Dzisiaj przychodzę do Was ze sposobem na wykorzystanie białek, które pozostały w naszych lodówkach po Tłustym Czwartku. Tym razem przygotujemy aromatyczne i mięciutkie kokosanki, które udekorujemy warstwą białej i ciemnej czekolady.
Mięciutki, niemal kremowy środek ciastek jest przyjemnie słodki i idealnie łączy ze sobą smak wiórków kokosowych i migdałów. Całość pokrywa przyjemnie chrupiąca biała czekolada, która przełamana jest ciemnymi, lekko wytrawnymi esami-floresami. Prosty i całkiem szybki w przygotowaniu deser, pomocny w pozbyciu się nadmiaru białek, które mogą zalegać w naszych lodówkach – szczególnie po Tłustym Czwartku.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 3 białka dużych jaj w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 225 g wiórków kokosowych
- 250 g białej czekolady
- Ciemna czekolada, do dekoracji
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przelej trzy białka dużych jaj w temperaturze pokojowej. Ubij je przy pomocy miksera, do chwili, kiedy łopatki robota zaczną zostawiać na nich wyraźny ślad. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zacznij dodawać do białek 80 g drobnego białego cukru. Rób to powoli, po maksymalnie łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ubijaj zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji cukru. Dodając cukier w ten sposób, nie będziecie mieć żadnego problemu z rozpuszczeniem go w białkach.
- Po wykorzystaniu całego cukru dodaj do białek około łyżeczkę ekstraktu migdałowego i krótko wymieszaj całość, tylko do równego rozprowadzenia. Po rozprowadzeniu ekstraktu w masie odstaw mikser, nie będzie nam już potrzebny.
- Do tak przygotowanych białek dodaj 225 g wiórków kokosowych. Wiórki dodaj w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem rozprowadź je w białkach przy pomocy sylikonowej szpatułki. Po dodaniu całego kokosa masa stanie się bardzo gęsta i zbita. Nie ma się czym przejmować: białka tak naprawdę mają tylko skleić ze sobą wiórki i umożliwić formowanie ciasteczek.
- Uformuj kokosanki. Ja robę to przy pomocy niewielkiej łyżki do lodów. Nabieram nią odrobinę masy i staram się przy tym ubić ją najciaśniej jak to tylko możliwe. Tak uformowane ciastka układam na wyłożonej papierem do pieczenia szerokiej, płaskiej blaszce. Możesz też nabierać porcje masy zwykłą łyżką i formować swoje kokosanki dłońmi.
- Wstaw blaszkę z kokosankami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 10 – 15 minut, do chwili kiedy ciasteczka nabiorą pięknego złotego koloru. Ja swoje kokosanki wyjąłem z piekarnika po 15 minutach, a następnie odstawiłem na blaszce do całkowitego wystudzenia. Ciepłe kokosanki będą bardzo miękkie, przez co łatwo będzie je uszkodzić. Z tego powodu nie zdejmuj ich z blaszki, dopóki całkowicie nie wystygną. Maksymalnie godzinka powinna wystarczyć.
- Po tym czasie pozostaje nam już tylko udekorować kokosanki. 250 g białej czekolady rozpuść w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Górę każdego ciastka zanurz głęboko w czekoladzie i postaraj się nią pokryć niemal cały wierzch wraz z bokami, zostawiając tylko czysty spód. Pokryte czekoladą ciasteczka przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia deskę. Następnie udekoruj je dodatkowo odrobiną ciemnej, 72 % czekolady. Ja ciemną czekoladę rozpuściłem i przełożyłem do rękawa cukierniczego. Czekoladę wyciskam bezpośrednio na wierzch ciasteczek, tworząc w ten sposób nieregularne kształty. Po udekorowaniu kokosanek odstaw je do lodówki na około pół godzinki, do zastygnięcia polewy.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 471 kcal
- Węglowodany: 33 g
- Tłuszcze: 34 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 6 g
1 kokosanka (zakładając 17 kokosanek)
- 186 kcal
- Węglowodany: 13 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz