Dobrze wiem, że jednym z Waszych ulubionych filmów na moim kanale jest malinowa chmurka bez pieczenia. Dzisiaj trochę rozwiniemy tamten przepis i przygotujemy na jego bazie pyszny, kremowy sernik.
Przyjemnie waniliowa warstwa sera rozpływa się w ustach, a jej delikatna słodycz idealnie kontrastuje z odświeżającą warstwą owoców i galaretki. Wszystko to uzupełnia lekka jak chmurka warstwa śmietanki i chrupiące płatki migdałowe. Idealny deser na końcówkę lata!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 24 x 35 cm)
Masa serowa
- 100 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru (ok. 1 czubata szklanka)
- 1 kg zmielonego pełnotłustego twarogu lub sera z wiaderka
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 4 duże jajka
Warstwa śmietanowa
- 500 ml śmietanki kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
- 70 g prażonych migdałów
- 2 galaretki malinowe + 800 ml gorącej wody
- Ok. 150 g herbatników
- Ok. 600 g malin
Sposób przygotowania
- Do 800 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody dodaj dwa opakowania galaretki malinowej. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku i odstaw do chwili, kiedy galaretka zacznie tężeć.
- W międzyczasie zajmuję się resztą ciasta. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 24 x 35 cm ułóż ciastka, które posłużą za spód ciasta. Ja na cały spód zużyłem 150 g herbatników, ale ich ilość będzie zależeć od wielkości Twoich ciastek i tego, jak bardzo będziecie musieli je przycinać. Tak przygotowany spód na chwilę odstaw.
- Do niewielkiego dzbanka przelej 100 ml mleka. Dodaj do niego dwa opakowania budyniu waniliowego bez cukru i wymieszaj do całkowitego połączenia.
- W dużym garnku z grubym dnem rozpuść na średnim ogniu 200 g masła. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaj 150 g cukru pudru i wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki do uzyskania jednolitego płynu.
- Kiedy masło i cukier się połączą, dodaj do nich kilogram mielonego twarogu śmietankowego i wymieszaj do uzyskania gęstej, w miarę płynnej masy. Zmniejsz wtedy ogień pod garnkiem na niski, dodaj dwie łyżeczki pasty waniliowej i krótko wymieszaj całość, tylko do równomiernego rozprowadzenia pasty w masie serowej. Następnie dodaj do masy cztery duże jajka i od razu wymieszaj energicznie zawartość garnka do całkowitego połączenia. Tak przygotowaną masę podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, aż całość lekko zgęstnieje i nabierze temperatury. Na tym etapie masa nie może się zagotować
- Po kilku minutach, kiedy masa już lekko zgęstnieje, dodaj do niej rozpuszczony wcześniej proszek budyniowy. Ponownie ustaw grzanie na średnie i gotuj przez dwie, trzy minuty, stale mieszając, do uzyskania gęstej masy serowej. Ważne jest, żeby nie przerywać mieszania. W innym wypadku całość może się przypalić i nabrać nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij garnek z ognia i ostrożnie przełóż jego zawartość na ułożony wcześniej spód z herbatników. Blaszkę z masą serową odstaw do chwili, kiedy galaretka będzie gotowa do wylania.
- Po wystudzeniu spodu naszego sernika, ułóż na nim około 600 g świeżych malin i wylej na nie lekko tężejącą galaretkę. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
- Do dużej miski przełóż 250 g zimnego serka mascarpone. Dodaj do niego 500 ml zimnej śmietanki (36%), 50 g cukru pudru i półtorej łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania sztywnego, gładkiego kremu.
- Gotowy krem przełóż na zastygniętą galaretkę, a następnie rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni ciasta. Na końcu posyp wszystko 70 g prażonych płatków migdałowych. Tak udekorowane ciasto ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia wszystkich warstw.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 249 kcal
- Węglowodany: 14 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 24 kawałki)
- 408 kcal
- Węglowodany: 23 g
- Tłuszcze: 30 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz