Sałatka na krakersach

Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem, który znakomicie sprawdzi się na Sylwestrowym stole. Tym razem przygotujemy tort sałatkowy na słonych krakersach.

 

Poszczególne warstwy, choć różne, bardzo dobrze do siebie pasują. Wyrazista sałatka z serem i szynką jest idealnie równoważona przez smak delikatniejszej sałatki z jajkiem i porem. Całość uzupełnia subtelny krem chrzanowy, który dodaje kompozycji odrobiny charakteru. Myślę, że to fajny sposób na zaskoczenie swoich gości.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • Krakersy – ja używam 48 krakersów (16 sztuk na warstwę), ważących w sumie 240 g

Warstwa jajeczna

  • 0.5 pora (ok. 150 g)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 5 ogórków konserwowych (ok. 220 g)
  • 100 g majonezu
  • Puszka groszku (ok. 200 g)
  • Sól i mielony czarny pieprz, do smaku

Warstwa mięsna

  • 300 g wędzonej szynki
  • 150 g świeżo tartego żółtego sera
  • 150 g majonezu (u mnie Light)
  • 1 mała puszka kukurydzy (170 g po odsączeniu)
  • Sól i mielony czarny pieprz, do smaku

Dekoracja

  • 160 g serka kanapkowego
  • 40 g tartego chrzanu
  • 100 g śmietany kremówki (36%)
  • Sól i mielony czarny pieprz, do smaku
  • Szczypiorek, do posypania

Sposób przygotowania

  1. 150 g białej części pora przetnij wzdłuż na pół, dokładnie umyj, a następnie pokrój w cienkie, około milimetrowe paseczki. Tak przygotowane warzywo przełóż na drobne sitko i polej świeżo zagotowaną wodą. Dzięki temu por zmięknie i utraci swój charakterystyczny, ostry smak. Po sparzeniu pozostaw go na sitku i odstaw na około 15 minut, żeby resztki wody spokojnie z niego spłynęły.
  2. Do dużej miski przełóż 300 g pokrojonej w drobną, około półcentymetrową kostkę szynki, 150 g startego na dużych oczkach sera, 170 g kukurydzy i 150 g majonezu. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do równomiernego rozprowadzenia majonezu. Dopraw całość do smaku mielonym czarnym pieprzem i niewielką ilością soli. Sałatka wyciągnie sól z krakersów; lepiej dodać jej mniej na tym etapie i ewentualnie doprawić całość już po podaniu. Sałatkę krótko przemieszaj, tylko do rozprowadzenia przypraw, i odstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.
  3. Do osobnej dużej miski przełóż 5 średnich, pokrojonych w drobną kostkę ogórków konserwowych, 180 g groszku konserwowego, 3 pokrojone w kostkę duże jajka, odsączonego z wody pora i 100 g majonezu. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do chwili, kiedy majonez pokryje wszystkie składniki. Postaraj się zrobić to na tyle delikatnie, żeby nie uszkodzić jajek i groszku. Tak przygotowaną sałatkę dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Tak jak poprzednio, postaraj się nie użyć za dużo soli. Po dodaniu przypraw całość krótko wymieszaj i na chwilę odstaw.
  4. Przygotuj krem chrzanowy. Do średniej miski przełóż 160 g śmietankowego serka kanapkowego i dodaj do niego 100 g zimnej, 36 % śmietanki oraz 40 g tartego chrzanu. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania gęstego, prawie sztywnego kremu. Zajmie to kilka minut, więc uzbrój się w cierpliwość. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dopraw krem do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Gotowy krem odstaw do lodówki na czas składania całości.
  5. Na dnie dużego półmiska ułóż 16 słonych krakersów. Przykryj je warstwą sałatki z porem i jajkami. Sałatkę ostrożnie wyrównaj przy pomocy łyżki. Żeby ułatwić składanie, proponuję posmarowanie każdego krakersa od spodu niewielką ilością majonezu lub sosu chrzanowego. Dzięki temu przykleją się one do półmiska i nie będą się przesuwać w trakcie wykładania sałatki. 
  6. Po wyrównaniu sałatki przykryj ją kolejną warstwą słonych krakersów. Ułóż je identycznie jak spód, a następnie lekko dociśnij, żeby przykleiły się do pierwszej warstwy sałatkowej.
  7. Na ułożone krakersy wyłóż drugą sałatkę. Zrób to ostrożnie i rozkładaj ją w taki sposób, żeby mieć jak najmniej wyrównywania. Postaraj się ją rozłożyć jak najbliżej boków. Nie spiesz się; im dokładniej to zrobisz, tym lepszy efekt wizualny osiągniesz. Po wyrównaniu drugiej warstwy sałatki przykryj ją krakersami.
  8. Na tak złożony tort wykładam schłodzony krem chrzanowy i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni krakersów. Udekoruj górę na przykład drobno posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewkami albo serem. Tak przygotowany tort sałatkowy wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia i rozwinięcia wszystkich smaków.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 213 kcal
  • Węglowodany: 11 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 16 porcji)

  • 268 kcal
  • Węglowodany: 14 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 11 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze