Blok czekoladowy (bez mleka w proszku)

Czy po Świętach zostały Wam jakieś czekolady, bakalie, lub ciastka, i nie bardzo wiecie, co z nimi zrobić? Jeśli tak, to zapraszam na banalnie prosty, błyskawiczny deser, który pozwoli Wam wykorzystać łakocie zalegające w szufladach: blok czekoladowy. 

 


Przyjemnie czekoladowa masa jest delikatnie słodka, z wyczuwalnym posmakiem miodu. Orzechy laskowe i herbatniki przyjemnie chrupią pod zębami, a morele i rodzynki dodają całości naturalnej słodyczy. Pyszny sposób na prosty deser, który pozwoli Wam dłużej cieszyć się czekoladą po Świętach!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g suszonych moreli
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 150 g miodu
  • 75 g rodzynek
  • 250 g herbatników - ja używam lekko słonych maślanych herbatników

Sposób przygotowania

  1. 100 g orzechów wyłóż na niewielką blaszkę do pieczenia, a następnie rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni. Blaszkę z orzechami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra na 9 – 10 minut, aż uwolnią swój przyjemny aromat, a ich skórka zacznie pękać. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia otwórz piekarnik i lekko potrząśnij blaszką, żeby orzechy się przemieszały. W innym wypadku mogłyby się przypalić się i nabrać nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.
  2. Po 10 minutach wyjmij orzechy z piekarnika i przełóż je na blat wyłożony ręcznikami papierowymi. Potrzyj ich górę drugim kawałkiem ręcznika, póki są jeszcze gorące, i usuń w ten sposób resztę spieczonej skórki. Zamiast orzechów laskowych możesz też użyć orzechów włoskich lub kupić już zblanszowane orzechy – w tym wypadku rozpocznij od razu od następnego kroku.
  3. Przełóż orzechy na deskę do krojenia i posiekaj je przy pomocy noża. Następnie pokrój w drobną kostkę 100 g suszonych moreli.
  4. Postaw odporną na wysokie temperatury miskę na garnku z niewielką ilością gorącej wody. Do naczynia dodaj 100 g masła, 300 g ciemnej czekolady i 150 g płynnego miodu. Składniki ostrożnie mieszaj do ich całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej, czekoladowej masy. Taka proporcja sprawia, że masa jest lekko miodowa i tylko odrobinę słodka. Jeśli chcesz uzyskać słodszy deser, możesz podmienić część ciemnej czekolady na mleczną.
  5. Po uzyskaniu jednolitej masy zdejmij naczynie z kąpieli wodnej. Do masy czekoladowej dodaj pokrojone orzechy laskowe i morele oraz 75 g rodzynek. Zawartość miski krótko wymieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, aż czekolada pokryje dodatki. Na końcu dodaj 250 g grubo pokruszonych herbatników. Zawartość naczynia wymieszaj do pokrycia ciastek czekoladą.
  6. Tak przygotowaną masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki o rozmiarach 21 x 10 cm. Na koniec wyrównaj całość i delikatnie ugnieć, żeby pozbyć się pustych przestrzeni pomiędzy ciastkami. Tak przygotowany blok wstaw do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia. Kiedy to nastąpi, wyjmij blok z blaszki, odstaw na chwilę na blat, żeby nabrał temperatury, i pokrój w dowolnej wielkości kawałki.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 487 kcal
  • Węglowodany: 48 g 
  • Tłuszcze: 29 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 20 kawałków)

  • 251 kcal
  • Węglowodany: 25 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze