Dzisiaj zapraszam na ciasto, które będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Tym razem przygotujemy miodownik biszkoptowy, przełożony cudownie gładkim kremem z kwaśnej śmietany.
Biszkopt wnosi do ciasta głębokie karmelowe nuty, z których przebija się smak miodu. Konfitura nie tylko nawilża całość, ale też dokłada od siebie smak owoców, a gładki, lekko waniliowy krem ma ten charakterystyczny posmak kwaśnej śmietany. I co najważniejsze, całość wcale nie jest za słodka, dzięki czemu kolejne kawałki same trafiają na talerzyk.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
Biszkopt
- 160 g masła
- 180 g miodu
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- Szczypta soli
- 250 g (1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
Przełożenie
- 1200 g kwaśnej śmietany
- 150 g cukru pudru
- 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
- 200 g konfitury śliwkowej
Dekoracja
- 100 g ciemnej czekolady (72%)
-
100 g śmietanki kremówki (36%)
- 100 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta należy zacząć dzień wcześniej. Przełóż 1200 g gęstej, kwaśnej śmietany (18%) na durszlak wyłożony gazą i odstawi pod przykryciem na całą noc do lodówki, żeby pozbyć się nadmiaru wilgoci ze śmietany. Całość umieść w dużej misce, żeby woda miała się gdzie zbierać.
- Następnego dnia postaw garnek z grubym dnem na najmniejszym palniku. Włącz najniższy możliwy ogień i dodaj do garnka 160 g pokrojonego w kostkę masła oraz 180 g płynnego miodu. Zawartość naczynia wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, do uzyskania jednolitego płynu. Nie zajmie to długo, około minuta powinna wystarczyć.
- Kiedy miód i masło się połączą, dodaj do nich 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Zawartość garnka mieszaj przez około 5, może 6 minut, aż masa nabierze pięknego, bursztynowego koloru. Po dodaniu sody całość mocno się zapieni, dlatego lepiej jest użyć dosyć dużego naczynia. W innym wypadku masa może wykipieć, a wtedy nie dość, że trzeba będzie to posprzątać, to i cały proces będzie do powtórzenia. Nie zwiększaj ognia pod garnkiem, bo masa może się przypalić.
- Gdy masa zacznie przypominać kolorem i konsystencją karmel, zdejmij garnek z ognia, przelej masę do dzbanka i mieszaj do momentu, w którym przestanie się pienić. Następnie odstaw naczynie do czasu, kiedy masa wystygnie, ale nadal będzie płynna. Około 30 minut powinno wystarczyć.
- Po tym czasie przejdź do kolejnych składników biszkoptu. Do dużej miski przelej 4 duże jajka i dodaj do nich 150 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia ubijaj przy pomocy miksera, aż jajka staną się jasne, puszyste i przynajmniej podwoją swoją objętość, a cukier całkowicie się rozpuści. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc miksera wraz ze wzrostem objętości jajek.
- Kiedy łopatki miksera zaczną zostawiać na masie jajecznej wyraźny ślad, dodaj do niej wystudzony miodowo – maślany karmel. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale ubijając całość na średnio-wysokich obrotach miksera. Dzięki temu składniki połączą się ze sobą bez najmniejszego problemu i uzyskasz gęstą, jednolitą masę. Po dodaniu całego karmelu ubijaj zawartość naczynia jeszcze przez około minutę, a następnie odłóż mikser. Na tym etapie nie będzie już potrzebny.
- Do tak przygotowanej masy przesiej 250 g mąki pszennej. Zrób to w dwóch partiach i za każdym razem ostrożnie łącz mąkę z jajkami przy pomocy sylikonowej szpatułki. Podzielenie mąki na dwie porcje sprawia, że łatwiej połączyć ją z ciastem. Jeśli chcesz, możesz całość połączyć mikserem, ale użycie szpatułki daje niemal 100 % pewność, że ciasto nie zostanie przemieszane.
- Gotowe ciasto przelej do blaszki o wymiarach 18 x 28 cm i wyrównaj jego wierzch. Spód blachy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche i czyste.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 30 – 35 minut, aż wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wyjdzie czysta. Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut, do lekkiego wystudzenia. Następnie wyjmij je z blaszki, pozbądź się papieru do pieczenia i wystudź całkowicie na kratce.
- Po wystudzeniu ciasta można zająć się kremem. Odsączoną śmietanę przełóż do osobnego naczynia i dodaj do niej 150 cukru pudru oraz półtorej łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera, do uzyskania sztywnego, gładkiego kremu.
- Kiedy biszkopt jest już chłodny, przełóż go na blat i przekrój go na trzy równe blaty. Jeśli na górze ciasta wyrosła zbyt duża górka, możesz ją odciąć. Po podzieleniu ciasta przełóż dolny blat z powrotem do blaszki. Blaszkę wcześniej umyj i wyłóż jej dno ponownie papierem do pieczenia, a boki papierem lub folią rantową. Na dno miodownika wyłóż 100 g konfitury śliwkowej i rozprowadź ją równą, cienką warstwą po całej powierzchni blatu. Na konfiturę wyłóż połowę kremu z kwaśnej śmietany i równo go rozprowadź, tworząc w ten sposób solidną warstwę. Następnie przykryj całość kolejnym blatem biszkoptowym i delikatnie dociśnij go do kremu, żeby skleić ze sobą poszczególne warstwy ciasta. Uważaj, żeby nie zgnieść dolnego blatu.
- Powtórz wszystkie czynności z drugą częścią ciasta. Na środkowy blat wyłóż 100 g konfitury i rozprowadź ją po biszkopcie. Konfiturę przykryj resztą kremu ze śmietany i ostatnim blatem biszkoptowym, który delikatnie dociśnij. Po złożeniu ciasta odłóż je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia kremu.
- Następnego dnia przygotuj polewę czekoladową. Do niewielkiego naczynia przełóż 100 g posiekanej czekolady (72%) i dodaj do niej 100 g śmietanki (36%). Naczynie wstaw do mikrofali na 15 sekund, wyjmij je, dokładnie wymieszaj jego zawartość i ponownie odstaw do mikrofali na 15 sekund. Kroki te powtarzaj do uzyskania jednolitej, gęstej i gładkiej polewy. Cały proces nie powinien zając dłużej niż minutę. Jeśli nie masz mikrofali, polewę możesz przygotować na przykład w kąpieli wodnej.
- Gotową polewę wyłóż na wierzch miodownika i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni. Na koniec posyp wszystko grubo siekanymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane ciasto odstaw na około 15 minut, do zastygnięcia polewy.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 359 kcal
- Węglowodany: 36 g
- Tłuszcze: 22 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 524 kcal
- Węglowodany: 52 g
- Tłuszcze: 32 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz