Dzisiaj zapraszam na proste ciasto z dość nietypowym składnikiem, które ozdobi Wasz Wielkanocny stół. Przygotujemy migdałową babkę majonezową, pokrytą grubą warstwą lukru i prażonymi płatkami migdałowymi.
Babka kusi przyjemnie migdałowym zapachem i smakiem. Całość jest puszysta, lekka, szybka i prosta w przygotowaniu. Idealne ciasto na Wielkanocny stół!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na formę do babek o średnicy 20 – 22 cm)
Babka
- 100 g (ok. 2/3 szklanki) mąki pszennej
- 100 g (ok. 1/2 szklanki) skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 4 duże jajka
- 150 g (ok. 3/4 szklanki) białego cukru
- 120 g majonezu
- Ekstrakt migdałowy
Dekoracja
- 30 g płatków migdałowych
- 150 g (ok. 1 szklanka) cukru pudru
- Ok. 1.5 łyżki wody
- Ok. 2 łyżek Amaretto
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesiej 100 g mąki pszennej, 100 g skrobi ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Po pozbyciu się wszystkich grudek dodaj niewielką szczyptę soli i wymieszaj wszystko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
- Do osobnej dużej miski wlej 4 duże jajka, a następnie dodaj do nich 150 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na wysokich obrotach, aż jajka staną się jasne i puszyste, a całość mocno zgęstnieje. Zajmie to około 5, 6 minut.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy 120 g pełnotłustego majonezu oraz ekstrakt migdałowy. Zawartość miski krótko wymieszaj ze sobą przy pomocy miksera na niskich obrotach, tylko do uzyskania jednolitej masy. Kiedy to nastąpi, dodaj składniki suche. Zrób to w trzech partiach, za każdym razem ostrożnie łącząc ze sobą zawartość naczynia sylikonową szpatułką. Ciasto mieszaj tylko do chwili, aż suchy proszek przestanie być widoczny.
- Tak przygotowane ciasto przelej do wysmarowanej masłem formy z kominem obsypanej bułką tartą.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 40 – 45 minut, do suchego patyczka. Kiedy jest gotowe, wyjmij je od razu z piekarnika i odstaw w blaszce na około 20 – 30 minut, do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjmij babkę z formy na kratkę i wystudź całkowicie.
- Podczas gdy babka stygnie, przygotuj dekorację. 30 g płatków migdałowych wyłóż na zimną patelnię. Włącz średnio niski ogień i praż migdały przez około 3 – 4 minuty, stale mieszając, aż nabiorą delikatnie złotego koloru i uwolnią swój aromat. Ważne jest, żeby nie spuszczać z nich oka, bo łatwo mogą się przypalić i nabrać nieprzyjemnego gorzkiego smaku. Kiedy płatki lekko się zarumienią, zdejmij je z ognia, przełóż na talerz i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni.
- Przygotuj lukier. Do 150 g cukru pudru dodaj 1 ½ łyżki wody oraz 2 łyżki Amaretto. Całość wymieszaj do uzyskania gęstego, ale w miarę płynnego lukru. Płyny dodawaj stopniowo, po łyżce, i za każdym razem dokładnie wymieszaj zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji. W ten sposób łatwiej będzie osiągnąć odpowiednią konsystencję.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji lukru polej nim wystudzoną babkę i udekoruj ją prażonymi płatkami migdałowymi. Ozdobioną babkę odstaw na około 15 minut, do zastygnięcia lukru.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 408 kcal
- Węglowodany: 59 g
- Tłuszcze: 17 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 12 kawałków)
- 273 kcal
- Węglowodany: 39 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz