Świąteczny seromakowiec

Żadne ciasto tak nie mówi ‘Święta’, jak serniczek i makowiec! Dlatego dzisiaj połączymy ich przepyszne smaki i przygotujemy klasycznego seromakowca na kruchutkim, maślanym spodzie. Będzie przy tym trochę pracy, ale warto, a Boże Narodzenie jest przecież tylko raz w roku!

 

Połączenie dwóch tak różnych od siebie warstw daje naprawdę niesamowity efekt. Mamy tutaj przyjemnie migdałowego, wyładowanego po brzegi bakaliami makowca i gładki, kremowy sernik, który rozpływa się w ustach. Dodajcie do tego kruchy, przyjemnie maślany spód i kontrującą całą słodycz ciasta polewę, a dostaniecie ciasto, które być może jest pracochłonne, ale przepyszne.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na blaszkę 26 x 26 cm)

Kruchy spód

  • 225 g (ok. 1.5 szklanki) mąki pszennej
  • 75 g (ok. 0.5 szklanki) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 200 g masła
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • Szczypta soli
Masa makowa
  • 250 g maku
  • 100 g masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • Kilka kropli aromatu migdałowego
  • 4 białka
  • Szczypta soli

Masa serowa

  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 budyń waniliowy
  • Ekstrakt waniliowy
  • 4 białka
  • Szczypta soli

Polewa

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki (36%)

Sposób przygotowania

  1. Do niewielkiego rondelka przełóż 250 g dobrze wypłukanego pod zimną wodą niebieskiego maku. Mak zalej wrzącą wodą prosto z czajnika i krótko przemieszaj, upewniając się przy tym, że wszystkie ziarenka znajdują pod powierzchnią wody. Tak przygotowany mak odstaw pod przykryciem do całkowitego wystudzenia – dwie lub trzy godziny powinny wystarczyć.
  2. Podczas gdy mak stygnie, przygotuj ciasto kruche. 225 g mąki pszennej, 75g skrobi ziemniaczanej i niewielką szczyptę soli przesiej przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Następnie dodaj do nich 100 g drobnego białego cukru i krótko przemieszaj za pomocą rózgi do całkowitego rozprowadzenia dodatków w mące.
  3. Dodaj do nich 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz połącz z mąką i dodatkami za pomocą noża, siekacza cukierniczego lub dłoni do uzyskania konsystencji ciasta na kruszonkę. Dodaj do ciasta półtora łyżeczki pasty waniliowej i zacznij wyrabiać je dłonią: na początku w misce, a następnie już na blacie do uzyskania zwartego ciasta, które można uformować w dużą kulę. Owiń je wtedy szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, do zestalenia.
  4. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ja robię to bezpośrednio do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku 26 cm. Po starciu całego ciasta rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni formy, a następnie ugnieć do uzyskania zwartego blatu. Tak przygotowane ciasto gęsto nakłuj widelcem na całej powierzchni. Powinno to zapobiec unoszeniu się ciasta w trakcie wypiekania, dzięki czemu ciasto nie popęka i pozostanie w jednym, dużym kawałku. Tak przygotowany spód odstaw jeszcze do lodówki na około 15 minut.
  5. Po tym czasie wstaw kruchy spód do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na 15 minut. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około godzinę, do całkowitego wystudzenia i zestalenia. 
  6. Kiedy ciasto i mak są już wystudzone, odcedź mak na drobnym sitku i krótko przemieszaj, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Zmiel tak przygotowany mak na najdrobniejszym sitku, jakie masz w zestawie z maszynką – ja mak mielę trzykrotnie. Jeśli używasz suchego mielonego maku, pomiń ten krok - samo parzenie wystarczy.
  7. Do dużej miski przełóż 100 g miękkiego masła i 50 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki i zacznij dodawać do masła 4 żółtka. Rób to powoli, po jednym naraz, za każdym dokładnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego. Po dodaniu żółtek wlej do masy niewielką ilość aromatu migdałowego i połącz go z masłem.
  8. Dodaj zmielony mak; ponownie rób to powoli, po jednej łyżce naraz, za każdym dokładnie rozprowadzając mak w cieście. Po wmieszaniu całego maku dodaj do masy bakalie. Ja używam 50 g rodzynek, 50 g suszonej żurawiny, 100 g kandyzowanych skórek cytrusów i taką samą ilość posiekanych, zblanszowanych migdałów oraz orzechów włoskich. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do rozprowadzenia dodatków, i na chwilę odstaw.
  9. Przejdź do serowej części ciasta. Do osobnej dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła. Tłuszcz utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski za pomocą sylikonowej szpatułki i zacznij dodawać do niego 200 g cukru pudru. Zrób to powoli, po jednej łyżce na raz, za każdym razem dokładnie łącząc cukier z masłem przed dodaniem kolejnej porcji. Następnie dodaj do niego 4 żółtka, identycznie jak w przypadku masy makowej: po jednym naraz, za każdym łącząc ze sobą zawartość miski przed dodaniem kolejnego żółtka.
  10. Po dodaniu żółtek wlej do masy odrobinę ekstraktu waniliowego, a następnie zacznij dodawać do niej ser. Ja używam kilogram półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego na średnim sitku przy pomocy maszynki. Ser dodaj do masła tak jak żółtka: po jednej łyżce naraz, za każdym razem łącząc go z masłem przed dodaniem kolejnej porcji. Na koniec wmieszaj do masy jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru.
  11. Do dużej miski wlej 4 białka dużych jaj i dodaj do nich niewielką szczyptę soli. Białka ubij za pomocą miksera, na sztywno, i dodaj je w trzech partiach do masy makowej. Przy dodawaniu pierwszej partii białek nie musisz się zbytnio przejmować wybiciem z nich powietrza – potraktuj ją raczej jako sposób na rozrzedzenie masy. Kolejne dwie partie postaraj się już wmieszać delikatnie, tak żeby nie wybić powietrza.
  12. Ponownie wlej do dużej 4 białka dużych jaj i dodaj do nich niewielką szczyptę soli. Białka ubij za pomocą miksera, na sztywno, i dodaj je w trzech partiach do masy serowej. Przy dodawaniu pierwszej partii białek nie musisz się zbytnio przejmować wybiciem z nich powietrza – potraktuj ją raczej jako sposób na rozrzedzenie masy. Kolejne dwie partie postaraj się już wmieszać delikatnie, tak żeby nie wybić powietrza. Dodatek białek w masie serowej sprawi, że trochę wyrośnie ona w trakcie pieczenia.
  13. Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową i rozprowadź ją w miarę równo po całej powierzchni kruchego blatu. Bezpośrednio na masę makową wylej część serową. Ser uważnie rozprowadź przy pomocy sylikonowej szpatułki, starając się przy tym uzyskać jak najrówniejszą górę ciasta.
  14. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 60 minut. Ciasto piekę na drugiej półce od dołu, dzięki czemu jego góra nie spali się w tym czasie, a jedynie delikatnie się zarumieni.
  15. Po godzinie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie włóż je do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc, do zestalenia.
  16. Następnego dnia pozostaje nam już tylko udekorować ciasto. Ja w tym celu zrobię prostą polewę czekoladową. Do małej miski, której można używać w mikrofali, przełóż 150 g ciemnej, 72 % czekolady i dodaj do niej 150 ml 36 % śmietanki. Naczynie wstaw do mikrofali na w sumie 90 sekund. Wyjmuj miskę z mikrofali co 15 sekund i dokładnie mieszaj jej zawartość do uzyskania gładkiego płynu. Wyjmij seromakowca z lodówki, polej jego górę polewą i odstaw jeszcze na godzinę do lodówki, do zastygnięcia.
  17. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 367 kcal
  • Węglowodany: 31 g 
  • Tłuszcze: 24 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 3 g

1 kawałek (zakładając 30 kawałków)

  • 397 kcal
  • Węglowodany: 33 g 
  • Tłuszcze: 25 g
  • Białko: 11 g
  • Błonnik: 3 g

Komentarze