Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste i całkiem szybkie ciasto ucierane, którego główną gwiazdą będą śliwki. Oczywiście, tak naprawdę możecie użyć dowolnych, letnich owoców.
Ciasto wychodzi niesamowicie puszyste i lekkie, a mimo to wilgotne. W smaku jest delikatnie waniliowe, z wyraźnie wyczuwalnym, maślanym aromatem. Całość uzupełniają miękkie śliwki, które nadają ciastu przyjemnej świeżości i naturalnej słodyczy. Prosty deser, który przyjdzie z pomocą, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 26 x 26 cm)
- 300 g (2 szklanki) mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Niewielka szczypta soli
- 200 g miękkiego masła
- 160 g (4/5 szklanki) cukru
- 5 dużych jaj
- 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
- Opakowanie budyniu śmietankowego
- 900 g śliwek
- Cukier puder
Sposób przygotowania
- Przesiej 300 g mąki tortowej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i niewielką szczypty soli przez drobne sitko. Po pozbyciu się wszelkich grudek, przemieszaj mąkę przy pomocy rózgi. Tak przygotowaną mieszankę na chwilę odstaw.
- Do osobnej, dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła. Dodaj do niego 160 g drobnego białego cukru i utrzyj przy pomocy miksera, aż masło stanie się jasne i puszyste, a cukier rozpuści się w tłuszczu. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu masła i jajek z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Warto co jakiś czas oczyszczać ściany miski przy pomocy szpatułki. Da nam to pewność, że wszystko łączy się ze sobą tak jak powinno.
- Do tak przygotowanego masła dodaj 5 dużych jajek. Rób to powoli, po jednym naraz, i za każdym dokładnie łącz ze sobą masę przed dodaniem kolejnego jajka. Po dodaniu wszystkich jajek zawartość naczynia zacznie wyglądać, jakby się rozdzielała. Jest to normalne i nie ma się czym przejmować; po dodaniu składników suchych ten efekt całkowicie ustąpi. Na tym etapie dodaj jeszcze 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz jej pod ręką, możesz użyć ekstraktu lub podmienić część cukru na taki z wanilią. Zawartość miski krótko wymieszaj, tylko do równego rozprowadzenia pasty, i odłóż mikser. Nie będzie nam już potrzebny.
- Do tak przygotowanej masy dodaj jedno opakowanie budyniu waniliowego. Zawartość miski krótko połącz ze sobą przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do chwili, kiedy suchy proszek przestanie być widoczny. Wtedy zacznij dodawać do ciasta przesianą wcześniej mąkę. Zrób to w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem krótko łącz ją z ciastem, dokładnie w taki sam sposób, jak w przypadku budyniu. W ten sposób nie przemieszasz ciasta, dzięki czemu po upieczeniu będzie lekkie i puszyste.
- Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o boku 26 cm i rozprowadź cienką warstwą po całej powierzchni formy. Postaraj się rozprowadzić ciasto najrówniej jak to tylko możliwe, żeby mogło ładnie wyrosnąć. Po wyrównaniu ciasta ułóż na nim około 900 g umytych, przekrojonych na pół śliwek. Dokładna ilość będzie zależeć od ich rozmiaru i tego, jakiej odmiany używasz.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 45-50 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce ciasta wyjdzie sucha. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko nabierać koloru, można przykryć je kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia.
- Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 302 kcal
- Węglowodany: 36 g
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 329 kcal
- Węglowodany: 39 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz