Ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami

Dzisiaj zapraszam na prosty przepis, który połączy w sobie dwa różne, ale jakże pasujące do siebie smaki. Przygotujemy chrupiące paczuszki z ciasta francuskiego, które wypełnimy nadzieniem z truskawek i rabarbaru. 

 

Wytrawne, chrupiące ciasto francuskie fantastycznie kontrastuje z przyjemnie słodkim nadzieniem, w którym można też wyczuć lekka kwaskową nutę. Prosty sposób na połączenie ze sobą sezonu na truskawki i rabarbar!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 200 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 100 g (ok. 0.5 szklanki) cukru
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 płaty ciasta francuskiego (ja wykorzystałem 2 x 320 g, ale można użyć również 2 x 375 g)
  • 25 g masła
  • 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

  1. Do garnka z grubym dnem przełóż 200 g pokrojonego w około dwucentymetrowe cząstki rabarbaru, taką samą ilość pokrojonych w połówki truskawek i 100 g drobnego białego cukru. Następnie dodaj 120 ml wody, dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do rozpuszczenia cukru, i doprowadź do lekkiego wrzenia. Od tego momentu gotuj dżem na średnio-niskim ogniu przez 30 – 40 minut, aż truskawki i rabarbar utworzą jednolitą, gęstą masę. Całość warto od czasu do czasu przemieszać, żeby dżem się nie przypalił.
  2. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zdejmij nadzienie z ognia i odstaw na około 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wylej masę do szklanego naczynia wyłożonego folią spożywczą o wymiarach 26 x 20 cm. Nadzienie rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni dna i pozostaw na blacie do całkowitego wystudzenia. Kiedy wszystko jest już chłodne, włóż naczynie do zamrażarki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Kiedy nadzienie jest już zmrożone, podziel je na 12 równych części o rozmiarach 5.5 x 5 cm (na 320 g płat ciasta) lub 6.5 x 5 cm (na 375 g płat ciasta). Po podzieleniu nadzienia na porcje odłóż je z powrotem do zamrażarki na czas przygotowania ciasta francuskiego.
  4. Podziel dwa płaty ciasta francuskiego na 12 równych części. Jeśli czujesz, że ciasto zaczyna się rozpływać, włóż je do lodówki na 10, 15 minut. Wykrojone prostokąty ciasta z pierwszego płatu przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż je w około dwucentymetrowych odstępach. Na środku każdego kawałka połóż wykrojoną wcześniej część dżemu. Zrób to tak, żeby z każdej strony nadzienia zostało około 1-1,5 cm czystego ciasta. Następnie przykryj każdy kawałek drugim prostokątem z ciasta francuskiego i zagnieć je widelcem wokół dżemu. W ten sposób nie tylko upewnisz się, że ciasto wokół nadzienia jest dobrze sklejone, ale też utworzysz na nich ozdobny wzór. Tak przygotowane ciastka nakłuj przy pomocy patyczka do szaszłyków, żeby para wodna ze środka ciastek miała drogę ujścia.
  5. Posmaruj ciastka niewielką ilością rozpuszczonego masła, mleka lub rozmąconego żółtka. Następnie  posyp ich wierzch odrobiną cukru, który skarmelizuje się w trakcie pieczenia i utworzy delikatną, chrupiącą skórkę. Złożone ciastka warto jeszcze lekko schłodzić przed pieczeniem, dlatego odłóż je do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.
  6. Wstaw blachę ze schłodzonymi ciastkami do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 20 minut, aż ciastka wyraźnie urosną i nabiorą pięknego, złotego koloru.
  7. Po 20 minutach wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw na blaszce do lekkiego przestudzenia. Po około 10 minutach przełóż je ostrożnie na kratkę i wystudź całkowicie.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g
  • 361 kcal
  • Węglowodany: 43 g 
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

1 ciastko (zakładając 12 ciastek)

  • 260 kcal
  • Węglowodany: 31 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze