Proste ciasto Bounty bez pieczenia

Dzisiaj zapraszam na proste ciasto, które jest wręcz stworzone do dzielenia się z innymi. Tym razem przygotujemy sernik Bounty, czyli łatwe kokosowe ciasto bez pieczenia stworzone na bazie wiórkow i serka mascarpone. Oczywiście, nie zabraknie też slodkiej polewy czekoladowej. 

 

Ciasto wychodzi kremowe, wyraźnie kokosowe w smaku, a mięciutka polewa czekoladowa przynosi ze sobą dodatkową słodycz. Bardzo łatwy do zrobienia deser, którym koniecznie trzeba się podzielić, dlatego polecam Bounty na Waszą następną rodzinną imprezę!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na blaszkę 28 x 18 cm)

Ciasteczkowy spód

  • 300 g ciastek czekoladowych (ja używam ciastek z kremem)
  • 80 g masła
Warstwa kokosowa
  • 100 ml wody
  • 25 g (2 łyżki) żelatyny w proszku
  • 400 g (1 puszka) mleka kokosowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 500 g serka mascarpone
Polewa czekoladowa
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki (36%)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasteczkowy spód. Do misy malaksera przełóż 300 g ciastek czekoladowych. Ciasteczka rozdrobnij do uzyskania konsystencji piasku. Ja używam ciastek z kremem. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciastek 80 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Zawartość misy wymieszaj krótko na niskich obrotach, tylko do równego rozprowadzenia tłuszczu w ciasteczkach.
  2. Tak przygotowane ciastka przełóż do blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Jej spód wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a boki papierem lub folią rantową. Rozprowadź ciasteczkową masę równą warstwą po całej powierzchni formy, a następnie ugnieć ją przy pomocy szklanki do uzyskania zwartego spodu. Formę z tak przygotowaną podstawą deseru wstaw do lodówki na czas przygotowania warstwy kokosowej.
  3. Nawodnij żelatynę. Do niewielkiego naczynia wsyp 25 g żelatyny w proszku i dodaj do niej 100 ml zimnej wody. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do chwili, kiedy przestaniesz widzieć suchy proszek, i odstaw do napęcznienia na około 10 minut.
  4. Do średniego rondelka wlej 400 g pełnotłustego mleka kokosowego. Do płynu dodaj 100 g drobnego białego cukru i 200 g wiórków kokosowych. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do chwili, kiedy płyn całkowicie pokryje wiórki, a cukier się rozpuści. Od tego momentu podgrzewaj całość przez około 10 minut na średnio niskim ogniu, aż wiórki wyraźnie zmiękną, a większość płynu odparuje. Zawartość naczynia warto od czasu do czasu przemieszać, żeby wiórki się nie przypaliły i nie nabrały nieprzyjemnego gorzkiego smaku.
  5. Po około 10 minutach zdejmij rondelek z ognia. Do podgotowanego kokosa dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. W gorącej masie nie powinno to zająć dłużej niż dwie, trzy minuty. Następnie dodaj 50 ml likieru kokosowego i 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Ponownie krótko przemieszaj całość, tylko do rozprowadzenia dodatków w kokosie, i odstaw na godzinę lub dwie, do momentu, aż masa kokosowa osiągnie temperaturę pokojową.
  6. Kiedy masa kokosowa jest już wystudzona, przejdź do następnego kroku. Do dużej miski przełóż 500 g zimnego serka mascarpone. Serek rozetrzyj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do chwili, kiedy stanie się gładki, a jego konsystencja będzie w miarę luźna. Po roztarciu mascarpone dodaj do niego wystudzone wiórki kokosowe. Zawartość naczynia połącz ze sobą przy pomocy sylikonowej szpatułki. Jeśli mascarpone jest bardzo zimne, masa może zacząć szybko zastygać, dlatego warto cały proces przeprowadzić dosyć sprawnie.
  7. Tak przygotowaną serowo – kokosową masę przełóż na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni. Warto od razu wygładzić górę ciasta, żeby przygotować równą powierzchnię pod polewę czekoladową. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około godzinę, do zestalenia wierzchu masy serowej.
  8. Do niewielkiego naczynia przełóż 200 g połamanej czekolady mlecznej i dodaj do niej 100 ml śmietanki (36%). Naczynie wstaw na około minutę do mikrofali. Mniej więcej co 15 sekund wyjmuj miseczkę z mikrofali, mieszaj jej zawartość i ponownie podgrzewaj. Kroki te powtarzaj do uzyskania gęstej, gładkiej polewy. Nie wstawiaj naczynia do mikrofali na zbyt długo, bo czekolada może się przypalić, a wtedy trzeba będzie zacząć od nowa.
  9. Po uzyskaniu gładkiej, gęstej polewy wylej ją bezpośrednio na wierzch masy kokosowej i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni. Różnica temperatur sprawi, że polewa zacznie dosyć szybko zastygać. Tak przygotowane ciasto ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia masy kokosowej i polewy.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 407 kcal
  • Węglowodany: 24 g 
  • Tłuszcze: 33 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 25 kawałków)

  • 317 kcal
  • Węglowodany: 19 g 
  • Tłuszcze: 25 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze