Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza idealny czas dla wszystkich fanów pierników. Tym razem zaszalejemy i przygotujemy kostkę piernikową, przełożoną delikatnym ptasim mleczkiem. 

 

Bardzo aromatyczny, słodki piernik kontrastuje z delikatnie pomarańczową pianką i nadającej całości przyjemnej czekoladowej głębi polewą.  Do tego mamy lekko kwaskową konfiturę, która nadaje ciastu świeżości i sprawia, że kolejne kawałki same trafiają na talerzyk.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

Ciasto piernikowe

  • 200 g masła
  • 1 szklanka (200 g) brązowego cukru
  • ½ szklanki (120 ml) mleka
  • 2.5 szklanki (400 g) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • Szczypta soli
  • 2/3 szklanki (200 g) miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Dodatkowo

  • 100 g powideł śliwkowych

Ptasie mleczko

  • 400 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 200 ml wody

Polewa

  • 150 g śmietany kremówki (36%)
  • 150 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka przełóż 200 g masła, 120 ml mleka oraz 200 g brązowego cukru. Zawartość naczynia podgrzej przez kilka minut na niskim ogniu, stale mieszając, tylko do chwili, kiedy cukier i masło się rozpuszczą, a całość utworzy jednolity płyn. Wtedy zdejmij rondelek z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Przez sitko przesiej 400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, po dwie płaskie łyżeczki cynamonu, suszonego imbiru, gałki muszkatołowej, mielonych goździków i mielonego ziela angielskiego oraz niewielką szczyptę soli. Składniki suche przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do rozprowadzenia dodatków w mące.     
  3. Dodaj wystudzony cukrowo – maślany syrop, 200 g miodu, 3 duże jajka i jedną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia wymieszaj do momentu, aż sucha mąka przestanie być widoczna.
  4. Tak przygotowane ciasto przelej do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Rozprowadź je równo po całej powierzchni formy i wyrównaj jego wierzch.
  5. Piernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 50 – 55 minut, do suchego patyczka. Jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumienić, możesz przykryć je kawałkiem folii aluminiowej.
  6. Gotowy piernik wyciągnij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy, pozbądź się papieru do pieczenia i przełóż je na kratkę, żeby całkowicie wystygło. Około dwie godziny powinny wystarczyć.
  7. Kiedy ciasto jest już chłodne, dodaj do 200 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody jedno opakowanie galaretki pomarańczowej. Zawartość dzbanka wymieszaj do rozpuszczenia proszku i odstaw galaretkę do chwili, kiedy będzie chłodna, ale jeszcze nie tężejąca.
  8. Jeśli piernik mocno wyrósł, możesz odciąć górkę. Ciasto przetnij wzdłuż na pół przy pomocy długiego nożna z ząbkami. Warto się do tego przyłożyć, bo różnice w grubości uzyskanych blatów będą widoczne po pokrojeniu ciasta w kawałki.
  9. Górny płat piernika ułóż w czystej, wyłożonej papierem do pieczenia i folią rantową blaszce, w której wypiekało się ciasto. Następnie wyłóż na niego 100 g powideł śliwkowych i rozprowadź je cienką warstwą po całej powierzchni.
  10. Do dużej miski wlej 400 ml zimnej, 36 % śmietanki. Ubij ją przy pomocy miksera, aż stanie się puszysta i podwoi swoją objętość. Zmniejsz obroty miksera na najniższe możliwe i zacznij dodawać wystudzoną galaretkę. Zrób to wąskim strumieniem, powoli, stale mieszając zawartość naczynia. Po dodaniu całej galaretki mieszaj całość jeszcze przez około 20, 30 sekund, żeby upewnić się, że wszystko połączyło się tak jak należy.
  11. Gotową piankę przelej na przygotowany wcześniej spód ciasta i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni. Zrób to dosyć delikatnie, żeby nie wybić całego powietrza ze śmietany. Jeśli pianka jest nadal dosyć płynna, włóż blaszkę do lodówki na około 5 minut. Następnie dolną połowę piernika odwróć do góry dnem, ułóż ją na tężejącej piance i delikatnie dociśnij, żeby poszczególne warstwy się ze sobą skleiły. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.
  12. Do miski, której można używać w mikrofali, przełóż 150 g ciemnej czekolady i dodaj do niej 150 ml śmietanki (36%). Naczynie wstaw do mikrofali na około 90 sekund. Co 15 sekund wyjmuj miseczkę i krótko wymieszaj jej zawartość. Powtarzaj ten krok do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej polewy. Gotową polewę wylej na wierzch kostki piernikowej i ozdób je według uznania. Ciasto odstaw do lodówki, do całkowitego zestalenia pianki i polewy.
  13. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 354 kcal
  • Węglowodany: 34 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 0 g

1 kawałek (zakładając 20 kawałków)

  • 315 kcal
  • Węglowodany: 31 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze