Dzisiaj przychodzę do Was z pysznym sposobem na wykorzystanie białek. Tym razem przygotujemy lekkie gniazdka bezowe, które wypełnimy prostym kremem ze śmietanki i mascarpone.
Gniazdka same w sobie są chrupiące na zewnątrz, ale ich środek nadal jest przyjemnie piankowy i słodki. Lekki krem skutecznie łagodzi słodycz bezy, a owoce nie tylko zdobią nasz deser, ale też nadają mu przyjemnej świeżości.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Bezy
- 4 białka dużych jaj (ok. 170 g)
- 1 łyżeczka octu – ja używam octu jabłkowego
- 240 g (ok. 1 i 1/5 szklanki) cukru
Nadzienie
- 300 ml śmietanki kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- 20 g (1 łyżka) cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Owoce do dekoracji (ja użyłem 1 kiwi, 60 g malin i 90 g borówek)
Sposób przygotowania
- Do dużej, czystej i przetartej odrobiną octu miski przelej cztery białka dużych jaj. Zacznij je ubijać przy pomocy miksera na niskich obrotach, aż lekko się spienią. Zwróć uwagę na czystość przyrządów i na to, żeby były całkowicie suche po myciu. Kiedy białka zaczną przypominać wodę z kąpieli, zwiększ obroty miksera na średnio-niskie, dodaj do nich łyżeczkę octu i ubijaj do momentu, aż łopatki miksera zaczną zostawiać na białkach wyraźny ślad.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zwiększ obroty miksera na średnio-wysokie i zacznij dodawać do białek 240 g drobnego, białego cukru. Rób to powoli, po jednej łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ubijaj zawartość miski do rozpuszczenia cukru w białkach. Uzbrój się w cierpliwość, bo proces dodawania cukru długo potrwa – mi zajął około 20 minut. Warto pamiętać o oczyszczaniu ściany miski sylikonową szpatułką. Po dodaniu ostatniej porcji cukru zwiększ obroty miksera na wysokie i ubijaj bezę przez kolejne trzy minuty, aż białka staną się lśniące i sztywne.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego z tylką 1M. Tak przygotowaną bezę uformuj w duże gniazdka o średnicy 8-10 cm.
- Wstaw blachę z uformowanymi gniazdkami na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na dwie godziny. W trakcie suszenia bez nie otwieraj piekarnika.
- Po upływie dwóch godzin wyłącz grzanie w piekarniku i uchyl lekko drzwiczki. Gniazdka pozostaw w piekarniku na co najmniej dwie godziny, do całkowitego wystudzenia. Kiedy bezy są już chłodne, wyjmij blachę i przełóż je w suche miejsce.
- Nadzienie do bez przygotuj bezpośrednio przed ich podaniem. Do dużej miski wlej 300 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 250 g zimnego serka mascarpone, 20 g cukru pudru i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na sztywno. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać je wraz z powiększeniem się objętości kremu. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij każde gniazdko. Ja używam najprostszej możliwej tylki, czyli 1A. Gotowe bezy ozdób owocami – w moim wypadku były to plasterki kiwi, borówki i maliny.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 344 kcal
- Węglowodany: 33 g
- Tłuszcze: 23 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
1 gniazdko (zakładając 15 gniazdek)
- 220 kcal
- Węglowodany: 21 g
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 2 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz