Dzisiaj zapraszam na prawdziwą arystokrację wśród ciast! Przygotujemy sernik królewski, czyli pyszny, kremowy sernik pomiędzy warstwami kakaowego ciasta kruchego.
Słodka, lekko waniliowa masa serowa jest delikatna i wprost rozpływa się na języku. Kruche ciasto ma głęboki, czekoladowy smak, a jego tekstura przyjemnie kontrastuje z serniczkiem. Razem tworzą idealną, świąteczną kompozycje, która sprawdzi się świetnie na wigilijnym stole i przy wszystkich Waszych specjalnych okazjach.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
Ciasto kruche
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 100 g (ok. ½ szklanki) cukru
- 45 g (3 łyżki) ciemnego kakao
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 200 g masła
- 1 jajko
Masa serowa
- 150 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 kg twarogu pełnotłustego
-
1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 budyń waniliowy
- 4 białka
- Szczypta soli
Sposób przygotowania
- Do dużej miski wsyp 300 g mąki tortowej, 100 g drobnego, białego cukru, 45 g gorzkiego kakao, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi, do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
- Do mąki dodaj 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę przy pomocy siekacza cukierniczego, noża lub palców do uzyskania konsystencji ciasta na kruszonkę.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta jedno duże jajko. Zawartość naczynia mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, aż mąka wchłonie wilgoć. Wtedy zacznij wyrabiać ciasto dłonią. Rób to na początku w misce, do momentu, aż z ciasta można formować duże, dosyć sypkie grudy. Wtedy przełóż ciasto na czysty blat i wyrabiaj do uzyskania gładkiego, zwartego ciasta o jednolitym kolorze. Tak przygotowane ciasto kruche uformuj w walec i podziel na dwie, w miarę równe części. Oba kawałki szczelnie owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 30 minut, do zestalenia.
- Po tym czasie wyjmij jedną połowę ciasta i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Zrób to bezpośrednio do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Starte ciasto rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni, a następnie ugnieć do uzyskania zwartego, jednolitego blatu. Tak przygotowane ciasto gęsto nakłuj widelcem na całej powierzchni i wstaw do lodówki na około 15 minut, do lekkiego schłodzenia.
- Podpiecz blat w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez 15 minut. Po upływie 15 minut wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do lekkiego przestudzenia.
- W międzyczasie zajmij się masą serową. Do dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła i utrzyj je za pomocą miksera, aż stanie się jasne i puszyste. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki i zacznij dodawać do masła 200 g cukru pudru. Rób to powoli, po jednej łyżce na raz, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość naczynia na niskich obrotach przed dodaniem kolejnej porcji.
- Następnie dodaj do masy 4 żółtka dużych jaj. Zrób to podobnie jak w przypadku cukru: powoli, po jednym na raz, za każdym razem dokładnie łącząc zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego żółtka.
- Do masy dodaj 1 kilogram trzykrotnie mielonego, pełnotłustego twarogu. Ja tym razem używam mielonego twarogu śmietankowego, ale wybierz swój ulubiony. Ser połącz z masą w identyczny sposób jak poprzednie składniki, czyli po jednej łyżce na raz, na niskich obrotach. Postaraj się dokładnie utrzeć masę przed dodaniem kolejnej porcji twarogu.
- Kiedy cały ser znajdzie się już w misce, dodaj do masy jedną, solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Masę serową przemieszaj do rozprowadzenia pasty, a następnie dodaj jedno opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru. Całość ponownie krótko wymieszaj, tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę serową na chwilę odstaw.
- Do osobnej, czystej miski wlej 4 białka dużych jaj i dodaj do nich szczyptę soli. Białka ubij za pomocą miksera do uzyskania jasnej, sztywnej piany. Ubite białka ostrożnie połącz z masą serową. Dodaj je w trzech partiach, za każdym razem delikatnie mieszając zawartość naczynia przy pomocy sylikonowej szpatułki. Postaraj się to zrobić w taki sposób, żeby nie wybić zbyt wiele powietrza z białek.
- Tak przygotowaną masę serową przelej na podpieczony kakaowy spód i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni formy. Po wyrównaniu masy serowej odstaw formę na bok i powróć do drugiej połówki ciasta kakaowego. Zetrzyj je na duży talerz na tarce o grubych oczkach. Po starciu całego ciasta ostrożnie wyłóż je na masę serową.
- Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, na około 60 minut. Jeśli kruche ciasto za bardzo się przypieka, możesz przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Po upływie 60 minut wyłącz grzanie w piekarniku. Uchyl lekko drzwiczki, blokując je drewnianą łyżką, i pozostaw sernik w piekarniku do wystudzenia. Po około godzinie, wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do lodówki na całą noc, do zestalenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 354 kcal
- Węglowodany: 28 g
- Tłuszcze: 24 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 20 kawałków)
- 377 kcal
- Węglowodany: 30 g
- Tłuszcze: 25 g
- Białko: 11 g
- Błonnik: 1 g
Piekę ten sernik odkąd pamiętam wszyscy za nim przepadamy.
OdpowiedzUsuńAle dzięki za obszerne wyjaśnienia.
Pozdrawiam.