Gniazdka bezowe

Dzisiaj przychodzę do Was z pysznym sposobem na wykorzystanie białek. Tym razem przygotujemy lekkie gniazdka bezowe, które wypełnimy prostym kremem ze śmietanki i mascarpone.


Gniazdka same w sobie są chrupiące na zewnątrz, ale ich środek nadal jest przyjemnie piankowy i słodki. Lekki krem skutecznie łagodzi słodycz bezy, a owoce nie tylko zdobią nasz deser, ale też nadają mu przyjemnej świeżości.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

Bezy

  • 4 białka dużych jaj (ok. 170 g)
  • 1 łyżeczka octu – ja używam octu jabłkowego
  • 240 g (ok. 1 i 1/5 szklanki) cukru

Nadzienie

  • 300 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 20 g (1 łyżka) cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Owoce do dekoracji (ja użyłem 1 kiwi, 60 g malin i 90 g borówek)

Sposób przygotowania

  1. Do dużej, czystej i przetartej odrobiną octu miski przelej cztery białka dużych jaj. Zacznij je ubijać przy pomocy miksera na niskich obrotach, aż lekko się spienią. Zwróć uwagę na czystość przyrządów i na to, żeby były całkowicie suche po myciu. Kiedy białka zaczną przypominać wodę z kąpieli, zwiększ obroty miksera na średnio-niskie, dodaj do nich łyżeczkę octu i ubijaj do momentu, aż łopatki miksera zaczną zostawiać na białkach wyraźny ślad.
  2. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zwiększ obroty miksera na średnio-wysokie i zacznij dodawać do białek 240 g drobnego, białego cukru. Rób to powoli, po jednej łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ubijaj zawartość miski do rozpuszczenia cukru w białkach. Uzbrój się w cierpliwość, bo proces dodawania cukru długo potrwa – mi zajął około 20 minut. Warto pamiętać o oczyszczaniu ściany miski sylikonową szpatułką. Po dodaniu ostatniej porcji cukru zwiększ obroty miksera na wysokie i ubijaj bezę przez kolejne trzy minuty, aż białka staną się lśniące i sztywne.
  3. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego z tylką 1M. Tak przygotowaną bezę uformuj w duże gniazdka o średnicy 8-10 cm.
  4. Wstaw blachę z uformowanymi gniazdkami na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na dwie godziny. W trakcie suszenia bez nie otwieraj piekarnika.
  5. Po upływie dwóch godzin wyłącz grzanie w piekarniku i uchyl lekko drzwiczki. Gniazdka pozostaw w piekarniku na co najmniej dwie godziny, do całkowitego wystudzenia. Kiedy bezy są już chłodne, wyjmij blachę i przełóż je w suche miejsce.
  6. Nadzienie do bez przygotuj bezpośrednio przed ich podaniem. Do dużej miski wlej 300 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 250 g zimnego serka mascarpone, 20 g cukru pudru i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na sztywno. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać je wraz z powiększeniem się objętości kremu. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij każde gniazdko. Ja używam najprostszej możliwej tylki, czyli 1A. Gotowe bezy ozdób owocami – w moim wypadku były to plasterki kiwi, borówki i maliny.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 344 kcal
  • Węglowodany: 33 g 
  • Tłuszcze: 23 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g

1 gniazdko (zakładając 15 gniazdek)

  • 220 kcal
  • Węglowodany: 21 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 2 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze