Dzisiaj zapraszam na deser, który nie tylko dobrze smakuje, ale również intrygująco wygląda. Przygotujemy jajko sadzone bez pieczenia, czyli lekki i delikatny sernik z morelami.
Ciasto wychodzi niesamowicie lekkie i gładkie. Delikatnie waniliowa masa serowa jest przyjemnie słodka i puszysta, a owoce, oprócz smaku, przynoszą ze sobą nutę świeżości. Bardzo prosty w przygotowaniu deser, który uświetni niejedną rodzinną uroczystość.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
- 24 g żelatyny w proszku
- 200 ml gorącej wody
- 1 galaretka krystaliczna
- 500 ml wody
- 15-20 biszkoptów (ok. 75 g)
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
- 150 g (ok. 1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 kg sera twarogowego (z wiaderka lub mielonego własnoręcznie)
- 15 połówek moreli z puszki (ok. 300 g po odsączeniu)
Sposób przygotowania
- 24 g żelatyny w proszku zalej 200 ml gorącej wody. Zawartość dzbanka dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku. Tak przygotowaną żelatynę odstaw do pełnego wystudzenia.
- Przygotuj jedną galaretkę krystaliczną według zaleceń producenta. Ja rozpuszczam jedno opakowanie galaretki o smaku truskawkowo – śmietankowym w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstaw do chwili, aż zacznie lekko tężeć. W międzyczasie przejdź do następnego kroku.
- Na dnie blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm ułóż warstwę biszkoptów. Ich dokładna ilość będzie zależeć od wielkości ciastek – ja użyłem 75 g. Dno formy wyłożyłem wcześniej papierem do pieczenia, a boki folią rantową. Postaraj się wypełnić przestrzenie pomiędzy biszkoptami za pomocą docinków lub użyj ciastek, które szczelniej wypełnią dno formy.
- Do dużej miski wlej 400 ml dobrze schłodzonej śmietanki (36%). Następnie dodaj do niej 150 g cukru pudru i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera, aż śmietanka wyraźnie zgęstnieje, a łopatki miksera zaczną zostawiać na niej ślad. Nie ubijaj śmietanki całkowicie na sztywno.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do śmietanki kilogram twarogu. Dodawaj po jednej łyżce na raz, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość miski przed dodaniem kolejnej porcji. W trakcie dodawania sera miksuj całość na niskich obrotach, żeby nie ubijać dalej śmietanki. Po dodaniu całego twarogu masa wyraźnie zgęstnieje, ale nadal powinna być puszysta i gładka.
- Zahartuj żelatynę: dodaj łyżkę masy serowej do wystudzonej żelatyny i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Tak przygotowaną żelatynę wlej wąskim strumieniem do masy serowej, stale mieszając zawartość naczynia na średnio-niskich obrotach. W ten sposób żelatyna połączy się z masą bez najmniejszego problemu.
- Tak przygotowaną masę od razu przelej do wyłożonej biszkoptami blaszki. Zrób to w miarę ostrożnie, żeby nie poprzesuwać ciastek. Po przelaniu masy do blaszki wyrównaj górę przy pomocy sylikonowej szpatułki, tworząc w ten sposób równą podstawę pod owoce.
- Masa serowa zacznie tężeć niemal natychmiast; jeśli Twoja masa jest zbyt płynna, możesz odstawić ją na 5 minut do lodówki. Ne wierzchu tężejącego ciasta ułóż w niewielkich odstępach połówki moreli. Następnie odstaw blaszkę do lodówki, do całkowitego stężenia masy serowej.
- Po około godzinie lub dwóch wyjmij sernik z lodówki i wylej na jego wierzch wystudzoną, najlepiej lekko tężejącą galaretkę krystaliczną. Tak przygotowane ciasto ponownie odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki; ja odstawiłem ciasto na całą noc.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 170 kcal
- Węglowodany: 17 g
- Tłuszcze: 10 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 0 g
1 kawałek (zakładając 15 kawałków)
- 260 kcal
- Węglowodany: 26 g
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz