Sałatka gyros

Dzisiaj zapraszam na jedną z najpopularniejszych sałatek, której nie może zabraknąć na Waszym sylwestrowym stole. Przygotujemy sałatkę gyros, którą doprawimy domową, aromatyczną mieszanką przypraw. 

 


Solidnie przyprawiony kurczak jest uzupełniony przez bogaty bukiet warzyw, a ketchup i sos majonezowy sprawiają, że całość jest soczysta. Piękna, kolorowa, ale co najważniejsze smaczna sałatka, która świetnie sprawdzi się na imprezowym stole i umili niejeden karnawałowy wieczór!

Do złożenia sałatki używam naczynia z płaskim dnem o średnicy 21 cm i wysokości 16 cm.

Jeśli nie chcesz składać przyprawy, możesz oczywiście użyć gotowej mieszanki dostępnej w sklepach.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

Sałatka gyros

  • 0.5 kg piersi z kurczaka
  • 30 ml oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2-3 czerwone cebule (ok. 200 g)
  • 0.5 główki (ok. 250 g) sałaty lodowej
  • 300 g czerwonej papryki konserwowej
  • 300 g ogórków konserwowych
  • 300 g majonezu (ja używam Light)
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 150 g ketchupu
  • 1 duża puszka (ok. 350 g) kukurydzy

Domowa przyprawa gyros

  • 2-3 goździki
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 suszone owoce jałowca
  • 0.5 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sałatki zaczynam od zrobienia domowej przyprawy do gyrosa. Na zimną patelnie wrzuć 3 ziarna czarnego pieprzu, 3 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego, taką samą ilość owoców jałowca, łyżeczkę ziaren kolendry i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Pod patelnią włącz średnio niski ogień i tostuj jej zawartość przez kilka minut, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Przemieszaj je co jakiś czas, żeby się nie spaliły.
  2. Kiedy przyprawy uwolnią swój aromat, zdejmij je z ognia, przełóż do moździerza lub młynka do kawy i zetrzyj na proszek. Jeśli nie masz pod ręką przydatnych urządzeń, możesz użyć już sproszkowanych przypraw zamiast ziaren; w tym przypadku pomiń etap tostowania.
  3. Przyprawy przesyp do większego naczynia i dodaj do nich 3 łyżki słodkiej papryki, 2 łyżeczki granulowanego czosnku, łyżeczkę suszonej cebuli, taką samą ilość majeranku, rozmarynu i tymianku, łyżeczkę pieprzu cayenne, po pół łyżeczki cynamonu i kurkumy oraz łyżeczkę soli. Przyprawy przemieszaj i przełóż je do szczelnie zamkniętego pojemnika.
  4. Dwie duże piersi kurczaka oczyść z błonek i ścięgien, a następnie pokrój je w cienkie, około półcentymetrowe paseczki. Warto robić to w poprzek włókien mięśniowych, wtedy nie będą się aż tak mocno kurczyć w trakcie smażenia, dzięki czemu usmażony kurczak nie zrobi się twardy. Paski wykrojone z grubszych części piersi warto przekroić na pół, żeby kawałki nie były zbyt duże.
  5. Na dużej patelni rozgrzej 30 ml oleju. Kurczaka wyłóż na gorący tłuszcz i rozprowadź go po całej powierzchni, tak żeby rozdzielić poszczególne kawałki. Patelnię rozgrzej solidnie, na co najmniej średnim ogniu. Jeśli grzanie będzie zbyt niskie, kurczak może puścić wodę, przez co będzie się gotował, a nie smażył.
  6. Kurczaka dopraw solidną szczyptą soli i dwiema dużymi szczyptami pieprzu. Następnie smaż go przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż widocznie straci surowość. Kiedy kurczak zacznie nabierać złotego koloru, dodaj do niego dwie łyżeczki przyprawy do gyrosa i smaż, stale mieszając, przez kolejne dwie minuty.  Na tym etapie nie przerywaj mieszania, żeby nie przypalić przyprawy.
  7. Kiedy kurczak jest już gotowy, zdejmij go z ognia i przełóż do niewielkiego naczynia. Mięso przykryj talerzykiem w taki sposób, żeby para mogła powoli uciekać, i odstaw je do całkowitego wystudzenia.
  8. Podczas gdy mięso stygnie, zajmij się resztą składników naszej sałatki. Pokrój trzy małe czerwone cebulki w niewielką, około półcentymetrową kostkę. Pół małej główki sałaty lodowej poszatkuj w około półcentymetrowe paseczki. 300 g papryki konserwowej i 300 g ogórków konserwowych pokrój w dosyć dużą kostkę.
  9. Do niewielkiej miski przełóż 300 g majonezu i 100 g jogurtu greckiego. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do całkowitego połączenia składników.
  10. Złóż sałatkę. Na spodzie ułóż całego wystudzonego kurczaka i rozprowadź go równą warstwą po całym dnie. Mięso przykryj czerwoną cebulą i pokryj ją 150 g ketchupu. Na ketchup wyłóż pokrojone w kostkę ogórki, 1 dużą puszkę kukurydzy konserwowej i cały majonezowo – jogurtowy sos. Sos rozprowadź w taki sposób, żeby szczelnie dolegał do ścianek naczynia i całkowicie odciął całą dotychczasową zawartość. Na sos wyłóż pokrojoną w kostkę paprykę i solidną warstwą poszatkowanej sałaty lodowej. Tak przygotowaną sałatkę można podawać od razu lub odstawić pod przykryciem do lodówki, do następnego dnia.
  11. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 109 kcal
  • Węglowodany: 8 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 8 porcji)

  • 297 kcal
  • Węglowodany: 21 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 21 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze