Dzisiaj zapraszam na proste i szybkie ciasto, które przyjdzie z pomocą, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przygotujemy jasną wersję brownie, znaną szerzej jako blondie, która rozpieści nas delikatnym smakiem budyniu i lekko kwaskowymi malinami.
Ciasto jest zaskakująco puszyste, wilgotne i ma przyjemny, śmietankowy smak. Budyń wyraźnie przełamuje strukturę całości, a lekko kwaskowe maliny sprawiają, że ciasto jest nie tylko słodkie, ale również orzeźwiające. Prosty i szybki w przygotowaniu deser, które łatwo dostosować do swoich upodobań.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 180 g masła
- 200 g (ok. 1 szklanka) cukru
- 3 jajka
-
130 g mąki pszennej (1 niecała szklanka)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
- 100 g białej czekolady
- 150 g malin
- 150 g gotowego budyniu
Sposób przygotowania
- Przygotuj budyń śmietankowy według instrukcji producenta.
- Rozpuść i przestudź 180 g masła. Przelej je do dużej miski i dodaj do niego 200 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia krótko ubij za pomocą miksera na średnich obrotach, tylko do chwili, aż cukier się rozpuści, a masło stanie się jasne i puszyste.
- Kiedy tak się stanie, zacznij dodawać do niego 3 duże jajka. Rób to powoli, po jednym naraz, i za każdym razem dokładnie ubij całość przed dodaniem kolejnego jajka. Po dodaniu trzeciego jajka całość może zacząć się lekko rozwarstwiać. Jest to normalne, po dodaniu mąki wszystko wróci do normy.
- Do masy dodaj 130 g mąki pszennej oraz dwa opakowania budyniu śmietankowego bez cukru. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do chwili, kiedy suchy proszek przestanie być widoczny. Następnie dodaj 100 g grubo posiekanej białej czekolady. Wymieszaj całość, tylko do równego rozprowadzenia czekolady w cieście.
- Tak przygotowane ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 20 cm. Ciasto rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni przy pomocy sylikonowej szpatułki. Po rozprowadzaniu ciasta wyłóż na nie 150 g świeżych malin i 150 g gotowego budyniu śmietankowego, tym razem słodzonego. Przemieszaj całość przy pomocy patyczka do szaszłyków tak, żeby rozprowadzić budyń w cieście, ale nie wymieszać wszystkiego na jednolitą masę.
- Wstaw blondie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 40 – 45 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru, a ciasto będzie sprężyste w dotyku.
- Gotowe blondie wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Wyjmij ciasto z blaszki i pokrój na kawałki dopiero wtedy, gdy osiągnie temperaturę pokojową.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 383 kcal
- Węglowodany: 47 g
- Tłuszcze: 21 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 237 kcal
- Węglowodany: 29 g
- Tłuszcze: 13 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz