Kokosanki w białej czekoladzie

Dzisiaj przychodzę do Was ze sposobem na wykorzystanie białek, które pozostały w naszych lodówkach po Tłustym Czwartku. Tym razem przygotujemy aromatyczne i mięciutkie kokosanki, które udekorujemy warstwą białej i ciemnej czekolady.

 

Mięciutki, niemal kremowy środek ciastek jest przyjemnie słodki i idealnie łączy ze sobą smak wiórków kokosowych i migdałów. Całość pokrywa przyjemnie chrupiąca biała czekolada, która przełamana jest ciemnymi, lekko wytrawnymi esami-floresami. Prosty i całkiem szybki w przygotowaniu deser, pomocny w pozbyciu się nadmiaru białek, które mogą zalegać w naszych lodówkach – szczególnie po Tłustym Czwartku.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 3 białka dużych jaj w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 225 g wiórków kokosowych
  • 250 g białej czekolady
  • Ciemna czekolada, do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przelej trzy białka dużych jaj w temperaturze pokojowej. Ubij je przy pomocy miksera, do chwili, kiedy łopatki robota zaczną zostawiać na nich wyraźny ślad. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zacznij dodawać do białek 80 g drobnego białego cukru. Rób to powoli, po maksymalnie łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ubijaj zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji cukru. Dodając cukier w ten sposób, nie będziecie mieć żadnego problemu z rozpuszczeniem go w białkach.
  2. Po wykorzystaniu całego cukru dodaj do białek około łyżeczkę ekstraktu migdałowego i krótko wymieszaj całość, tylko do równego rozprowadzenia. Po rozprowadzeniu ekstraktu w masie odstaw mikser, nie będzie nam już potrzebny.
  3. Do tak przygotowanych białek dodaj 225 g wiórków kokosowych. Wiórki dodaj w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem rozprowadź je w białkach przy pomocy sylikonowej szpatułki. Po dodaniu całego kokosa masa stanie się bardzo gęsta i zbita. Nie ma się czym przejmować: białka tak naprawdę mają tylko skleić ze sobą wiórki i umożliwić formowanie ciasteczek.
  4. Uformuj kokosanki. Ja robę to przy pomocy niewielkiej łyżki do lodów. Nabieram nią odrobinę masy i staram się przy tym ubić ją najciaśniej jak to tylko możliwe. Tak uformowane ciastka układam na wyłożonej papierem do pieczenia szerokiej, płaskiej blaszce. Możesz też nabierać porcje masy zwykłą łyżką i formować swoje kokosanki dłońmi.
  5. Wstaw blaszkę z kokosankami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 10 – 15 minut, do chwili kiedy ciasteczka nabiorą pięknego złotego koloru.  Ja swoje kokosanki wyjąłem z piekarnika po 15 minutach, a następnie odstawiłem na blaszce do całkowitego wystudzenia. Ciepłe kokosanki będą bardzo miękkie, przez co łatwo będzie je uszkodzić. Z tego powodu nie zdejmuj ich z blaszki, dopóki całkowicie nie wystygną. Maksymalnie godzinka powinna wystarczyć.
  6. Po tym czasie pozostaje nam już tylko udekorować kokosanki. 250 g białej czekolady rozpuść w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Górę każdego ciastka zanurz głęboko w czekoladzie i postaraj się nią pokryć niemal cały wierzch wraz z bokami, zostawiając tylko czysty spód. Pokryte czekoladą ciasteczka przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia deskę. Następnie udekoruj je dodatkowo odrobiną ciemnej, 72 % czekolady. Ja ciemną czekoladę rozpuściłem i przełożyłem do rękawa cukierniczego. Czekoladę wyciskam bezpośrednio na wierzch ciasteczek, tworząc w ten sposób nieregularne kształty. Po udekorowaniu kokosanek odstaw je do lodówki na około pół godzinki, do zastygnięcia polewy.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 471 kcal
  • Węglowodany: 33 g 
  • Tłuszcze: 34 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 6 g

1 kokosanka (zakładając 17 kokosanek)

  • 186 kcal
  • Węglowodany: 13 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze