli gdzieś pomiędzy krakersami powstają duże szpary, docinam odpowiedni kawałek, który usztywni cały rząd. Po ułożeniu pierwszej warstwy krakersów wylej na nie około 200 g kajmaku i delikatnie rozprowadź go za pomocą sylikonowej szpatułki. Zrób to na tyle ostrożnie, żeby nie poprzesuwać krakersów. Po rozprowadzeniu kajmaku ułóż na nim drugą warstwę krakersów. Robię to dokładnie w ten sam sposób, pod kątem 90 stopni względem pierwszej warstwy. Ułożone krakersy zalej pozostałymi 200 g kajmaku. Karmel rozprowadź po całej powierzchni krakersów za pomocą sylikonowej szpatułki. Gotową bazę banoffee odstaw do lodówki na czas przygotowania bananów i warstwy śmietanowej.
- Cztery średnie banany obierz ze skórki i pokrój je w około centymetrowe plasterki. Postaraj się wybrać takie owoce, które są już dojrzałe i słodkie, ale jeszcze nie ciemnieją. Banany przełóż do dużej miski i zalej je dwiema łyżkami świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Zawartość naczynia ostrożnie wymieszaj, żeby każdy kawałek banana pokrył się odrobiną soku.
- Do osobnej, dużej miski wlej 250 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 250 g zimnego serka mascarpone, 50 g cukru pudru i jedną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij na sztywno za pomocą miksera. Polecam zacząć od niskich obrotów, wymieszać wszystko ze sobą, a następnie zwiększyć moc miksera i ubijać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Na schłodzonym spodzie z krakersów i kajmaku ułóż pokrojone banany i wyłóż na nie ubitą śmietankę. Rozprowadź ją powoli przy pomocy sylikonowej szpatułki i wyrównaj wierzch. Na koniec zetrzyj na górę ciasta kilka kostek gorzkiej czekolady. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc, do zestalenia i zmięknięcia krakersów.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 309 kcal
- Węglowodany: 33 g
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 12 kawałków)
- 373 kcal
- Węglowodany: 40 g
- Tłuszcze: 22 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz