Śledzie w sosie musztardowym

Dzisiaj zapraszam na prostą przekąskę: śledzie w sosie musztardowym, które nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie się prezentują.

 

Smak śledzi świetnie łączy się z wyrazistą, pikantną musztardą Dijon i przebijającą spod niej musztardą francuską. Sam sos jest przyjemnie pieprzny, z lekką nutą słodyczy, a konsystencję całości przełamuje chrupiąca cebulka. Wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno na świątecznym, jak i imprezowym stole.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 2 opakowania śledzi a’la matjas (ok. 800 g po odsączeniu)
  • 2 czerwone cebule (ok. 200-220 g)
  • 6 łyżek (ok. 150 g) majonezu (ja używam Light)
  • 6 łyżek (ok. 150 g) śmietany 18%
  • 3 łyżki (ok. 60 g) musztardy Dijon
  • 4 łyżki (ok. 100 g) musztardy francuskiej
  • 1 łyżka (ok. 30 g) miodu
  • 1 łyżka świeżego siekanego koperku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pozbądź się nadmiaru soli ze śledzi. Do dużej miski przełóż 800 g solonych filetów. Ryby zalej zimną wodą i upewnij się, że każdym kawałek jest pokryty płynem. Tak przygotowane śledzie odstaw do namoczenia na co najmniej 3 godziny. W trakcie moczenia warto zmieniać wodę co jakiś czas, minimum 3 razy na 3 godziny. Zamiast solonych filetów możesz użyć śledzi z oleju, wtedy wystarczy je tylko osuszyć z tłuszczu.
  2. Dwie średnie czerwone cebule obierz i pokrój w niewielką, około półcentymetrową kostkę. Następnie przełóż je do niewielkiego naczynia, zalej zimną wodą i odstaw na około 30 minut. Przygotowana w ten sposób cebula straci ostry, nieprzyjemny smak, a jednocześnie pozostanie chrupiąca. Po 30 minutach odcedź cebulę na drobnym sitku i odstaw, żeby cała woda spokojnie z niej spłynęła.
  3. Przygotuj sos. Do niewielkiej miski przełóż 150 g majonezu i taką samą ilość śmietany (18%). Następnie dodaj 100 g musztardy francuskiej, 60 g musztardy Dijon, jedną łyżkę posiekanego koperku, łyżeczkę kurkumy i jedną, solidną łyżkę miodu. Zawartość naczynia krótko wymieszaj do uzyskania jednolitego, gęstego sosu. Na końcu dopraw sos porządną szczyptą grubo mielonego czarnego pieprzu.
  4. Po około 3 godzinach śledź powinien być gotowy do dalszej pracy - ale jeśli na tym etapie nadal czujesz, że jest słony, wydłuż czas moczenia. Gotowe filety przełóż na deskę wyłożoną ręcznikami papierowymi i dokładnie osusz je z wody przy pomocy drugiego kawałka ręcznika papierowego. Osuszone filety możesz pozostawić w całości lub pokroić je w około dwucentymetrową kostkę, która jest idealna na jednego kęsa.
  5. Tak przygotowaną rybę przełóż do dużej miski. Dodaj do niej osuszoną czerwoną cebulę i przygotowany przed chwilą sos. Zawartość naczynia mieszaj tak długo, aż sos dokładnie pokryje każdy kawałek ryby. Następnie szczelnie zamknij miskę kawałkiem folii spożywczej i odstaw do lodówki na kilka godzin, aż wszystkie smaki się rozwiną. Po około 4 godzinach śledź jest gotowy do podania, na przykład w towarzystwie kromki dobrego chleba lub Waszej ulubionej sałatki.
  6. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 160 kcal
  • Węglowodany: 5 g 
  • Tłuszcze: 12 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 0 g

1 porcja (zakładając 8 porcji)

  • 293 kcal
  • Węglowodany: 9 g 
  • Tłuszcze: 22 g
  • Białko: 13 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze