Ciasto cytrynowe z borówkami i kruszonką

Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Tym razem na nasze stoły trafi puszyste ciasto cytrynowe, którego smak uzupełnią soczyste borówki oraz chrupiąca kruszonka.


Ciasto wychodzi przyjemnie słodkie i wyraźnie cytrynowe. Świeże borówki nie tylko dodają od siebie świeżość i naturalną słodycz, ale również sprawiają, że całość jest soczysta, a wszystko przełamuje chrupiąca kruszonka.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 20 x 20 cm)

Ciasto

  • 220 g (ok. 1.5 szklanki) mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 200 g masła
  • 180 g (niepełna szklanka) cukru
  • Skórka z dwóch cytryn
  • 3 jajka
  • Sok z dwóch cytryn
  • 120 g borówek
  • Cukier puder, do dekoracji

Kruszonka

  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Sposób przygotowania

  1. Do niewielkiej miski wsyp 60 g mąki pszennej i 30 g drobnego białego cukru. Następnie dodaj 30 g pokrojonego w kostkę, zimnego masła. Tłuszcz krótko wetrzyj w mąkę i cukier, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Przesiej 220 g mąki pszennej, czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Następnie krótko przemieszaj składniki suche przy pomocy rózgi, tylko równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  3. Do osobnej dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła, 180 g drobnego białego cukru i startą skórkę z dwóch średnich cytryn. Zawartość naczynia ucieraj przez kilka minut przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego zarówno masło, jak i jajka wyjmij z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki.
  4. Kiedy masło jest już odpowiednio utarte, zacznij dodawać do niego 3 duże jajka. Rób to powoli, po jednym naraz, i za każdym razem dokładnie połącz ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego jajka. Po dodaniu wszystkich jajek masa może wyglądać, jakby się rozwarstwiała. Jest to normalne i nie ma się czym przejmować; po dodaniu mąki wszystko połączy się bez najmniejszego problemu.
  5. Wlej do ciasta świeżo wyciśnięty sok z dwóch średnich cytryn. Całość krótko przemieszaj, tylko do rozprowadzenia soku, i odłóż mikser.
  6. Dodaj w trzech partiach składniki suche, za każdym ostrożnie łącząc je z ciastem przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do chwili, kiedy mąka przestanie być widoczna. Nie mieszaj ciasta zbyt długo, bo wtedy wyjdzie ciężkie i zbite. Po dodaniu całej mąki ciasto będzie gęste i jednolite.
  7. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 20 cm. Rozprowadź je po całej powierzchni formy, przy okazji wyrównując jego wierzch. Na górę ciasta wyłóż borówki i przykryj je grubą warstwą kruszonki.
  8. Blaszkę z tak przygotowanym ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 40 – 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli ciasto zacznie zbyt szybko nabierać koloru, przykryj je kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce ciasta wychodzi czysta, wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Około dwie godziny powinny wystarczyć.
  9. Chłodne ciasto wyjmij z blaszki i pozbądź się papieru do pieczenia. Obficie posyp górę ciasta cukrem pudrem .
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 395 kcal
  • Węglowodany: 44 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 248 kcal
  • Węglowodany: 28 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze