Dzisiaj zapraszam na ciasto, który sprawdzi się idealnie jako ozdoba wielkanocnego stołu. Przygotujemy babkę w kształcie baranka: proste i szybkie ciasto, które wprowadzi nas w świąteczny nastrój.
Ciasto wychodzi przyjemnie puszyste i lekko wilgotne. Przechowywane w chłodnym, suchym miejscu długo zachowuje świeżość, więc spokojnie można je przygotować nawet w Wielki Piątek i włożyć do wielkanocnego koszyczka.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na formę o pojemności 900 ml)
- 100 g (ok. 2/3 szklanki) mąki pszennej
- 50 g (ok. 1/3 szklanki) skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Niewielka szczypta soli
- 2 duże jajka
- 100 g (ok. ½ szklanki) cukru
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub innego ulubionego aromatu
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesiej 100 g pszennej mąki tortowej, 50 g skrobi ziemniaczanej i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Po pozbyciu się wszystkich grudek dodaj niewielką szczyptę soli. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi, tylko do rozprowadzenia dodatków w mące. Tak przygotowane składniki suche na chwilę odstaw i przejdź do następnego kroku.
- Do osobnej, dużej miski przelej dwa duże jajka i dodaj do nich 100 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia ubijaj przez kilka minut mikserem elektrycznym na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dobrze ubite jajka powinny co najmniej podwoić swoją objętość i nabrać jasnego koloru.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zmniejsz obroty miksera na średnie i dodaj do jajek 100 ml oleju rzepakowego. Olej wlewaj wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia. W ten sposób olej i jajka powinny połączyć się bez najmniejszego problemu, a cała masa nie straci swojej puszystości i objętości.
- Po wmieszaniu oleju dodaj do jajek jedną łyżeczkę ekstraktu waniliowego i krótko przemieszaj całość do połączenia. Na tym etapie możesz odłożyć mikser – nie będzie nam już potrzebny. Zamiast ekstraktu możesz użyć pasty waniliowej, cukru z wanilią lub innego ulubionego aromatu.
- Na tym etapie pozostaje nam już tylko dodać składniki suche. Rób to powoli, w trzech partiach, za każdym razem krótko mieszając zawartość naczynia przy pomocy sylikonowej szpatułki. Ciasto mieszaj tylko do chwili, aż przestaniesz widzieć mąkę. W ten sposób nie przemieszasz ciasta i nie wybijesz z niego całego powietrza, a gotowy baranek wyjdzie lekki i puszysty.
- Tak przygotowane ciasto przelej do solidnie natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą formy w kształcie baranka o wysokości 27 cm, długości 15 i szerokości 7 cm. Są to wymiary zewnętrzne, a sam baranek jest odrobinę mniejszy. Orientacyjnie podpowiem, że moja forma ma pojemność 900 ml. Ważne jest, żeby uważnie obsypać formę bułką tartą. Dotyczy to zwłaszcza miejsc, w których spotykają się połówki blaszki.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 35 – 40 minut, do suchego patyczka. Dla bezpieczeństwa polecam postawić formę na większej, płaskiej blaszce, która złapie ewentualne wycieki ciasta.
- Kiedy baranek jest gotowy, wyjmij go z piekarnika i odstaw w formie na 15 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij go z formy na kratkę i wystudź całkowicie. Na koniec wyrównaj spód tak, żeby baranek mógł stać prosto, i oprósz go cukrem pudrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 455 kcal
- Węglowodany: 51 g
- Tłuszcze: 27 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 8 kawałków)
- 241 kcal
- Węglowodany: 27 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz