Ciastka francuskie z jabłkami

Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem, który pozwoli nam posmakować jesieni. Tym razem na nasze stoły trafią chrupiące ciastka z ciasta francuskiego, wypełnione nadzieniem z jabłek, żurawiny i orzechów.

 

Jabłkowe nadzienie jest lekko słodkie, a owoce rozpływają się w ustach. Żurawina przyjemnie przełamuje słodycz jabłek, orzechy nadają całości chrupkości, a cynamon sprawia, że możemy posmakować jesieni z każdym kolejnym kęsem.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na 12 ciastek)

  • 30 g masła
  • 600 g jabłek, po pokrojeniu (800 g jabłek przed obraniem)
  • 15 ml soku z cytryny
  • 60 g brązowego cukru
  • 60 g żurawiny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 płaty ciasta francuskiego – ja używam płatów 35 x 24 cm, które ważą po 325 g
  • 80 g orzechów włoskich
  • 30 g rozpuszczonego masła, do posmarowania ciastek
  • 1 łyżka cukru, do posypania ciastek

Sposób przygotowania

  1. Na patelni z grubym dnem rozgrzej 30 g masła. Na gorący tłuszcz wyłóż 600 g obranych, pokrojonych w drobną kostkę, kwaśnych jabłek, a następnie polej je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Zawartość patelni krótko przemieszaj, żeby sok pokrył owoce. Do tak przygotowanych owoców dodaj 60 g brązowego cukru, 60 g żurawiny i płaską łyżeczkę cynamonu. Całość krótko wymieszaj, tylko do rozprowadzenia dodatków w jabłkach, a następnie doprowadź do lekkiego wrzenia. 
  2. Jabłka praż w ten sposób przez kilka minut, aż owoce wyraźnie zmiękną i zaczną się lekko rozpadać, a większość płynu odparuje. Zawartość patelni warto od czasu do czasu przemieszać, żeby owoce się nie przypaliły. Nie staraj się całkowicie rozgotować jabłek, bo możesz mieć później problem z nadziewaniem ciastek. 
  3. Kiedy jabłka są już miękkie, a na dnie patelni pozostało niewiele płynu, zdejmij nadzienie z ognia, przełóż do osobnego naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Jabłka można przygotować dzień wcześniej, spokojnie wystudzić i przetrzymać przez noc w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  4. Płat ciasta francuskiego (35 x 24 cm) przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i podziel na 6 równych części. Ważne, żeby wyjąć ciasto francuskie z lodówki około 15 minut wcześniej, żeby nie było problemu z jego rozwijaniem. Na każdy kawałek ciasta połóż po kilka grubo pokrojonych orzechów włoskich. Na orzechy wyłóż równe porcje wystudzonego nadzienia – około półtorej łyżki na ciastko. Po wyłożeniu farszu ostrożnie owiń go ciastem francuskim, a następnie szczelnie sklej każde ciastko. Po złożeniu wszystkich ciastek przygnieć ich boki widelcem. Tak przygotowane ciastka odstaw do lodówki na około 10 minut plus czas rozgrzewania piekarnika.
  5. Kiedy piekarnik jest gorący, wyjmij blachę z lodówki, a następnie zrób trzy głębokie nacięcia na każdym ciastku. Nacięcia nie tylko ozdobią wypieki, ale również pozwolą ulatniać się parze, która wytworzy się w trakcie pieczenia w nadzieniu. Dzięki temu ciastka nie będą pękać i zachowają kształt, który im nadasz. Górę tak przygotowanych ciastek posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp odrobiną cukru.
  6. Tak przygotowane ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 – 17 minut, do chwili, kiedy ciasto wyrośnie i nabierze pięknego, złotego koloru.
  7. Gotowe ciastka wyjmij z piekarnika i odstaw na blaszce na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia. Następnie ostrożnie przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie.
  8. Proces powtórz z drugą partią ciasta.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 358 kcal
  • Węglowodany: 36 g 
  • Tłuszcze: 23 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

1 ciastko (zakładając 12 ciastek)

  • 358 kcal
  • Węglowodany: 36 g 
  • Tłuszcze: 23 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze