Pachnący keks świąteczny

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który jest obowiązkowym punktem na świątecznym stole. Przygotujemy aromatyczny keks, który wypełni nasze domy przyjemnym zapachem rumu i wprawi nas w świąteczny nastrój. 

 


Keks wychodzi niesamowicie puszysty i wilgotny. Aromat rumu wyczuwalny jest nie tylko w samym cieście, ale również w nasączonych, mięciutkich rodzynkach. Dodajcie do tego smak daktyli, śliwek czy kwaskowej żurawiny i dostaniecie pyszny, świąteczny deser.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na formę o wymiarach 12 x 30 cm)

Bakalie

  • 100 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 350 g bakalii (ja używam 50 g suszonych śliwek, 50 g suszonych moreli, 50 g żurawiny, 100 g kandyzowanej skórki cytrusów. 50 g kandyzowanych wiśni i 50 g daktyli)
  • 1 łyżka mąki

Ciasto

  • 320 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 200 g masła
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru pudru

Dekoracja

  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Kandyzowana skórka cytrusów 
  • Kandyzowane wiśnie

Sposób przygotowania

  1. 100 g rodzynek sułtańskich przełóż do niewielkiego naczynia i zalej je 100 ml ciemnego rumu. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, żeby płyn całkowicie przykrył owoce. Tak przygotowane rodzynki odstaw pod przykryciem do namoczenia na minimum dwie godziny, a na najlepiej całą noc.
  2. Do średniej miski przełóż 350 g ulubionych bakalii. Ja używam po 50 g pokrojonych w ćwiartki kandyzowanych wiśni, suszonych śliwek, daktyli, suszonych moreli i żurawiny oraz 100 g kandyzowanej skórki cytrusów. Do bakalii dodaj 1 łyżkę mąki. Zawartość naczynia przemieszaj, żeby mąka pokryje każdy kawałek owoców. Dzięki temu nie powinny opadać na dno ciasta w trakcie pieczenia.
  3. 320 g mąki tortowej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i niewielką szczypty soli przesiej przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Następnie krótko przemieszaj je za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  4. Do osobnej, dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła i 150 g cukru pudru. Tłuszcz utrzyj z cukrem za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki.
  5. Zacznij dodawać do masła 4 duże jajka. Rób to pojedynczo i za każdym dokładnie łącz je z tłuszczem za pomocą miksera przed dodaniem kolejnego jajka. Po wykorzystaniu czwartego jajka masa może zacząć wyglądać, jakby chciała się rozdzielić. Jest to całkowicie normalne i nie ma się czym przejmować.
  6. Dodaj do masy rodzynki i rum, w którym je moczyliśmy. Krótko wymieszaj całość na niskich obrotach, tylko do rozprowadzenia rodzynek.
  7. Dodaj w trzech partiach składniki suche, po kilka łyżek na raz. Zawartość miski połącz ze sobą za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do chwili, aż sucha mąka przestanie być widoczna. W ten sposób nie przemieszacie ciasta, dzięki czemu wyjdzie puszyste i wilgotne, a nie ciężkie i zbite. Razem z ostatnią porcją składników suchych dodaj również oprószone mąką bakalie i krótko wymieszaj całość do równego rozprowadzenia owoców w cieście.
  8. Tak przygotowane ciasto przełóż do natłuszczonej keksówki o rozmiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i wyrównaj jego wierzch. Jeśli zależy Ci na równym wypieku, możesz na tym etapie naciąć ciasto wzdłuż nożem.
  9. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 55 – 65 minut, do suchego patyczka. Jeśli góra ciasta zacznie zbyt szybko nabierać koloru, możesz przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.
  10. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wyjmij je na kratkę i wystudź całkowicie. Tak przygotowany keks możesz odstawić w ciemne, chłodne miejsce na dwa dni, żeby jego smak całkowicie się rozwinął, lub dekorować zaraz po wystudzeniu.
  11. Do niewielkiej miski wsyp 200 g cukru pudru i dodaj do niego 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wymieszaj cukier i sok do uzyskania gładkiego, gęstego lukru, który nie spłynie całkowicie z ciasta.  Sok dodawaj powoli, najlepiej po jednej łyżce, za każdym dokładnie łącząc go z cukrem. W ten sposób łatwiej będzie uzyskać odpowiednią konsystencję i nie wpaść w spiralę ciągłego dodawania cukru lub soku.
  12. Obficie polej ciasto gotowym lukrem i udekoruj je pokrojonymi w ćwiartki kandyzowanymi wiśniami i skórką cytrusów. Udekorowane ciasto odstaw na chwilę do zastygnięcia lukru.
  13. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 386 kcal
  • Węglowodany: 73 g 
  • Tłuszcze: 12 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 20 kawałków)

  • 309 kcal
  • Węglowodany: 58 g 
  • Tłuszcze: 10 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze