Mus czekoladowy z sosem truskawkowym

Dzisiaj zapraszam na prosty deser, który zachwyci nas swoim smakiem i wyglądem. Przygotujemy przyjemnie kremowy i puszysty mus czekoladowy, który podamy w towarzystwie lekko kwaskowego sosu truskawkowego. 


Mus wychodzi przyjemnie puszysty i delikatny, a do tego niemal natychmiast rozpływa się w ustach. W smaku wyraźnie dominuje czekolada, uzupełniona przez lekki, kawowy posmak likieru. Sos niemal idealnie łączy w sobie słodycz truskawek i lekką kwaskowość odświeżającej cytryny. Bardzo przyjemny deser, który zadowoli każdego fana czekolady i truskawek.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

Sos truskawkowy

  • 500 g truskawek
  • 50 g (ok. ¼ szklanki) cukru
  • Sok z jednej cytryny (ok. 30-40 ml)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Mus czekoladowy

  • 100 g ciemnej czekolady (72 %)
  • 250 ml mleka
  • 6 g żelatyny
  • 50 g (ok. ¼ szklanki) cukru
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka likieru kawowego

Dekoracja

  • Kostka ciemnej czekolady
  • Kilka truskawek

Sposób przygotowania

  1. Do średniej wielkości rondelka przełóż 500 pokrojonych w ćwiartki truskawek. Do owoców dodaj 50 g drobnego białego cukru, świeżo wyciśnięty sok z jednej dużej cytryny i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość rondelka krótko wymieszaj, tylko do rozpuszczenia cukru, a następnie doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
  2. Zmniejsz wtedy ogień na niski i gotuj sos przez około 20 minut, aż płyn lekko zgęstnieje, a owoce niemal całkowicie się rozpadną. Sos warto od czasu do czasu przemieszać, żeby uniknąć przypalenia. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij sos z ognia i przeciśnij przez drobne sitko, żeby pozbyć się pestek. Gotowy sos odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Do miski odpornej na wysokie temperatury przełóż 100 g ciemnej czekolady (72%) i mniej więcej ¾ z przygotowanych 250 ml mleka. Naczynie postaw na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody; upewnij się, że miska nie dotyka wody. Rozpuść czekoladę w mleku, mieszając całość od czasu do czasu.
  4. W międzyczasie, do pozostałego mleka dodaj 6 g żelatyny. Zawartość dzbanka krótko przemieszaj i odstaw na kilka minut, do lekkiego napęcznienia żelatyny.
  5. Kiedy czekolada i mleko utworzą jednolity płyn, zdejmij miskę z rondelka i dodaj do niej mleko z żelatyną oraz 50 g drobnego białego cukru. Składniki krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do całkowitego rozpuszczenia cukru. Tak przygotowaną bazę musu odstaw do wystudzenia, na około 30-60 minut, aż osiągnie temperaturę pokojową.
  6. Do wystudzonej czekolady dodaj łyżkę likieru kawowego i 250 ml zimnej śmietanki (36%). Ponieważ płyn jest letni, śmietankę wlewaj wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia przy pomocy rózgi. Po dodaniu całej śmietanki odstaw naczynie do lodówki do chwili, kiedy całość zgęstnieje i nabierze konsystencji rzadkiego kisielu. W lodówce nie powinno to zająć dłużej niż dwie godziny, ale warto sprawdzać całość co około 30 minut, żeby nie ściąć za bardzo masy.
  7. Po odpowiednim schłodzeniu wyjmij miskę z lodówki i ubij jej zawartość przy pomocy miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze jasnego koloru. Uzbrój się w cierpliwość, bo może to zająć dłuższą chwilę. U mnie ubijanie na wysokich obrotach trwało około 10 minut. Po tym czasie masa przypominała śmietankę ubitą na ¾, to znaczy była wyraźnie napowietrzona, ale jeszcze nie sztywna, a łopatki miksera zostawiały na niej wyraźny ślad.
  8. Desery składam dzisiaj w 4 dużych pucharkach o pojemności 400 ml, które wypełnię w mniej więcej ¾ wysokości. Oczywiście, możesz przygotować mniejsze porcje. Na dno każdego pucharka wylej dwie łyżki sosu truskawkowego. Na sos wyłóż 3 solidne łyżki musu i rozprowadź go w miarę możliwości tak, żeby odciął dolną warstwę sosu. Na tak przygotowany spód wylej kolejne dwie łyżki sosu truskawkowego. Na środek sosu wyłóż kolejne 3 łyżki musu. Tak przygotowane musy wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc, do całkowitego stężenia.
  9. Tuż przed podaniem, kiedy mus już stężeje, wystarczy go odpowiednio ozdobić. Ja na górę każdego musu ścieram odrobinę ciemniej czekolady i dekoruje całość świeżą truskawką, ale równie dobrze sprawdzi się kakao, mleczna lub biała czekolada.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 283 kcal
  • Węglowodany: 24 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 558 kcal
  • Węglowodany: 47 g 
  • Tłuszcze: 37 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 5 g

Komentarze