Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami

Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na delikatne i puszyste drożdżówki, które wypełnimy nadzieniem z budyniu i świeżych truskawek.

 

Drożdżówki są mięciutkie i bardzo długo zachowują świeżość. W smaku ciasta i budyniu czuć wanilię, owoce przynoszą ze sobą słodycz i orzeźwiającą nutę, a wszystko to pod chrupiącą warstwą słodkiej kruszonki, która przyjemnie przełamuje konsystencję bułeczek.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na 12 bułeczek)

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru (ok. 5 łyżek)
  • 7 g suchych drożdży
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 250 g kefiru
  • 4 żółtka dużych jaj
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 60 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • Cukier puder

Nadzienie

  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 170 – 200 g truskawek

Kruszonka

  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski wsyp 500 g mąki pszennej, 60 g drobnego białego cukru, 7 g drożdży instant i pół łyżeczki soli. Składniki suche krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  2. Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 250 g lekko podgrzanego kefiru, 4 żółtka dużych jaj i półtorej łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do momentu, aż mąka wchłonie wilgoć. Dodaj wtedy do ciasta 60 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Jeszcze raz wymieszaj zawartość naczynia drewnianą łyżką, tylko do wchłonięcia tłuszczu, i zacznij je wyrabiać dłonią.
  3. Ciasto wyrabiaj najpierw krótko w misce, aż utworzy w miarę jednolitą masę. Przełóż je potem na podsypany mąką blat i wyrabiaj dłońmi do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Wyrabianie ciasta w ten sposób zajmie dosyć długo; można również wykorzystać mikser planetarny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie się kleić do blatu, podsyp je lekko mąką. Moje ciasto było odpowiednio wyrobione po około 12 minutach.
  4. Uformuj wyrobione ciasto w kulę i przełóż je do dużej, naoliwionej miski. Ciasto w naczyniu warto kilka razy obrócić, żeby pokryło się cienką warstwą tłuszczu. Miskę z ciastem szczelnie zamknij folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około dwie godziny.
  5. Przygotuj jedną porcję budyniu według instrukcji na opakowaniu. Ja użyłem 500 ml mleka i niesłodzonego budyniu, do którego sam dodałem 50 g cukru – trochę więcej niż w instrukcji.
  6. Pod koniec wyrastania zajmij się kruszonką, która ozdobi bułeczki. Do niewielkiej miski wsyp 60 g mąki pszennej i 30 g drobnego białego cukru. Dodaj 30 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz krótko wetrzyj w składniki suche do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasto na kruszonkę jest gotowe, kiedy można formować z niego duże grudy.
  7. Po wyrośnięciu wybij powietrze z ciasta, przełóż je na blat, krótko przegnieć i uformuj w długi walec, który łatwo będzie podzielić na porcje. Po ukształtowaniu ciasta podziel je na 12 równych porcji. Każdą porcję ciasta ponownie lekko przegnieć, żeby pozbyć się z niej nadmiaru powietrza, i uformuj w niewielką, gładką kulkę. Po uformowaniu ciasta w kulkę ostrożnie rozpłaszcz je na dłoni, przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i przykryj kawałkiem folii spożywczej. Podczas pracy z jedną porcją ciasta przechowuj resztę pod drugim kawałkiem folii spożywczej. Po uformowaniu wszystkich porcji blaszkę z ciastem odstaw na kolejne 30 minut, żeby bułeczki odpoczęły i lekko podrosły.
  8. Po tym czasie pozbądź się folii spożywczej i uformuj drożdżówki poprzez wyciśnięcie w każdej zagłębienia na nadzienie. Ja używam szklanki po Nutelli, której dno jest odrobinę węższe niż średnica bułeczek. Żeby uniknąć przyklejania się szklanki do ciasta, obtocz jej spód w mące. Jeśli na cieście zostanie dużo mąki, zmieć ją przy pomocy pędzelka.
  9. Na tak uformowane bułeczki wyłóż po łyżce przygotowanego wcześniej, dobrze wystudzonego budyniu waniliowego. Na budyń wyłóż pokrojone w ćwiartki truskawki. Boki tak przygotowanych bułek posmaruj niewielką ilością mleka. Na końcu każdą bułeczkę obficie posypuj przygotowaną wcześniej kruszonką.
  10. Tak przygotowane drożdżówki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 18 – 20 minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
  11. Gotowe bułeczki wyjmij z piekarnika, odstaw na blaszce na około 10 minut, a następnie wystudż całkowicie na kratce. Wystudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.
  12. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 251 kcal
  • Węglowodany: 39 g 
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 2 g

1 drożdżówka (zakładając 12 drożdżówek)
  • 325 kcal
  • Węglowodany: 51 g 
  • Tłuszcze: 10 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze