Dzisiaj zapraszam na proste ciasto, które idealnie wpisuje się w końcówkę karnawału. Przygotujemy pijaną śliwkę bez pieczenia, czyli nic innego jak deser składający się z czekoladowego kremu i śliwek namoczonych w rumie. Wszystko ułożymy na spodzie z herbatników i przykryjemy delikatną warstwą bitej śmietany.
Śliwki i czekolada to idealne połączenie, które zawsze ze sobą zadziała. Dodajcie do tego wyraźny smak rumu, który dodatkowo wzmacnia smak czekolady i kremową śmietankę, a dostaniecie pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na karnawałowym stole.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
Krem
- 750 ml mleka
- ¾ szklanki (150 g) cukru
- 3 żółtka
- 60 g mąki ziemniaczanej (ok. 3 czubate łyżki)
- 60 g mąki pszennej (ok. 3 czubate łyżki)
- 3 łyżki kakao (ok. 40 g)
- 150 g masła
Dekoracja
- 150 g śmietany kremówki (36%)
- 150 g serka mascarpone
- 30 g cukru pudru
- 2 kostki ciemnej czekolady
- 300 g suszonych śliwek
- 200 ml rumu
- Ok. 450 g herbatników
- 200 g powideł śliwkowych
Sposób przygotowania
- Przełóż 300 g suszonych śliwek, pokrojonych w drobną kostkę, do średniej miski. Zalej je 200 ml białego rumu, krótko przemieszaj i upewnij się, że są przykryte płynem. Tak przygotowane owoce odstaw do namoczenia na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Co jakiś czas warto je przemieszać, żeby mieć pewność, że każdy kawałek odpowiednio nasiąknie alkoholem.
- Odlej do rondelka wlewam około pół litra mleka i dodaj do niego 150 g drobnego, białego cukru. Pod rondelkiem włącz średnio niski ogień i krótko mieszaj jego zawartość, do rozpuszczenia cukru. Mleko podgrzewaj tak długo, aż zacznie się delikatnie gotować. Miej na nie oko, bo, jak wiadomo, mleko lubi kipieć.
- Do pozostałych 250 ml mleka dodaj 3 żółtka dużych jaj, 60 g mąki pszennej i 60 g skrobi ziemniaczanej. Na koniec przesiej do płynu 40 g ciemnego kakao. Tak przygotowaną bazę budyniu dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi, żeby rozbić wszystkie grudki i otrzymać gęsty, gładki płyn.
- Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz grzanie pod rondelkiem na niskie i wlej bazę budyniu do mleka, stale mieszając. Zwiększ grzanie na średnie i gotuj całość do uzyskania bardzo gęstego, gładkiego budyniu, nie przerywając mieszania. Zajmie to około czterech, może pięciu minut. Ważne jest, żeby budyń cały czas mieszać, inaczej może się przypalić.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do szerokiego naczynia. Przykryj rozprowadzony budyń kawałkiem folii spożywczej, żeby na jego powierzchni nie utworzył się nieprzyjemny kożuch. Tak przygotowany budyń odstaw do całkowitego wystudzenia. Jeśli chcesz, możesz przygotować go dzień wcześniej, razem ze śliwkami.
- Nasączone śliwki przełóż na drobne sitko i rozłóż je w taki sposób, żeby płyn mógł z nich spokojnie spływać.
- Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i folią rantową blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm ułóż mleczne herbatniki. Ja robię to w cegiełkę, tak żeby herbatniki delikatnie na siebie nachodziły, i w razie potrzeby docinam je do odpowiednich rozmiarów. Na ułożone ciastka wyłóż 200 g konfitury śliwkowej i rozprowadź ją cienką warstwą po całej powierzchni. Na konfiturze ułóż drugą warstwę herbatników, pod kątem 90 stopni względem pierwszej warstwy.
- Do dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła. Tłuszcz utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Od czasu do czasu oczyść ściany miski z masła przy pomocy sylikonowej szpatułki, żeby upewnić się, że wszystko odpowiednio się ze sobą łączy.
- Do tak przygotowanego masła zacznij dodawać wystudzony budyń. Rób to powoli, po jednej łyżce naraz, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji budyniu. W przygotowaniu kremu ważne jest, żeby masło i budyń były w zbliżonej do siebie temperaturze, dlatego, jeśli budyń został przygotowany dzień wcześniej, wyjmij go z lodówki razem z masłem.
- Po dodaniu całego budyniu dodaj do kremu odsączone z rumu śliwki i delikatnie wmieszaj je przy pomocy sylikonowej szpatułki. Zrób to ostrożnie, żeby nie uszkodzić owoców, które na tym etapie będą bardzo delikatne.
- Gotowy krem przełóż na wyłożony przed chwilą spód z ciastek i rozprowadź go przy pomocy sylikonowej szpatułki równą warstwą po całej powierzchni. Po rozprowadzeniu kremu ułóż na nim kolejną warstwę herbatników. Ja robię to tak jak w przypadku pierwszej, czyli w cegiełkę, docinając w miarę potrzeby.
- Do dużej miski wlej 150 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 150 g zimnego serka mascarpone i 30 g cukru pudru. Zawartość naczynia ubij na sztywno przy pomocy miksera.
- Przełóż ubitą śmietankę na ciasto, a następnie rozprowadź ją po całej powierzchni. Na śmietankę zetrzyj dwie kostki ciemnej czekolady. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia kremu czekoladowego.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 316 kcal
- Węglowodany: 34 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
1 kawałek (zakładając 20 kawałków)
- 389 kcal
- Węglowodany: 42 g
- Tłuszcze: 20 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz