Sernik z jogurtu greckiego na Walentynki

Dzisiaj zapraszam na pyszny deser, który umili nam święto zakochanych. Przygotujemy prosty, ale efektowny sernik z jogurtu greckiego, którego środek ozdobimy galaretkowym sercem. Roboty z tym niewiele, a na pewno zrobi wrażenie na Waszej sympatii.

 

Masa jogurtowa jest gładka, puszysta i rozpływa się w ustach. Wyraźnie przebija z niej śmietankowo – truskawkowy smak galaretki. Polewa z białej czekolady przynosi odrobinę dodatkowej słodyczy, a galaretkowe serce, które stanowi… serce naszego deseru, nie tylko go zdobi, ale też dodaje mu przyjemnego, wiśniowego posmaku.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na keksówkę 21 x 10 cm)

Sernik

  • 2 przezroczyste galaretki
  • 250 ml wody
  • 200 ml śmietany kremówki (36%)
  • 750 g jogurtu greckiego
  • 50 g cukru pudru
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 100 g herbatników

Dekoracja

  • 2 czerwone galaretki
  • 700 ml wody
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki (36%)

Sposób przygotowania

  1. Do 700 ml świeżo zagotowanej wody dodaj dwa opakowania czerwonej galaretki. Zawartość dzbanka wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i odstaw do całkowitego wystudzenia, tak, żeby płyn zaczął powoli tężeć.
  2. Kiedy galaretka zacznie przypominać konsystencją rzadki kisiel, przelej ją do szerokiego naczynia z płaskim dnem, wyłożonego kawałkiem papieru do pieczenia. Naczynie z galaretką odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, do całkowitego zestalenia.
  3. Wyjmij ściętą galaretkę z lodówki i ostrożnie odetnij ją ostrym nożem od ścianek pojemnika. Naczynie przykryj deską do krojenia i odwróć do góry dnem, żeby przełożyć galaretkę na deskę w jednym kawałku. Pozbądź się papieru do pieczenia i wytnij z tak przygotowanej galaretki niewielkie serca, używając foremki do ciastek. Ja potrzebowałem sześciu serc, ale dokładna ilość zależy od grubości warstwy galaretki. Resztę galaretki pokrój w niewielką, około półcentymetrową kostkę; posłuży za dekorację gotowego deseru.
  4. Do 250 ml świeżo zagotowanej wody wsyp dwie galaretki krystaliczne. Zawartość dzbanka wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiego płynu. Płynu jest mało, więc chwilę to potrwa – uzbrój się w cierpliwość! Galaretkę odstaw do całkowitego wystudzenia.
  5. Kiedy galaretka krystaliczna jest letnia, zajmij się resztą składników masy. 200 ml zimnej śmietanki (36%) ubij prawie na sztywno przy pomocy miksera. Do osobnej, dużej miski przełóż 750 g jogurtu greckiego i dodaj do niego 50 g cukru pudru oraz 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy miksera, tylko do połączenia się składników.
  6. Dodaj do jogurtu przestudzoną galaretkę krystaliczną. Zrób to wąskim strumieniem, cały czas mieszając masę na niskich obrotach miksera. Nie przerywaj mieszania, żeby w masie nie pojawiły się nieprzyjemne grudki. Po wmieszaniu do jogurtu całej galaretki dodaj do niego ubitą przed chwilą śmietankę. Całość krótko wymieszaj na niskich obrotach miksera, tylko do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszaj jej za długo, bo zacznie dosyć szybko tężeć; od razu przejdź do składania deseru.
  7. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 21 x 10 cm wyłóż trzy duże chochle masy jogurtowej i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni. Na tak przygotowane dno wyłóż wycięte przed chwilą galaretkowe serca. Pierwsze ułóż mniej więcej dwa centymetry od boku blaszki, a następnie doklej do niego kolejne serca, tworząc w ten sposób wzór ciągnący się po całej długości. Następnie wyłóż wokół nich resztę masy jogurtowej i wyrównaj. Postaraj się delikatnie uklepać masę w taki sposób, żeby się rozprowadziła; dzięki temu unikniesz dziur w gotowym serniczku.
  8. Po wyrównaniu wierzchu ułóż na nim warstwę herbatników. Tak przygotowany deser odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia.
  9. Po zastygnięciu wyjmij deser z blaszki i zdejmij z niego papier do pieczenia. W ramach dekoracji możesz oprószyć go odrobiną kakao lub startej czekolady, i ozdobić pokrojoną w kostkę galaretką. Ja przygotowałem również polewę z białej czekolady. Żeby ją zrobić, przełóż do niewielkiej miski 200 g białej czekolady i dodaj do niej 100 ml śmietanki (36%). Wstaw naczynie do mikrofali na 20 sekund, wyjmij je, krótko przemieszaj, i ponownie włóż do mikrofali na kolejne 20 sekund. Całość powtarzaj do uzyskania gładkiego płynu i odstaw go do wystudzenia. Kiedy polewa jest już chłodna, pokryj nią deser i ozdób go wcześniej pokrojoną w kostkę galaretką wiśniową.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 222 kcal
  • Węglowodany: 22 g 
  • Tłuszcze: 12 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 0 g

1 kawałek (zakładając 12 kawałków)

  • 373 kcal
  • Węglowodany: 37 g 
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 11 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze

Prześlij komentarz