Domowe ptysie z kremem

Dzisiaj zapraszam na chrupiące ptysie, które wypełnimy kremowym nadzieniem z bitej śmietany i mascarpone. 

 

Wytrawne ciasto parzone daje błyszczeć przyjemnie śmietankowemu, słodkiemu nadzieniu, a owoce nadają ptysiom świeżości. To deser, który jest zaskakująco prosty w przygotowaniu, a na pewno zrobi wrażenie na Waszych Najbliższych!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

Ciasto

  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • Szczypta soli
  • 160 g (ok. 1 szklanka) mąki pszennej
  • 3-4 jajka

Nadzienie

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie (250 g) mascarpone
  • 100 g (niepełna szklanka) cukru pudru
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  •  Owoce (ja użyłem 100 g mango i 100 g borówek)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto parzone. Do garnka z grubym dnem przełóż 100 g masła. Do tłuszczu dodaję 250 ml wody i niewielką szczyptę soli. Zawartość naczynia podgrzewaj na średnim ogniu, stale mieszając, aż utworzy jednolity płyn. Kiedy masło się rozpuści, przerwij mieszanie i pozwól całości się zagotować.
  2. Wtedy wyłącz grzanie pod garnkiem i dodaj do niego 160 g mąki. Zawartość naczynia mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, aż mąka całkowicie wchłonie wilgoć. Wtedy włącz pod garnkiem niski ogień i mieszaj ciasto bez przerwy przez około 60 sekund, aż stanie się gładkie i zacznie bez problemu odchodzić od ścianek garnka. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, zdejmij ciasto z ognia, przełóż do dużej miski i pozostaw na blacie na około 15 minut, do lekkiego przestudzenia.
  3. Po tym czasie rozbij ciasto przy pomocy miksera i zacznij dodawać do niego jajka. Rób to pojedynczo, po jednym naraz, i za każdym dokładnie mieszaj ciasto do całkowitego połączenia przed dodaniem kolejnego jajka. Dobrze przygotowane ciasto na ptysie powinno być lśniące, gęste i bez problemu zachowywać kształt po wyciśnięciu. Zacznij od dodania trzech jajek, oceń konsystencję i, opcjonalnie, dodaj całe lub pół roztrzepanego jajka.
  4. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdy. U mnie jest to końcówka 8B, czyli bardzo duża, ale mniejsza również się sprawdzi. Ciasto wyciśnij na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę. Uformuj w ten sposób gniazdka o szerokości około 5-6 cm, których rezultatem będą duże, szerokie ptysie. Ważne jest, żeby wyciskać ciasto w sporych odstępach, w innym wypadku ptysie mogą się posklejać w trakcie pieczenia.
  5. Wstaw blachę z uformowanymi korpusami do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na drugą półkę od dołu. Ptysie piecz przez 30 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, bo ptysie mogą opaść.
  6. Po upływie 30 minut wyjmij blachę z ptysiami i odstaw je na około 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie.
  7. Kiedy ptysie są już wystudzone, przygotuj nadzienie. Do dużej miski przelej pół litra dobrze schłodzonej śmietanki (36%). Następnie dodaj do niej 250 g zimnego serka mascarpone, 100 g cukru pudru i półtora łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz podmienić część cukru na taki z wanilią. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na sztywno. Polecam zacząć od niskich obrotów miksera i zwiększać je w miarę powiększania się objętości śmietanki.
  8. Ubitą śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego z tą samą końcówką, co poprzednio. Każdy korpus rozkrój nożem z ząbkami na dwie w miarę równe części. Po przekrojeniu korpusu wyciśnij na dolną połówkę solidną porcję śmietanki. Zrób to tak, żeby pokryć całe dno i wypełnić puste przestrzenie. Na śmietankę wyłóż kilka kawałków owoców, przykryj całość górną połówką ptysia i, opcjonalnie, posyp cukrem pudrem. Ptysie wypełniaj niedługo przed podaniem, żeby korpusy nie zamokły.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 355 kcal
  • Węglowodany: 19 g 
  • Tłuszcze: 29 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

1 ptyś (zakładając 15 ptysiów)

  • 341 kcal
  • Węglowodany: 18 g 
  • Tłuszcze: 28 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze