Dzisiaj zapraszam na sałatkę leśną polanę, czyli nic innego jak tort sałatkowy składający się z całej masy warzyw.
Mnóstwo smaku zaklęte w ciekawej formie – ta sałatka uświetni rodzinne spotkanie nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Do tego nie jest to nic trudnego, dzięki czemu poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący kucharz. Idealna opcja, kiedy chcemy ugościć dużą liczbę osób.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na tortownicę o średnicy 23 cm)
- 600 g ziemniaków
- 3 średnie marchewki (ok. 400 g)
- 4 ogórki konserwowe (ok. 150 g)
- 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 160 g po odsączeniu)
- Mały pęczek pietruszki
- 3 duże jajka
- 2 małe słoiczki pieczarek konserwowych (ok. 350 g po odsączeniu)
- 1 puszka kukurydzy (ok. 170 g po odsączeniu)
- 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 270 g po odsączeniu)
- 400 g majonezu
- Sól i pieprz do smaku
- 60 g świeżo startego, żółtego sera
- Kilka liści sałaty rzymskiej (ok. 80 g)
Sposób przygotowania
- Ugotuj 600 g ziemniaków w mundurkach oraz trzy średnie marchewki i całkowicie je wystudź. Kiedy wystygną, obierz je ze skórki. Ziemniaki pokrój w około centymetrową kostkę, a marchewkę – w odrobinę mniejszą, półcentymetrową.
- Odsącz cztery średnie ogórki konserwowe z zalewy i pokrój je w niewielką kosteczkę. Odsącz i grubo pokrój jeden słoiczek selera konserwowego, a następnie grubo posiekaj mały pęczek pietruszki. Trzy duże, ugotowane na twardo jajka pokrój w około centymetrową kostkę. Odsącz z zalewy dwa małe słoiczki pieczarek konserwowych, małą puszkę kukurydzy i czerwonej fasoli.
- Na dnie wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy 23 cm ułóż odsączone z zalewy pieczarki konserwowe. Zrób to w miarę ciasno, kapeluszami do dołu. Pieczarki obficie posyp natką pietruszki. Użyj jej tyle, żeby wypełniła szpary pomiędzy grzybami. Pieczarki i pietruszkę przykryj grubą warstwą marchewek, rozprowadź je równo po całej powierzchni i delikatnie ugnieć przy pomocy łyżki. Postaraj się zrobić to tak, żeby nie poprzesuwać pieczarek. Tak przygotowaną pierwszą warstwę dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem, a następnie rozprowadź na niej cienką warstwę cztery łyżki majonezu.
- Na majonez wyłóż seler konserwowy. Rozłóż go tak, żeby pokrył całą powierzchnię i utworzył w miarę równą warstwę. Na seler wyłóż dokładnie wypłukaną i osuszoną puszkę czerwonej fasoli i rozprowadź ją po całej powierzchni. Ostrożnie ugnieć fasolę i przypraw ją do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Na tak przygotowaną warstwę warzyw wyłóż kolejne cztery łyżki majonezu i rozprowadź go, żeby skleił fasolę.
- Luźno rozłóż na majonezie warstwę osuszonych ogórków konserwowych i odsączoną oraz osuszoną puszkę kukurydzy. Warzywa ponownie delikatnie ugnieć, wyrównaj całość i przypraw solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Na kukurydzę wyłóż kolejne cztery łyżki majonezu i rozprowadź go tak, żeby skleił każde ziarno oraz utworzył cienką warstwę.
- Majonez przykryj cienką warstwą świeżo startego żółtego sera oraz pokrojonymi w kostkę jajkami. Ponownie ugnieć całość, dopraw solą, pieprzem i przykryj kolejnymi czterema łyżkami majonezu.
- Na tak przygotowanej sałatce ułóż ostatnią warstwę z pokrojonych w kostkę ziemniaków. Rozprowadź je równą warstwą, przykryj je wystającym na bokach nadmiarem foli spożywczej i ostatni raz ugnieć. Wstaw blaszkę z sałatką do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia.
- Wyjmij sałatkę z lodówki, odwiń z góry folię spożywczą i ułóż na niej kilka liści sałaty rzymskiej. Z sałaty wcześniej odetnij grube części, które mogłyby zdeformować gotową sałatkę. Zamiast sałaty rzymskiej możesz użyć zwyczajnej sałaty. Formę z sałatkę przykryj szerokim talerzem z płaskim dnem i odwróć całość jednym płynnym ruchem. Sałatka powinna opaść na talerz sama. Zdejmij tortownicę i ostrożnie zdejmij folię spożywczą w taki sposób, żeby nie uszkodzić sałatki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 183 kcal
- Węglowodany: 9 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 15 porcji)
- 315 kcal
- Węglowodany: 15 g
- Tłuszcze: 25 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz