Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem, który pozwoli nam posmakować jesieni. Tym razem na nasze stoły trafią chrupiące ciastka z ciasta francuskiego, wypełnione nadzieniem z jabłek, żurawiny i orzechów.
Jabłkowe nadzienie jest lekko słodkie, a owoce rozpływają się w ustach. Żurawina przyjemnie przełamuje słodycz jabłek, orzechy nadają całości chrupkości, a cynamon sprawia, że możemy posmakować jesieni z każdym kolejnym kęsem.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na 12 ciastek)
- 30 g masła
- 600 g jabłek, po pokrojeniu (800 g jabłek przed obraniem)
- 15 ml soku z cytryny
- 60 g brązowego cukru
- 60 g żurawiny
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 płaty ciasta francuskiego – ja używam płatów 35 x 24 cm, które ważą po 325 g
- 80 g orzechów włoskich
- 30 g rozpuszczonego masła, do posmarowania ciastek
- 1 łyżka cukru, do posypania ciastek
Sposób przygotowania
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej 30 g masła. Na gorący tłuszcz wyłóż 600 g obranych, pokrojonych w drobną kostkę, kwaśnych jabłek, a następnie polej je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Zawartość patelni krótko przemieszaj, żeby sok pokrył owoce. Do tak przygotowanych owoców dodaj 60 g brązowego cukru, 60 g żurawiny i płaską łyżeczkę cynamonu. Całość krótko wymieszaj, tylko do rozprowadzenia dodatków w jabłkach, a następnie doprowadź do lekkiego wrzenia.
- Jabłka praż w ten sposób przez kilka minut, aż owoce wyraźnie zmiękną i zaczną się lekko rozpadać, a większość płynu odparuje. Zawartość patelni warto od czasu do czasu przemieszać, żeby owoce się nie przypaliły. Nie staraj się całkowicie rozgotować jabłek, bo możesz mieć później problem z nadziewaniem ciastek.
- Kiedy jabłka są już miękkie, a na dnie patelni pozostało niewiele płynu, zdejmij nadzienie z ognia, przełóż do osobnego naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Jabłka można przygotować dzień wcześniej, spokojnie wystudzić i przetrzymać przez noc w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Płat ciasta francuskiego (35 x 24 cm) przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i podziel na 6 równych części. Ważne, żeby wyjąć ciasto francuskie z lodówki około 15 minut wcześniej, żeby nie było problemu z jego rozwijaniem. Na każdy kawałek ciasta połóż po kilka grubo pokrojonych orzechów włoskich. Na orzechy wyłóż równe porcje wystudzonego nadzienia – około półtorej łyżki na ciastko. Po wyłożeniu farszu ostrożnie owiń go ciastem francuskim, a następnie szczelnie sklej każde ciastko. Po złożeniu wszystkich ciastek przygnieć ich boki widelcem. Tak przygotowane ciastka odstaw do lodówki na około 10 minut plus czas rozgrzewania piekarnika.
- Kiedy piekarnik jest gorący, wyjmij blachę z lodówki, a następnie zrób trzy głębokie nacięcia na każdym ciastku. Nacięcia nie tylko ozdobią wypieki, ale również pozwolą ulatniać się parze, która wytworzy się w trakcie pieczenia w nadzieniu. Dzięki temu ciastka nie będą pękać i zachowają kształt, który im nadasz. Górę tak przygotowanych ciastek posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp odrobiną cukru.
- Tak przygotowane ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 – 17 minut, do chwili, kiedy ciasto wyrośnie i nabierze pięknego, złotego koloru.
- Gotowe ciastka wyjmij z piekarnika i odstaw na blaszce na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia. Następnie ostrożnie przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie.
- Proces powtórz z drugą partią ciasta.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 358 kcal
- Węglowodany: 36 g
- Tłuszcze: 23 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
1 ciastko (zakładając 12 ciastek)
- 358 kcal
- Węglowodany: 36 g
- Tłuszcze: 23 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz