Brzoskwinie pod kruszonką

Dzisiaj zapraszam na prosty letni deser: brzoskwinie zapieczone pod przyjemnie chrupiącą migdałowo – cynamonową kruszonką.

 

Owoce są mięciutkie, a do tego pokryją się lekko słodkim, gęstym syropem. Kruszonka przyjemnie chrupie pod zębami i uzupełnia deser smakiem cynamonu oraz pieczonych migdałów. Dodaj do tego gałkę lodów waniliowych i otrzymasz pyszny, prosty i całkiem szybki deser.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na naczynie o średnicy 23 cm)

Kruszonka

  • 80 g (ok. ½ szklanki) mąki
  • 100 g (ok. ½ szklanki) cukru trzcinowego
  • 40 g (ok. 4 łyżki) zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • 100 g masła
  • 40 g (ok. 4 łyżki) płatków owsianych
  • 40 g (ok. 4 łyżki) płatków migdałowych

Owoce

  • 600 g brzoskwiń
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (ok. 20 g)
  • 1 łyżka (ok. 15 g) skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj kruszonkę. Do średniego naczynia wsyp 80 g mąki pszennej, 40 g mielonych migdałów, 100 g drobnego cukru trzcinowego, łyżeczkę cynamonu i niewielką szczyptę soli. Składniki suche krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące. 
  2. Po połączeniu składników suchych dodaj do nich 100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 
  3. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta 40 g błyskawicznych płatków owsianych i 40 g płatków migdałowych. Całość krótko wymieszaj, już bez zagniatania, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w kruszonce.
  4. Tak przygotowaną kruszonkę na chwilę odstaw i zajmij się owocami. Do dużej miski przełóż 600 g pokrojonych w łódeczki brzoskwiń. Następnie dodaj łyżkę cukru trzcinowego i łyżkę skrobi ziemniaczanej. Całość krótko wymieszaj przy pomocy szpatułki, aż cukier i skrobia pokryje owoce.
  5. Owoce przełóż do okrągłego naczynia żaroodpornego o średnicy 23 cm. Brzoskwinie rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni naczynia, a następnie pokryj grubą warstwą przygotowanej przed chwilą kruszonki.
  6. Deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 35 – 40 minut, do chwili, kiedy kruszonka ładnie się zarumieni, a sok puszczony przez owoce lekko się zagotuje.
  7. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Deser smakuje równie dobrze na zimno, jak i na ciepło, dlatego możesz wystudzić go całkowicie lub odstawić na około 10 minut i podać, póki jest jeszcze gorący. 
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 235 kcal
  • Węglowodany: 28 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 8 porcji)

  • 287 kcal
  • Węglowodany: 34 g 
  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze