Babka majonezowa

Dzisiaj zapraszam na proste ciasto z dość nietypowym składnikiem, które ozdobi Wasz Wielkanocny stół. Przygotujemy migdałową babkę majonezową, pokrytą grubą warstwą lukru i prażonymi płatkami migdałowymi. 

 

Babka kusi przyjemnie migdałowym zapachem i smakiem. Całość jest puszysta, lekka, szybka i prosta w przygotowaniu. Idealne ciasto na Wielkanocny stół!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na formę do babek o średnicy 20 – 22 cm)

Babka

  • 100 g (ok. 2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 100 g (ok. 1/2 szklanki) skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 150 g (ok. 3/4 szklanki) białego cukru
  • 120 g majonezu
  • Ekstrakt migdałowy

Dekoracja

  • 30 g płatków migdałowych
  • 150 g (ok. 1 szklanka) cukru pudru
  • Ok. 1.5 łyżki wody
  • Ok. 2 łyżek Amaretto

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej 100 g mąki pszennej, 100 g skrobi ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Po pozbyciu się wszystkich grudek dodaj niewielką szczyptę soli i wymieszaj wszystko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  2. Do osobnej dużej miski wlej 4 duże jajka, a następnie dodaj do nich 150 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na wysokich obrotach, aż jajka staną się jasne i puszyste, a całość mocno zgęstnieje. Zajmie to około 5, 6 minut.
  3. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy 120 g pełnotłustego majonezu oraz ekstrakt migdałowy. Zawartość miski krótko wymieszaj ze sobą przy pomocy miksera na niskich obrotach, tylko do uzyskania jednolitej masy. Kiedy to nastąpi, dodaj składniki suche. Zrób to w trzech partiach, za każdym razem ostrożnie łącząc ze sobą zawartość naczynia sylikonową szpatułką. Ciasto mieszaj tylko do chwili, aż suchy proszek przestanie być widoczny.
  4. Tak przygotowane ciasto przelej do wysmarowanej masłem formy z kominem obsypanej bułką tartą.
  5. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 40 – 45 minut, do suchego patyczka. Kiedy jest gotowe, wyjmij je od razu z piekarnika i odstaw w blaszce na około 20 – 30 minut, do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjmij babkę z formy na kratkę i wystudź całkowicie.
  6. Podczas gdy babka stygnie, przygotuj dekorację. 30 g płatków migdałowych wyłóż na zimną patelnię. Włącz średnio niski ogień i praż migdały przez około 3 – 4 minuty, stale mieszając, aż nabiorą delikatnie złotego koloru i uwolnią swój aromat. Ważne jest, żeby nie spuszczać z nich oka, bo łatwo mogą się przypalić i nabrać nieprzyjemnego gorzkiego smaku. Kiedy płatki lekko się zarumienią, zdejmij je z ognia, przełóż na talerz i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni.
  7. Przygotuj lukier. Do 150 g cukru pudru dodaj 1 ½ łyżki wody oraz 2 łyżki Amaretto. Całość wymieszaj do uzyskania gęstego, ale w miarę płynnego lukru. Płyny dodawaj stopniowo, po łyżce, i za każdym razem dokładnie wymieszaj zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji. W ten sposób łatwiej będzie osiągnąć odpowiednią konsystencję.
  8. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji lukru polej nim wystudzoną babkę i udekoruj ją prażonymi płatkami migdałowymi. Ozdobioną babkę odstaw na około 15 minut, do zastygnięcia lukru.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 408 kcal
  • Węglowodany: 59 g 
  • Tłuszcze: 17 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 12 kawałków)

  • 273 kcal
  • Węglowodany: 39 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze