Bajaderki - słodki recykling rodem z PRL-u

Dzisiaj przychodzę do Was ze sposobem na wykorzystanie niezbyt udanych biszkoptów lub ciast, które leżą już parę dni i zdążyły lekko podeschnąć. Tym razem przygotujemy bajaderki, czyli nic innego jak domowe czekoladowe ciastka z dodatkiem rumu i bakalii. Taki słodki recykling rodem z PRL!


Przyjemnie wilgotne nadzienie łączy w sobie smak czekolady i rumu, a jego niemal kremowa konsystencja jest przełamywana przez chrupiące orzechy i wilgotne owoce. Do tego mamy polewę i wiórki kokosowe, które przyjemnie otulają każdą bajaderkę. Całość sprawia wrażenie, jakbyśmy jedli drogie słodycze, a przecież zrobiona jest z resztek i rzeczy przeznaczonych na zmarnowanie.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 500 g ciasta (skrawków ciasta, suchej babki, biszkoptów, herbatników)
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 30 g ciemnego kakao
  • 200 g kwaskowej konfitury (ja używam śliwkowej)
  • 100 g orzechów (np. włoskich, laskowych, pekanów, lub alternatywnie migdałów)
  • 50 ml rumu
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki (36%)
  • 100 – 150 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bajaderek rozpocznij od namoczenia owoców. Do niewielkiej miski przełóż 100 g rodzynek sułtańskich i dodaj do nich 50 g suszonej żurawiny. Owoce zalej świeżo zagotowaną wodą i krótko przemieszaj, żeby rozbić ewentualne posklejane grudy. Odstaw je do namoczenia, pod przykryciem, na około 30 minut. Po upływie tego czasu przełóż owoce na drobne sitko i odstaw na kolejne 15 minut, do odsączenia z nadmiaru płynu.
  2. W międzyczasie zajmuje się resztą składników. Rozkrusz 500 g ciasta do konsystencji w miarę drobnych okruchów. Jakiego ciasta użyć? Takiego jakie macie pod ręką. Sprawdzą się wszelkie zakalce, biszkopty, babki, ale też herbatniki czy suche ciastka. Ważne tylko, żeby były to rzeczy bez kremów. Twój wybór wpłynie na konsystencję gotowych ciastek – z herbatników wyjdą inne bajaderki niż, na przykład, z odciętej górki biszkoptu.
  3. Do średniej wielkości rondelka wlej 60 ml mleka. Następnie dodaj do niego 50 g masła, taką samą ilość drobnego, białego cukru i 30 g ciemnego kakao. Zawartość naczynia podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Jeśli używacie bardzo słodkich ciast lub ciastek, możecie całkowicie pominąć cukier. Podobnie jest w przypadku kakao, jeśli używacie ciast czekoladowych.
  4. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość na rozkruszone ciasto. Następnie dodaj 200 g kwaskowej konfitury, 100 g grubo pokrojonych orzechów, odsączone z wody rodzynki i żurawinę, oraz 50 g ciemnego rumu. Jeśli deser mają jeść dzieci, rum można zastąpić aromatem rumowym. Zawartość naczynia krótko wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w cieście i uzyskania konsystencji pozwalającej formowanie bajaderek. Jeśli masa zbyt rzadka, możesz ją zagęścić zmielonymi herbatnikami.
  5. Po wymieszaniu wszystkich składników zacznij kształtować bajaderki. Ja to robię tak, że nabieram porcję masy przy pomocy niewielkiej łyżki do lodów, a następnie formuję ją dłońmi w kształt kulki. Łyżka do lodów pozwala nabierać w miarę równe porcje, ale równie dobrze możesz nabierać masę zwykłą łyżką lub skubać ją i odważać sobie równe porcje. Gotowe kulki ułóż na szerokim naczyniu z płaskim dnem i odstaw do lodówki na około 30 minut, do wstępnego zestalenia.
  6. Po tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Do średniej wielkości miski przełóż 200 g ciemnej, 72 % czekolady i dodaj do niej 200 g śmietanki kremówki. Naczynie wstaw do mikrofali na około 60-80 sekund. Mniej więcej co 20 sekund wyjmij miseczkę z mikrofali, dokładnie wymieszaj jej zawartość, i ponownie wstaw na kolejne 20 sekund. Powtarzaj te kroki do uzyskania płynnej, jednolitej polewy czekoladowej. Polewę możesz też przygotować polewę w kąpieli wodnej, lub nawet całkowicie ją pominąć.
  7. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji udekoruj bajaderki. Każdą schłodzoną kulkę dokładnie obtocz najpierw w polewie czekoladowej i pozbądź się nadmiaru. Następnie przełóż bajaderkę do naczynia z wiórkami kokosowymi i dokładnie pokryj całą powierzchnię. Dla ułatwienia sobie pracy możesz użyć widelców. Przez to, że polewa jest dosyć miękka, bajaderek nie da się od razu wziąć w dłonie, dlatego lepiej jest się czymś wspomóc. Gotowe bajaderki ułóż w jednej warstwie na szerokim naczyniu z płaskim dnem i odstaw do lodówki na około godzinę, do całkowitego zestalenia polewy.
  8. Smacznego!       

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 543 kcal
  • Węglowodany: 50 g 
  • Tłuszcze: 33 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 4 g

1 bajaderka (zakładając 25 bajaderek)

  • 326 kcal
  • Węglowodany: 30 g 
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze