Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na przepyszne ciasto, z którym poradzi sobie absolutnie każdy. Zrobimy napoleonkę z ciasta francuskiego i delikatnie waniliowego, stabilnego kremu budyniowego. Łatwy, ale wyjątkowy deser, który zrobi wrażenie na Waszych gościach.
Jest coś magicznego w tym prostym, ale przepysznym połączeniu. Przyjemnie maślane, chrupiące ciasto francuskie idealnie pasuje do delikatnie waniliowego kremu budyniowego. Całość jest lekko słodka i błyskawicznie znika z talerzyka.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 20 x 20 cm)
Krem
- 750 ml mleka
- 3/4 szklanki (150 g) cukru
- 3 żółtka
- 60 g mąki ziemniaczanej (ok. 2 czubate łyżki)
- 60 g mąki pszennej (ok. 2 czubate łyżki)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 150 g masła
Dodatkowo
- 1 płat ciasta francuskiego (320 g)
- Cukier puder, do oprószenia
Sposób przygotowania
- Jeden płat ciasta francuskiego (320 g) dotnij do rozmiarów blaszki. Ja wycinam jeden kwadrat o boku 20 cm i 25 mniejszych, które trafią na górę ciasta. W ten sposób wykorzystuję płat ciasta w maksymalny sposób i zmniejszam ilość odpadów, ale też ułatwiam sobie życie z gotowym ciastem. Upieczone ciasto francuskie mocno się kruszy i bardzo kiepsko się kroi, dlatego warto pokroić je jeszcze przed wypiekaniem. Po pokrojeniu ciasta nakłuj spód napoleonki widelcem na całej powierzchni. Blachę z ciastem francuskim wstaw do lodówki na czas przygotowania budyniu.
- Do rondelka przelej około połowę z 750 ml mleka. Rondelek z mlekiem postaw na średnio niskim ogniu, dodaj 150 g drobnego, białego cukru i mieszaj tak długo, aż cukier się rozpuści. Tak przygotowane mleko podgrzewaj, aż zacznie się lekko gotować. Miej je cały czas na oku, żeby nie wykipiało.
- W międzyczasie zajmij się resztą płynu. Do pozostałego mleka dodaj 3 żółtka dużych jaj, 60 g mąki ziemniaczanej, taką samą ilość mąki pszennej i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość dzbanka wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu.
- Gdy mleko zacznie się lekko gotować, zmniejsz grzanie pod garnkiem do minimum i wlej do niego bazę budyniu. Nie przerywaj mieszania w trakcie łączenia płynów, żeby uniknąć utworzenia nieprzyjemnych grudek. Po dodaniu całej bazy ponownie zwiększ grzanie na średnio niskie. Gotuj całość przez kilka minut, stale mieszając, do uzyskania bardzo gęstego budyniu.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do szerokiego naczynia. Przykryj budyń folią spożywczą w taki sposób, żeby dotykała jego powierzchni, dzięki czemu nie wytworzy się na niej nieprzyjemny kożuch. Naczynie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Podczas gdy budyń stygnie, wypiecz ciasto francuskie. Zimne ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 minut. Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw do lekkiego wystudzenia na blaszce. Po około 10 minutach możesz przełożyć je na kratkę, żeby się nie zaparzyło.
- Kiedy wszystko jest już wystudzone, przygotuj krem budyniowy. Do dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła. Tłuszcz utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy, a następnie zacznij dodawać do niego wystudzony budyń. Rób to powoli, po jednej łyżce, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji. Po wmieszaniu całego budyniu warto upewnić się za pomocą sylikonowej szpatułki, czy wszystko jest ze sobą odpowiednio połączone.
- Ja swoją napoleonkę składam w kwadratowej blaszce o boku 20 cm. Spód formy wyłożyłem papierem do pieczenia, a boki folią rantową. Na dnie blaszki ułóż duży kwadrat z ciasta francuskiego. Na ciasto francuskie wyłóż cały krem i uważnie rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni. Na wyrównanej górze kremu ułóż małe kwadraty z ciasta francuskiego. Gotową napoleonkę odstaw do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc, do zestalenia kremu. Gotową napoleonkę wyjmij z blaszki i obficie oprósz cukrem pudrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 272 kcal
- Węglowodany: 30 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 0 g
1 kawałek (zakładając 12 kawałków)
- 307 kcal
- Węglowodany: 33 g
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz