Dzisiaj chcę podzielić się sposobem na osłodzenie sobie długich, zimowych wieczorów. Przygotujemy prawdziwą gorącą czekoladę, ozdobioną kremową bitą śmietaną i oprószoną cynamonem.
Napój przygotowany w ten sposób zajmuje chwilę dłużej niż wersja z proszku, ale odpłaci się głębokim, czekoladowym smakiem i aksamitną konsystencją. Wyraźnie wyczuwalne są nuty cynamonu, a kremowa śmietanka wnosi trochę równowagi. Świetny deser, który pomoże nam ogrzać się w zimne wieczory!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na 3 porcje po 200 ml)
- 120 g śmietany kremówki (36%)
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka cynamonu, plus trochę do oprószenia
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżka kakao (ok. 12 g)
- 100 g ciemnej czekolady (72%)
- 1 łyżka cukru (ok. 15 g)
- Szczypta soli
Sposób przygotowania
- Do średniej miski wlej około 120 g zimnej śmietanki kremówki (36%), a następnie ubij ją przy pomocy miksera na sztywno. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji odstaw miskę ze śmietanką do lodówki na czas przygotowania gorącej czekolady.
- Przelej 500 ml mleka do średniej wielkości rondelka z grubym dnem. Dodaj do niego łyżkę ciemnego, gorzkiego kakao, czubatą łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Pod rondelkiem włącz niski ogień i przemieszaj zawartość naczynia do uzyskania jednolitego płynu. Mleko wraz z dodatkami podgrzewaj przez około 10 minut, stale mieszając zawartość naczynia. Po około 10 minutach zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość przez drobne sitko.
- Po pozbyciu się z mleka wszystkich grudek przelej mleko z powrotem do tego samego, przepłukanego rondelka. Do gorącego mleka dodaj 100 g ciemnej czekolady (72%), łyżkę białego cukru i niewielką szczyptę soli. Zawartość garnka krótko wymieszaj, do rozpuszczenia czekolady, włącz pod nim niski ogień i powoli doprowadź całość do lekkiego wrzenia, stale mieszając. Od chwili, kiedy płyn zacznie delikatnie bulgotać, gotuj czekoladę na niskim ogniu przez około 5 minut, do uzyskania gładkiego, lekko gęstniejącego napoju.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji czekolada jest gotowa do podania. Ja swoją czekoladę rozdzielam pomiędzy 3 szklanki po 200 ml, wypełniając je w około ¾ wysokości. Na wierzch czekolady wyłóż po dwie łyżki ubitej wcześniej śmietanki i oprósz całość odrobiną cynamonu.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 porcja (zakładając 3 porcje)
- 486 kcal
- Węglowodany: 26 g
- Tłuszcze: 35 g
- Białko: 11 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz