Galaretkowiec

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo proste i niesamowicie kolorowe ciasto, które nie tylko dobrze wygląda, ale również świetnie smakuje. Tym razem na nasze stoły trafi przygotowany na bazie jogurtu greckiego galaretkowiec, ozdobiony dużą ilością owoców. 


Jest to jeden z tych deserów, gdzie trzeba przygotować się na więcej czekania niż pracy, ale naprawdę warto. Masa jogurtowa ma delikatny, truskawkowo waniliowy smak i przyjemną, niemal kremową konsystencję. Galaretki, oprócz smaku, dodają całości uroku, a owoce nie tylko zdobią ciasto, ale też przynoszą nutkę świeżości. Pysznie i kolorowo!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 38 x 25 cm*)

*Ja użyłem blaszki 35 x 24 cm, ale wygodniej będzie użyć większej.

  • 5 kolorowych galaretek (ja użyłem truskawkowej, pomarańczowej, agrestowej, borówkowej i cytrynowej) + 5 x 300 ml gorącej wody
  • 2 opakowania galaretki krystalicznej + 300 ml gorącej wody
  • 2 opakowania galaretki krystalicznej + 800 ml gorącej wody
  • 250 g – 300 g podłużnych biszkoptów
  • 400 ml śmietanki (36%)
  • 1250 g jogurtu greckiego
  • 600 g owoców w różnych kolorach (ja używam borówek, malin i brzoskwini z puszki)

Sposób przygotowania

  1. Do średniego naczynia przelej 300 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody. Dodaj do niej jedno opakowanie czerwonej galaretki i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Rozmieszaj w ten sam sposób po jednym opakowaniu pomarańczowej, zielonej, niebieskiej i żółtej galaretki, Smaki galaretek dobierz do swoich upodobań. Po rozpuszczeniu galaretek odstaw je do całkowitego zastygnięcia.
  2. Do średniej wielkości dzbanka przelej 300 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody. Dodaj do niej dwa opakowania galaretki krystalicznej i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Te galaretki zetną masę jogurtową i nadadzą jej smak. Po rozpuszczeniu odstaw dzbanek do chwili, kiedy płyn osiągnie temperaturę pokojową.
  3. Do 800 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody dodaj kolejne dwa opakowania galaretki krystalicznej i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną galaretkę odstaw do chwili, kiedy zacznie lekko tężeć.
  4. Na dnie blaszki o wymiarach 35 x 24 cm ułóż podłużne biszkopty.  Dno formy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową.
  5. Każdą kolorową galaretkę odetnij od ścianek naczynia i podważ w taki sposób, żeby odkleić spód. Po odklejeniu przełóż galaretkę na deskę i pokrój w dużą, około dwucentymetrową kostkę. Po pokrojeniu przełóż galaretki z powrotem do naczyń, w których zastygały.
  6. Do miski przelej 400 ml zimnej śmietanki (36%). Ubij ją za pomocą miksera na ¾, to znaczy do chwili, kiedy wyraźnie się napowietrzy i zwiększy swoją objętość, ale jeszcze nie będzie całkowicie sztywna. Najlepiej przerwać mieszanie, kiedy łopatki miksera zaczynają zostawiać na śmietance wyraźny ślad, który ledwo zachowuje swój kształt. Tak przygotowaną śmietankę na chwilę odstaw. 
  7. Do osobnej, bardzo dużej miski przełóż 1250 g jogurtu greckiego. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy miksera do uzyskania gładkiej konsystencji. Wtedy zacznij dodawać do jogurtu wystudzoną galaretkę krystaliczną rozpuszczoną w 300 ml wody. Zrób to wąskim strumieniem, cały czas mieszając jogurt na niskich obrotach. Jogurt powinien być w temperaturze zbliżonej do galaretki, dlatego warto wyjąć go z lodówki na godzinę lub dwie przed rozpuszczeniem galaretek krystalicznych. Jeśli będzie zimny, masa może zbyt szybko się ściąć.
  8. Po połączeniu jogurtu z galaretką dodaj do niego ubitą przed chwilą śmietankę. Zawartość naczynia połącz ze sobą już przy pomocy sylikonowej szpatułki. Zrób to na tyle ostrożnie, żeby nie wybić powietrza ze śmietanki. Dzięki temu masa jogurtowa pozostanie puszysta i delikatna.
  9. Dodaj do masy kolorowe galaretki, krótko mieszając masę sylikonową szpatułką.
  10. Po wymieszaniu galaretek z masą jogurtową, przełóż całą zawartość miski na ułożony wcześniej spód z biszkoptów i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni. Przy okazji postaraj się rozłożyć galaretki tak, żeby były całkowicie pokryte masą jogurtową. Tak przygotowany deser odstaw do lodówki do momentu, kiedy wierzch masy jogurtowej całkowicie zastygnie, na około godzinę lub dwie.
  11. Wyjmij formę z lodówki i udekoruj górę. Na wierzchu białej masy ułóż około 600 g owoców. U mnie jest to mieszanka borówek amerykańskich, malin i brzoskwiń z puszki. Następnie wylej na górę ciasta ostatnią galaretkę krystaliczną. Zrób to ostrożnie, przez łyżkę, i postaraj się rozprowadzić płyn po całej górze ciasta. Jeśli w trakcie wylewania na galaretce utworzą się bąble powietrza, może przebić je wykałaczką lub widelcem. Formę z ciastem ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia, na 3-4 godziny lub na całą noc.
  12. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 128 kcal
  • Węglowodany: 17 g 
  • Tłuszcze: 4 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 0 g

1 kawałek (zakładając 30 kawałków)

  • 229 kcal
  • Węglowodany: 31 g 
  • Tłuszcze: 8 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze