Proste ciasto migdałowe

Dzisiaj zapraszam na prosty deser, który przygotujemy w zaledwie kilka chwil, a który uraczy nas pysznym smakiem i lekką konsystencją: ciasto migdałowe, ozdobione chrupiącymi płatkami migdałów.

Ciasto wychodzi puszyste, wilgotne i niemal natychmiast rozpływa się w ustach. Jeśli chodzi o smak, to nie ma tu zaskoczenia – wyraźnie czuć migdały, które idealnie współgrają z wyczuwalną słodyczą. Całość uzupełniają chrupiące płatki migdałowe, które nie tylko nabrały przyjemnych, prażonych nut, ale też miło przełamują strukturę ciasta.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na keksówkę o wymiarach 21 x 10 cm)

  • 175 g (czubata szklanka) mąki tortowej
  • 1 solidna łyżeczka proszku do pieczenia
  • Niewielka szczypta soli
  • 50 g mielonych migdałów
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g (niepełna szklanka) białego cukru
  • 3 duże jajka
  • Ekstrakt migdałowy (ok. 1 łyżeczki)
  • Płatki migdałowe, do posypania – ja użyłem 25 g
  • Cukier puder, do posypania

Sposób przygotowania

  1. Do średniej wielkości miski przesiej 175 g mąki tortowej i jedną solidną łyżeczkę proszku do pieczenia. Po pozbyciu się wszystkich grudek dodaj do mąki niewielką szczyptę soli i 50 g drobno mielonych, zblanszowanych migdałów. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące. Tak przygotowane składniki suche na chwilę odstaw.
  2. Do osobnej, dużej miski przełóż 175 g miękkiego masła i taką samą ilość drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj przy pomocy miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy i całkowitego rozpuszczenia cukru. Ważne jest, żeby wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta były w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij masło i jajka z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Od czasu do czasu zatrzymaj mikser i oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie pozostaną na nich nierozpuszczone grudki cukru i wszystko łączy się ze sobą tak, jak powinno.
  3. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy 3 duże jajka. Rób to powoli, po jednym naraz, i za każdym razem krótko ucieraj całość do całkowitego połączenia się składników. Po dodaniu trzeciego jajka masa może wyglądać, jakby chciała się rozdzielić. Jest to całkowicie normalne i nie ma się czym przejmować. Po dodaniu mąki wszystko wróci do normy.
  4. Dodaj do ciasta około łyżeczki ekstraktu migdałowego, wymieszaj krótko całość, a następnie odstaw mikser. Nie będzie nam już potrzebny.
  5. Do tak przygotowanej masy dodaj składniki suche. Zrób to w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem mieszaj całość przy pomocy silikonowej szpatułki, tylko do chwili, kiedy przestaniesz widzieć suchy proszek.
  6. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki o wymiarach 21 x 10 cm i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni formy. Ciasto będzie na tyle gęste, że nie rozleje się samo, więc trzeba mu odrobinę pomóc. Po wyrównaniu wierzchu posyp całość płatkami migdałowymi.
  7. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 45 – 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt szybko nabiera koloru, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
  8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij je z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie. Około godzina powinna wystarczyć. Chłodne ciasto udekoruj cukrem pudrem.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 469 kcal
  • Węglowodany: 45 g 
  • Tłuszcze: 29 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 10 kawałków)

  • 337 kcal
  • Węglowodany: 32 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze