Budyniowe ciasto z malinami - blondie

Dzisiaj zapraszam na proste i szybkie ciasto, które przyjdzie z pomocą, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przygotujemy jasną wersję brownie, znaną szerzej jako blondie, która rozpieści nas delikatnym smakiem budyniu i lekko kwaskowymi malinami.

 

Ciasto jest zaskakująco puszyste, wilgotne i ma przyjemny, śmietankowy smak. Budyń wyraźnie przełamuje strukturę całości, a lekko kwaskowe maliny sprawiają, że ciasto jest nie tylko słodkie, ale również orzeźwiające. Prosty i szybki w przygotowaniu deser, które łatwo dostosować do swoich upodobań.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


 

Lista składników

  • 180 g masła
  • 200 g (ok. 1 szklanka) cukru
  • 3 jajka
  • 130 g mąki pszennej (1 niecała szklanka)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g malin
  • 150 g gotowego budyniu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj budyń śmietankowy według instrukcji producenta.
  2. Rozpuść i przestudź 180 g masła. Przelej je do dużej miski i dodaj do niego 200 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia krótko ubij za pomocą miksera na średnich obrotach, tylko do chwili, aż cukier się rozpuści, a masło stanie się jasne i puszyste.
  3. Kiedy tak się stanie, zacznij dodawać do niego 3 duże jajka. Rób to powoli, po jednym naraz, i za każdym razem dokładnie ubij całość przed dodaniem kolejnego jajka. Po dodaniu trzeciego jajka całość może zacząć się lekko rozwarstwiać. Jest to normalne, po dodaniu mąki wszystko wróci do normy.
  4. Do masy dodaj 130 g mąki pszennej oraz dwa opakowania budyniu śmietankowego bez cukru. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do chwili, kiedy suchy proszek przestanie być widoczny. Następnie dodaj 100 g grubo posiekanej białej czekolady. Wymieszaj całość, tylko do równego rozprowadzenia czekolady w cieście.
  5. Tak przygotowane ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 20 cm. Ciasto rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni przy pomocy sylikonowej szpatułki. Po rozprowadzaniu ciasta wyłóż na nie 150 g świeżych malin i 150 g gotowego budyniu śmietankowego, tym razem słodzonego. Przemieszaj całość przy pomocy patyczka do szaszłyków tak, żeby rozprowadzić budyń w cieście, ale nie wymieszać wszystkiego na jednolitą masę.
  6. Wstaw blondie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 40 – 45 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru, a ciasto będzie sprężyste w dotyku.
  7. Gotowe blondie wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Wyjmij ciasto z blaszki i pokrój na kawałki dopiero wtedy, gdy osiągnie temperaturę pokojową.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 383 kcal
  • Węglowodany: 47 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 237 kcal
  • Węglowodany: 29 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze