Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na delikatne i puszyste drożdżówki, które wypełnimy nadzieniem z budyniu i świeżych truskawek.
Drożdżówki są mięciutkie i bardzo długo zachowują świeżość. W smaku ciasta i budyniu czuć wanilię, owoce przynoszą ze sobą słodycz i orzeźwiającą nutę, a wszystko to pod chrupiącą warstwą słodkiej kruszonki, która przyjemnie przełamuje konsystencję bułeczek.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na 12 bułeczek)
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 60 g cukru (ok. 5 łyżek)
- 7 g suchych drożdży
- 0.5 łyżeczki soli
- 250 g kefiru
- 4 żółtka dużych jaj
- 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
- 60 g masła
- 2 łyżki mleka
- Cukier puder
Nadzienie
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 500 ml mleka
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 170 – 200 g truskawek
Kruszonka
- 60 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 30 g masła
Sposób przygotowania
- Do dużej miski wsyp 500 g mąki pszennej, 60 g drobnego białego cukru, 7 g drożdży instant i pół łyżeczki soli. Składniki suche krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
- Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 250 g lekko podgrzanego kefiru, 4 żółtka dużych jaj i półtorej łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do momentu, aż mąka wchłonie wilgoć. Dodaj wtedy do ciasta 60 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Jeszcze raz wymieszaj zawartość naczynia drewnianą łyżką, tylko do wchłonięcia tłuszczu, i zacznij je wyrabiać dłonią.
- Ciasto wyrabiaj najpierw krótko w misce, aż utworzy w miarę jednolitą masę. Przełóż je potem na podsypany mąką blat i wyrabiaj dłońmi do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Wyrabianie ciasta w ten sposób zajmie dosyć długo; można również wykorzystać mikser planetarny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie się kleić do blatu, podsyp je lekko mąką. Moje ciasto było odpowiednio wyrobione po około 12 minutach.
- Uformuj wyrobione ciasto w kulę i przełóż je do dużej, naoliwionej miski. Ciasto w naczyniu warto kilka razy obrócić, żeby pokryło się cienką warstwą tłuszczu. Miskę z ciastem szczelnie zamknij folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około dwie godziny.
- Przygotuj jedną porcję budyniu według instrukcji na opakowaniu. Ja użyłem 500 ml mleka i niesłodzonego budyniu, do którego sam dodałem 50 g cukru – trochę więcej niż w instrukcji.
- Pod koniec wyrastania zajmij się kruszonką, która ozdobi bułeczki. Do niewielkiej miski wsyp 60 g mąki pszennej i 30 g drobnego białego cukru. Dodaj 30 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz krótko wetrzyj w składniki suche do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasto na kruszonkę jest gotowe, kiedy można formować z niego duże grudy.
- Po wyrośnięciu wybij powietrze z ciasta, przełóż je na blat, krótko przegnieć i uformuj w długi walec, który łatwo będzie podzielić na porcje. Po ukształtowaniu ciasta podziel je na 12 równych porcji. Każdą porcję ciasta ponownie lekko przegnieć, żeby pozbyć się z niej nadmiaru powietrza, i uformuj w niewielką, gładką kulkę. Po uformowaniu ciasta w kulkę ostrożnie rozpłaszcz je na dłoni, przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i przykryj kawałkiem folii spożywczej. Podczas pracy z jedną porcją ciasta przechowuj resztę pod drugim kawałkiem folii spożywczej. Po uformowaniu wszystkich porcji blaszkę z ciastem odstaw na kolejne 30 minut, żeby bułeczki odpoczęły i lekko podrosły.
- Po tym czasie pozbądź się folii spożywczej i uformuj drożdżówki poprzez wyciśnięcie w każdej zagłębienia na nadzienie. Ja używam szklanki po Nutelli, której dno jest odrobinę węższe niż średnica bułeczek. Żeby uniknąć przyklejania się szklanki do ciasta, obtocz jej spód w mące. Jeśli na cieście zostanie dużo mąki, zmieć ją przy pomocy pędzelka.
- Na tak uformowane bułeczki wyłóż po łyżce przygotowanego wcześniej, dobrze wystudzonego budyniu waniliowego. Na budyń wyłóż pokrojone w ćwiartki truskawki. Boki tak przygotowanych bułek posmaruj niewielką ilością mleka. Na końcu każdą bułeczkę obficie posypuj przygotowaną wcześniej kruszonką.
- Tak przygotowane drożdżówki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 18 – 20 minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
- Gotowe bułeczki wyjmij z piekarnika, odstaw na blaszce na około 10 minut, a następnie wystudż całkowicie na kratce. Wystudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 251 kcal
- Węglowodany: 39 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 2 g
1 drożdżówka (zakładając 12 drożdżówek)
- 325 kcal
- Węglowodany: 51 g
- Tłuszcze: 10 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz