Śledzie w sosie tatarskim

Dzisiaj przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na przekąskę, która równie dobrze sprawdzi się na świątecznym, jak i sylwestrowym stole. Tym razem przygotujemy śledzie w sosie tatarskim.

 

Delikatne śledzie w połączeniu z chrupiącym sosem to, moim zdaniem, strzał w dziesiątkę. Jędrna cebulka, ogórki i lekko octowe pieczarki nadają rybie charakteru, a sos pozostawia na języku przyjemny musztardowo – miodowy posmak.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 2 małe opakowania śledzi a’la matjas (ok. 500 g po odsączeniu)
  • 1 czerwona cebula (ok. 120 g)
  • 200 g majonezu (ja używam Light)
  • 50 g kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 łyżka (ok. 15 g) musztardy Dijon
  • 1 łyżka (ok. 20 g) miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g marynowanych pieczarek
  • 3-4 ogórki konserwowe (ok. 150 g)
  •  2 łyżki świeżego siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki świeżego siekanej pietruszki
  • Pieprz
  • Sól, opcjonalnie

Sposób przygotowania

  1. Pozbądź się nadmiaru soli z filetów. Do dużej miski przełóż około 500 g solonych filetów śledziowych. Ryby zalej zimną wodą i upewnij się, że każdy kawałek jest pokryty płynem. Tak przygotowane śledzie odstaw do namoczenia, na minimum 3 godziny. Czas moczenia będzie zależeć od Twoich śledzi. W trakcie moczenia warto zmieniać co jakiś czas wodę; sugerowałbym minimum 3 razy na 3 godziny. Zamiast solonych filetów możesz użyć śledzi z oleju; wtedy wystarczy je tylko osuszyć z tłuszczu.
  2. Pokrój w niewielką kostkę jedną średnią czerwoną cebulę. Przełóż ją do niewielkiej miseczki, zalej zimną wodą i odstaw na około 15 minut, do namoczenia. Dzięki temu pozostanie chrupiąca, ale straci charakterystyczny ostry smak. Po 15 minutach odcedź cebulę na drobnym sitku i odstaw na kolejne 15 minut, żeby obciekła z wody.
  3. Do dużej miski przełóż 200 g majonezu, 60 g gęstej kwaśnej śmietany, jedną łyżkę płynnego miodu, jedną łyżkę musztardy Dijon i jedną łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do uzyskania jednolitego, gęstego, gładkiego sosu.
  4. Do tak przygotowanej bazy dodaj 150 g pokrojonych w drobną kostkę marynowanych pieczarek, trzy drobno pokrojone ogórki konserwowe i odsączoną z wody cebulę. Następnie dodaj po dwie łyżki drobno posiekanej pietruszki i szczypiorku. Po dodaniu składników ponownie wymieszaj zawartość naczynia, tylko do rozprowadzenia dodatków w sosie.
  5. Na tym etapie dopraw sos mielonym czarnym pieprzem – ja używam dwóch szczypt – i, opcjonalnie, niewielką szczyptą soli. Tak naprawdę nie wiadomo, ile soli zostało w rybach, dlatego lepiej dodać jej teraz mniej i ewentualnie dosolić wszystko przed podaniem.
  6. Śledzie wyłóż na ręcznik papierowy, dokładnie odsącz z wody i pokrój w około dwucentymetrową kostkę Po doprawieniu sosu dodaj do niego śledzie. Całość ostrożnie wymieszaj tak, żeby sos pokrył kawałki ryby.
  7. Tak przygotowane śledzie są w zasadzie gotowe do podania, ale ja daję im chwilę lodówce, żeby wszystkie smaki odpowiednio się ze sobą zapoznały. Dlatego przykrywam naczynie szczelnie folią spożywczą i odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 141 kcal
  • Węglowodany: 4 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 0 g

1 porcja (zakładając 6 porcji)

  • 298 kcal
  • Węglowodany: 8 g 
  • Tłuszcze: 23 g
  • Białko: 15 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze