Sernik krakowski

Dzisiaj zapraszam na sernik krakowski, czyli pyszne ciasto z kratką z ciasta kruchego. To klasyk, który wszyscy znają i kochają.


Masa serowa jest przyjemnie gładka, lekko pulchna, ale nadal solidna. W smaku oczywiście nieśmiało przebija wanilia, kruche ciasto rozpływa się w ustach, a cytrusowy lukier nie tylko dodaje delikatnej słodyczy, ale też nuty orzeźwienia. To ciasto, które sprawdzi się idealnie niezależnie od okazji.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Ciasto kruche

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 100 g (ok. ½ szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Masa serowa

  • 100 g rodzynek
  • 150 g masła
  • 150 g (ok. 1 szklanka) cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 kg twarogu pełnotłustego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 białka
  • Szczypta soli
  • 50 g (ok. ¼ szklanki) cukru

Lukier

  • 150 g (ok. 1 szklanka) cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrusowej

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto kruche. Do dużej miski przesyp 300 g mąki pszennej i 100 g drobnego białego cukru. Następnie dodaj do nich łyżeczkę proszku do pieczenia oraz niewielką szczyptę soli. Składniki suche krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do uzyskania jednolitego proszku.
  2. Do tak przygotowanej mąki dodaj 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w składniki suche do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Możesz zrobić to też przy pomocy zwykłego noża, malaksera lub siekacza cukierniczego. Jeśli wybierasz pracę dłońmi, zrób to w miarę szybko, żeby nie ogrzać zbytnio masła.
  3. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta jedno duże jajko i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do wchłonięcia wilgoci. Wtedy zacznij wyrabiać ciasto dłonią: najpierw krótko w misce, do chwili, kiedy ciasto zacznie zbijać się w duże grudy, a następnie na blacie do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj je wtedy w niewielki wałek i podziel na dwie równe części. Jedną część uformuj w niewielki dysk, który później łatwiej będzie rozwałkować. Obie połówki ciasta szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 60 minut.
  4. Pod koniec chłodzenia ciasta zajmij się rodzynkami. 100 g rodzynek sułtańskich przełóż do niewielkiej miski i zalej je świeżo zagotowaną wodą. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, żeby rozdzielić posklejane rodzynki, a następnie odstaw je pod przykryciem na około 30 - 60 minut.
  5. Po godzinie wyjmij z lodówki ciasto w kształcie wałka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Ja robię to bezpośrednio do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Po starciu rozprowadź je równą warstwą po powierzchni formy i ugnieć do uzyskania zwartego, kruchego spodu. Nakłuj blat widelcem na całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na 15 minut.
  6. Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 10 minut, do lekkiego zarumienienia. Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na czas przygotowania masy serowej.
  7. Do dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła. Tłuszcz ucieraj przez kilka minut za pomocą miksera. Oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki i zacznij dodawać do masła 150 g cukru pudru. Rób to powoli, po jednej łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie połącz ze sobą zawartość miski przed dodaniem kolejnej porcji.
  8. Dodaj do masła 4 żółtka dużych jaj. Ponownie rób to powoli, po jednym naraz, i za każdym razem dokładnie połącz ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego żółtka.
  9. Do masy jajeczno – maślanej dodaj kilogram twarogu. Tak jak w przypadku cukru i żółtek, rób to po jednej łyżce naraz i za każdym razem dokładnie rozcieraj ser.
  10. Po wmieszaniu całego twarogu dodaj do masy jedną solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Całość krótko wymieszaj, tylko do rozprowadzenia pasty, a następnie wmiksuj jedno opakowanie budyniu śmietankowego.
  11. Rodzynki odcedź na drobnym sitku i dodaj je do masy serowej. Rodzynki rozprowadź w masie serowej przy pomocy sylikonowej szpatułki. Zrób to na tyle ostrożnie, żeby nie uszkodzić owoców. Tak przygotowaną masę serową na chwilę odstaw.
  12. Do osobnej dużej miski przelej 4 białka dużych jaj i dodaj do nich niewielką szczyptę soli. Białka ubij przy pomocy miksera, aż staną się puszyste, a łopatki miksera zaczną zostawiać na nich wyraźny ślad. Wtedy dodaj do nich 50 g drobnego białego cukru. Rób to partiami, po łyżeczce naraz, i dokładnie miksuj całość do rozpuszczenia cukru przed dodaniem kolejnej porcji. Po dodaniu całego cukru białka powinny być lśniące i sztywne. 
  13. Tak przygotowane białka dodaj do masy serowej. Zrób to w trzech partiach, za każdym razem ostrożnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji. Gotową masę serową przelej na podpieczony kruchy spód i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni.
  14. Drugą połowę ciasta kruchego wyłóż na podsypany mąką blat. Zarówno dysk z ciasta jak i wałek również posyp niewielką ilością mąki. Ciasto rozwałkuj mniej więcej do grubości trzech, czterech milimetrów. Po uzyskaniu płaskiego blatu wytnij z niego paski o szerokości 1 centymetra. Gotowe paski z ciasta kruchego ułóż na masie serowej we wzór kratki. Nadmiar ciasta wystający po bokach blaszki ostrożnie przytnii je ostrym nożem.
  15. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 60 minut. Jeśli góra ciasta zbyt szybko nabiera koloru, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej. Po upływie 60 minut wyłącz piekarnik i lekko uchyl jego drzwi. Ciasto pozostaw w piekarniku na około godzinę do przestudzenia, a następnie wyjmij je z piekarnika, wystudź całkowicie i odłóż do lodówki na całą noc.
  16. Następnego dnia udekoruj ciasto prostym lukrem. Do 150 g cukru pudru dodaj 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i wymieszaj całość do uzyskania gęstego, gładkiego lukru. Płyn polecam dodawać partiami, najlepiej po jednej łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając zawartość naczynia. Pokryj tak przygotowanym lukrem górę sernika, posyp ciasto kandyzowaną skórką pomarańczy i odstaw na 15 minut, do zastygnięcia lukru.
  17. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 358 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 20 kawałków)

  • 399 kcal
  • Węglowodany: 42 g 
  • Tłuszcze: 23 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze