Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który jest obowiązkowym punktem na świątecznym stole. Przygotujemy aromatyczny keks, który wypełni nasze domy przyjemnym zapachem rumu i wprawi nas w świąteczny nastrój.
Keks wychodzi niesamowicie puszysty i wilgotny. Aromat rumu wyczuwalny jest nie tylko w samym cieście, ale również w nasączonych, mięciutkich rodzynkach. Dodajcie do tego smak daktyli, śliwek czy kwaskowej żurawiny i dostaniecie pyszny, świąteczny deser.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na formę o wymiarach 12 x 30 cm)
Bakalie
- 100 g rodzynek
- 100 ml rumu
- 350 g bakalii (ja używam 50 g suszonych śliwek, 50 g suszonych moreli, 50 g żurawiny, 100 g kandyzowanej skórki cytrusów. 50 g kandyzowanych wiśni i 50 g daktyli)
- 1 łyżka mąki
Ciasto
- 320 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 200 g masła
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru pudru
Dekoracja
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- Kandyzowana skórka cytrusów
- Kandyzowane wiśnie
Sposób przygotowania
- 100 g rodzynek sułtańskich przełóż do niewielkiego naczynia i zalej je 100 ml ciemnego rumu. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, żeby płyn całkowicie przykrył owoce. Tak przygotowane rodzynki odstaw pod przykryciem do namoczenia na minimum dwie godziny, a na najlepiej całą noc.
- Do średniej miski przełóż 350 g ulubionych bakalii. Ja używam po 50 g pokrojonych w ćwiartki kandyzowanych wiśni, suszonych śliwek, daktyli, suszonych moreli i żurawiny oraz 100 g kandyzowanej skórki cytrusów. Do bakalii dodaj 1 łyżkę mąki. Zawartość naczynia przemieszaj, żeby mąka pokryje każdy kawałek owoców. Dzięki temu nie powinny opadać na dno ciasta w trakcie pieczenia.
- 320 g mąki tortowej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i niewielką szczypty soli przesiej przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Następnie krótko przemieszaj je za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
- Do osobnej, dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła i 150 g cukru pudru. Tłuszcz utrzyj z cukrem za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki.
- Zacznij dodawać do masła 4 duże jajka. Rób to pojedynczo i za każdym dokładnie łącz je z tłuszczem za pomocą miksera przed dodaniem kolejnego jajka. Po wykorzystaniu czwartego jajka masa może zacząć wyglądać, jakby chciała się rozdzielić. Jest to całkowicie normalne i nie ma się czym przejmować.
- Dodaj do masy rodzynki i rum, w którym je moczyliśmy. Krótko wymieszaj całość na niskich obrotach, tylko do rozprowadzenia rodzynek.
- Dodaj w trzech partiach składniki suche, po kilka łyżek na raz. Zawartość miski połącz ze sobą za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do chwili, aż sucha mąka przestanie być widoczna. W ten sposób nie przemieszacie ciasta, dzięki czemu wyjdzie puszyste i wilgotne, a nie ciężkie i zbite. Razem z ostatnią porcją składników suchych dodaj również oprószone mąką bakalie i krótko wymieszaj całość do równego rozprowadzenia owoców w cieście.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do natłuszczonej keksówki o rozmiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i wyrównaj jego wierzch. Jeśli zależy Ci na równym wypieku, możesz na tym etapie naciąć ciasto wzdłuż nożem.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 55 – 65 minut, do suchego patyczka. Jeśli góra ciasta zacznie zbyt szybko nabierać koloru, możesz przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wyjmij je na kratkę i wystudź całkowicie. Tak przygotowany keks możesz odstawić w ciemne, chłodne miejsce na dwa dni, żeby jego smak całkowicie się rozwinął, lub dekorować zaraz po wystudzeniu.
- Do niewielkiej miski wsyp 200 g cukru pudru i dodaj do niego 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wymieszaj cukier i sok do uzyskania gładkiego, gęstego lukru, który nie spłynie całkowicie z ciasta. Sok dodawaj powoli, najlepiej po jednej łyżce, za każdym dokładnie łącząc go z cukrem. W ten sposób łatwiej będzie uzyskać odpowiednią konsystencję i nie wpaść w spiralę ciągłego dodawania cukru lub soku.
- Obficie polej ciasto gotowym lukrem i udekoruj je pokrojonymi w ćwiartki kandyzowanymi wiśniami i skórką cytrusów. Udekorowane ciasto odstaw na chwilę do zastygnięcia lukru.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 386 kcal
- Węglowodany: 73 g
- Tłuszcze: 12 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
1 kawałek (zakładając 20 kawałków)
- 309 kcal
- Węglowodany: 58 g
- Tłuszcze: 10 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz