Sernik z jabłkami na ciasteczkowym spodzie

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na przyjemnie kremowy sernik z jabłkami, na lekko cynamonowym spodzie z ciasteczek.


Sernik wychodzi nie za słodki, przyjemnie gładki, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami wanilii. Jabłka wyraźnie nabierają słodyczy, kruszonka przyjemnie chrupie pod zębami, a wszystko to pod wynoszącym całość na kolejny poziom karmelem. Według mnie jest to fantastyczna propozycja na jesienne wieczory z książką i herbatą!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 28 x 18 cm)

Spód

  • 300 g ciastek
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa

  • 100 g masła
  • 100 g (ok. 0.5 szklanki) cukru
  • 3 duże jajka
  • 750 g twarogu pełnotłustego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 budyń waniliowy

Jabłka

  • Ok. 300 g jabłek (po obraniu)
  • 30 g brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kruszonka

  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła
  • 100 g słonego karmelu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sernika zacznij od spodu. Do dużego woreczka strunowego przełóż 300 g ciastek. Woreczek strunowy zamknij prawie całkowicie, zostawiając około centymetrową szczelinę, przez którą ucieknie powietrze. Rozbij ciastka przy pomocy wałka do uzyskania konsystencji sypkiego piasku i pozbycia się wszelkich grudek. Dodaj wtedy do ciastek łyżeczkę cynamonu i 80 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Całość ugniataj przez chwilę do równego rozprowadzenia cynamonu i masła w ciasteczkach.
  2. Tak przygotowaną bazę sernika przesyp na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Proszek rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni, a następnie ugnieć szklanką do uzyskania zwartego, równego spodu. Formę z gotową bazą ciasta wstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
  3. Do niewielkiej miseczki wsyp 60 g mąki pszennej i 30 g brązowego cukru. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do pozbycia się grudek. Po wymieszaniu cukru i mąki dodaj do nich 30 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w składniki suche palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Nie rób tego za długo, żeby nie ogrzać zbytnio masła – minuta powinna wystarczyć. Tak przygotowaną kruszonkę na chwilę odstaw.
  4. Do dużej miski przełóż 300 g obranych i pokrojonych w drobną kostkę kwaśnych jabłek. Dodaj do nich łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 30 g brązowego cukru, łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj do pokrycia owoców sokiem i przyprawami. Tak przygotowane jabłka odstaw na czas przygotowania masy serowej.
  5. Do osobnej, dużej miski przełóż 100 g pokrojonego w kostkę, miękkiego masła i dodaj do niego 50 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj przy pomocy miksera do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania jasnej, puszystej masy. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyjąć masło, jajka i ser z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Warto ten krok powtarzać co jakiś. Da nam to pewność, że wszystkie składniki łączą się ze sobą tak jak powinny.
  6. Po oczyszczeniu ścianek miski dodaj do masła 3 duże żółtka. Żółtka dodawaj to po jednym naraz i za każdym razem dokładnie połącz ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego. Nie zajmie to dużo czasu, około 30 sekund na żółtko powinno wystarczyć.
  7. Po dodaniu wszystkich żółtek nadchodzi czas na 750 g mielonego twarogu. Ser dodawaj po łyżce na raz i za każdym razem dokładnie ucieraj masę na średnio niskich obrotach do całkowitego połączenia się składników. Po wykorzystaniu całego twarogu dodaj do masy łyżeczkę pasty waniliowej i jedno opakowanie budyniu waniliowego. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w masie serowej.
  8. Do osobnej miski przelej 3 białka dużych jaj. Ubij je przy pomocy miksera, do chwili, aż łopatki robota zaczną zostawiać na nich wyraźny ślad, i zacznij dodawać do białek 50 g drobnego białego cukru. Rób to partiami, po około łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ubijaj białka na średnio wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru. Około 30 sekund na porcję powinno wystarczyć. Po dodaniu całego cukru białka powinny stać się lśniące i na tyle sztywne, że bez problemu można odwrócić miski do góry dnem.
  9. Gotowe białka dodaj do przygotowanej przed chwilą masy serowej. Zrób to w trzech partiach, po dwie, trzy łyżki naraz, i za każdym razem ostrożnie łącz je z masą przy pomocy sylikonowej szpatułki. Postaraj się zrobić to na tyle delikatnie, żeby nie wybić z nich zbyt wiele powietrza.
  10. Gotową masę serową ostrożnie przelej na schłodzony, ciastkowy spód i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni formy. Na masę serową wyłóż przygotowane wcześniej jabłka. Na końcu pokryj wszystko grubą warstwą kruszonki.
  11. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 60 minut. Jeśli sernik będzie zbyt szybko nabierał koloru, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
  12. Po 60 minutach wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto na godzinę lub dwie, do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wystudź całkowicie i odłóż do lodówki na noc, do pełnego zestalenia.
  13. Następnego dnia polej górę ciasta 100 g słonego karmelu.
  14. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 326 kcal
  • Węglowodany: 27 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 15 kawałków)

  • 413 kcal
  • Węglowodany: 35 g 
  • Tłuszcze: 27 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze