Sernik malinowa chmurka bez pieczenia

Dobrze wiem, że jednym z Waszych ulubionych filmów na moim kanale jest malinowa chmurka bez pieczenia. Dzisiaj trochę rozwiniemy tamten przepis i przygotujemy na jego bazie pyszny, kremowy sernik. 

 

Przyjemnie waniliowa warstwa sera rozpływa się w ustach, a jej delikatna słodycz idealnie kontrastuje z odświeżającą warstwą owoców i galaretki. Wszystko to uzupełnia lekka jak chmurka warstwa śmietanki i chrupiące płatki migdałowe. Idealny deser na końcówkę lata!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na blaszkę 24 x 35 cm)

Masa serowa

  • 100 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru (ok. 1 czubata szklanka)
  • 1 kg zmielonego pełnotłustego twarogu lub sera z wiaderka
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 4 duże jajka

Warstwa śmietanowa

  • 500 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 70 g prażonych migdałów 
Dodatkowo
  • 2 galaretki malinowe + 800 ml gorącej wody
  • Ok. 150 g herbatników 
  • Ok. 600 g malin

 Sposób przygotowania

  1. Do 800 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody dodaj dwa opakowania galaretki malinowej. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku i odstaw do chwili, kiedy galaretka zacznie tężeć.
  2. W międzyczasie zajmuję się resztą ciasta. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 24 x 35 cm ułóż ciastka, które posłużą za spód ciasta. Ja na cały spód zużyłem 150 g herbatników, ale ich ilość będzie zależeć od wielkości Twoich ciastek i tego, jak bardzo będziecie musieli je przycinać. Tak przygotowany spód na chwilę odstaw.
  3. Do niewielkiego dzbanka przelej 100 ml mleka. Dodaj do niego dwa opakowania budyniu waniliowego bez cukru i wymieszaj do całkowitego połączenia.
  4. W dużym garnku z grubym dnem rozpuść na średnim ogniu 200 g masła. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaj 150 g cukru pudru i wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki do uzyskania jednolitego płynu.  
  5. Kiedy masło i cukier się połączą, dodaj do nich kilogram mielonego twarogu śmietankowego i wymieszaj do uzyskania gęstej, w miarę płynnej masy. Zmniejsz wtedy ogień pod garnkiem na niski, dodaj dwie łyżeczki pasty waniliowej i krótko wymieszaj całość, tylko do równomiernego rozprowadzenia pasty w masie serowej. Następnie dodaj do masy cztery duże jajka i od razu wymieszaj energicznie zawartość garnka do całkowitego połączenia. Tak przygotowaną masę podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, aż całość lekko zgęstnieje i nabierze temperatury. Na tym etapie masa nie może się zagotować
  6. Po kilku minutach, kiedy masa już lekko zgęstnieje, dodaj do niej rozpuszczony wcześniej proszek budyniowy. Ponownie ustaw grzanie na średnie i gotuj przez dwie, trzy minuty, stale mieszając, do uzyskania gęstej masy serowej. Ważne jest, żeby nie przerywać mieszania. W innym wypadku całość może się przypalić i nabrać nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku.
  7. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij garnek z ognia i ostrożnie przełóż jego zawartość na ułożony wcześniej spód z herbatników. Blaszkę z masą serową odstaw do chwili, kiedy galaretka będzie gotowa do wylania.
  8. Po wystudzeniu spodu naszego sernika, ułóż na nim około 600 g świeżych malin i wylej na nie lekko tężejącą galaretkę. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
  9. Do dużej miski przełóż 250 g zimnego serka mascarpone. Dodaj do niego 500 ml zimnej śmietanki (36%), 50 g cukru pudru i półtorej łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania sztywnego, gładkiego kremu.
  10. Gotowy krem przełóż na zastygniętą galaretkę, a następnie rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni ciasta. Na końcu posyp wszystko 70 g prażonych płatków migdałowych. Tak udekorowane ciasto ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia wszystkich warstw.
  11. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 249 kcal
  • Węglowodany: 14 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 24 kawałki)

  • 408 kcal
  • Węglowodany: 23 g 
  • Tłuszcze: 30 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze