Sałatka leśna polana

Dzisiaj zapraszam na sałatkę leśną polanę, czyli nic innego jak tort sałatkowy składający się z całej masy warzyw. 

 

Mnóstwo smaku zaklęte w ciekawej formie – ta sałatka uświetni rodzinne spotkanie nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Do tego nie jest to nic trudnego, dzięki czemu poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący kucharz. Idealna opcja, kiedy chcemy ugościć dużą liczbę osób.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na tortownicę o średnicy 23 cm)

  • 600 g ziemniaków
  • 3 średnie marchewki (ok. 400 g)
  • 4 ogórki konserwowe (ok. 150 g)
  • 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 160 g po odsączeniu)
  • Mały pęczek pietruszki
  • 3 duże jajka
  • 2 małe słoiczki pieczarek konserwowych (ok. 350 g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 170 g po odsączeniu)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 270 g po odsączeniu)
  • 400 g majonezu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 60 g świeżo startego, żółtego sera
  • Kilka liści sałaty rzymskiej (ok. 80 g)

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj 600 g ziemniaków w mundurkach oraz trzy średnie marchewki i całkowicie je wystudź. Kiedy wystygną, obierz je ze skórki. Ziemniaki pokrój w około centymetrową kostkę, a marchewkę – w odrobinę mniejszą, półcentymetrową. 
  2. Odsącz cztery średnie ogórki konserwowe z zalewy i pokrój je w niewielką kosteczkę. Odsącz i grubo pokrój jeden słoiczek selera konserwowego, a następnie grubo posiekaj mały pęczek pietruszki. Trzy duże, ugotowane na twardo jajka pokrój w około centymetrową kostkę. Odsącz z zalewy dwa małe słoiczki pieczarek konserwowych, małą puszkę kukurydzy i czerwonej fasoli.
  3. Na dnie wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy 23 cm ułóż odsączone z zalewy pieczarki konserwowe. Zrób to w miarę ciasno, kapeluszami do dołu. Pieczarki obficie posyp natką pietruszki. Użyj jej tyle, żeby wypełniła szpary pomiędzy grzybami. Pieczarki i pietruszkę przykryj grubą warstwą marchewek, rozprowadź je równo po całej powierzchni i delikatnie ugnieć przy pomocy łyżki. Postaraj się zrobić to tak, żeby nie poprzesuwać pieczarek. Tak przygotowaną pierwszą warstwę dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem, a następnie rozprowadź na niej cienką warstwę cztery łyżki majonezu.
  4. Na majonez wyłóż seler konserwowy. Rozłóż go tak, żeby pokrył całą powierzchnię i utworzył w miarę równą warstwę. Na seler wyłóż dokładnie wypłukaną i osuszoną puszkę czerwonej fasoli i rozprowadź ją po całej powierzchni. Ostrożnie ugnieć fasolę i przypraw ją do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Na tak przygotowaną warstwę warzyw wyłóż kolejne cztery łyżki majonezu i rozprowadź go, żeby skleił fasolę.
  5. Luźno rozłóż na majonezie warstwę osuszonych ogórków konserwowych i odsączoną oraz osuszoną puszkę kukurydzy. Warzywa ponownie delikatnie ugnieć, wyrównaj całość i przypraw solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Na kukurydzę wyłóż kolejne cztery łyżki majonezu i rozprowadź go tak, żeby skleił każde ziarno oraz utworzył cienką warstwę.
  6. Majonez przykryj cienką warstwą świeżo startego żółtego sera oraz pokrojonymi w kostkę jajkami. Ponownie ugnieć całość, dopraw solą, pieprzem i przykryj kolejnymi czterema łyżkami majonezu.
  7. Na tak przygotowanej sałatce ułóż ostatnią warstwę z pokrojonych w kostkę ziemniaków. Rozprowadź je równą warstwą, przykryj je wystającym na bokach nadmiarem foli spożywczej i ostatni raz ugnieć. Wstaw blaszkę z sałatką do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia.
  8. Wyjmij sałatkę z lodówki, odwiń z góry folię spożywczą i ułóż na niej kilka liści sałaty rzymskiej. Z sałaty wcześniej odetnij grube części, które mogłyby zdeformować gotową sałatkę. Zamiast sałaty rzymskiej możesz użyć zwyczajnej sałaty. Formę z sałatkę przykryj szerokim talerzem z płaskim dnem i odwróć całość jednym płynnym ruchem. Sałatka powinna opaść na talerz sama. Zdejmij tortownicę i ostrożnie zdejmij folię spożywczą w taki sposób, żeby nie uszkodzić sałatki.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 183 kcal
  • Węglowodany: 9 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 15 porcji)

  • 315 kcal
  • Węglowodany: 15 g 
  • Tłuszcze: 25 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 3 g

Komentarze