Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę. Tym razem, na nasze stoły trafią niesamowicie puszyste i delikatne oponki serowe, które oprószymy cukrem pudrem. Klasyka, która błyskawicznie znika ze stołu.
Oponki wychodzą niesamowicie puszyste, delikatne, o subtelnym, lekko waniliowo – serowym smaku. Same w sobie nie są zbyt słodkie – większość słodyczy pochodzi z dekoracji. Całość jest bardzo szybka w przygotowaniu i co najważniejsze, równie szybko znika.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na około 18 oponek)
- 250 g półtłustego sera twarogowego
- 300 g mąki pszennej, plus trochę do podsypania
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 żółtka dużych jaj
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżka rumu, spirytusu lub octu
- Cukier puder, do obsypania
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przełóż 250 g półtłustego twarogu, a następnie rozdrobnij go przy pomocy widelca. Jeśli chcesz uzyskać gładszą konsystencję, możesz też zmielić go maszynką do mięsa lub przepuścić przez solidną praskę do ziemniaków.
- Po rozdrobnieniu sera dodaj do niego 300 g mąki pszennej, 50 g drobnego, białego cukru, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 3 żółtka dużych jaj, 100 g gęstej, kwaśnej śmietany (18%), 1 łyżeczkę pasty waniliowej i 1 łyżkę rumu.
- Zawartość naczynia przemieszaj krótko przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do chwili, kiedy mąka wchłonie większość wilgoci. Następnie zacznij wyrabiać całość dłonią, najpierw krótko w misce, tylko do utworzenia w miarę zwartego ciasta. Kiedy składniki się połączą, przełóż je na podsypany mąką blat, oprósz wierzch ciasta i wyrabiaj przez około minutę, może dwie, do uzyskania w miarę gładkiej kuli. Na początku, jeszcze w misce, ciasto może wydawać się za suche, ale bardzo szybko zacznie kleić się do rąk. Żeby móc z nim pracować, trzeba je stale podsypywać mąką. Uważaj jednak, żeby nie użyć za dużo mąki, bo może to skutkować ciężkimi i mocno zbitymi oponkami.
- Po około dwóch minutach wyrabiania uformuj ciasto w dużą kulę, oprósz całość mąką i rozwałkuj do uzyskania płatu o grubości 1-1.5 cm. Żeby ułatwić sobie pracę, oprósz mąką również wałek. W trakcie wałkowania warto upewniać się co jakiś czas, że ciasto nie klei się do blatu. Zadbaj również o to, żeby ciasto miało w miarę równą grubość na całej powierzchni. Będzie to kluczowe dla czasu smażenia. W przypadku dużych nierówności w obrębie jednej partii jedne oponki mogą się palić, a inne będą surowe w środku.
- Po uzyskaniu równego płatu wytnij oponki. Ja robię to przy pomocy foremki do ciastek o szerokości 7.5 cm. Po wycięciu każdej oponki warto zanurzyć brzegi foremki w mące, żaby nie kleiła się do ciasta. Środki oponek wycinam przy pomocy końcówki do rękawa cukierniczego, konkretnie Wilton 6B, ale równie dobrze można zrobić to przy pomocy zwykłego kieliszka. Z tej porcji ciasta uzyskałem 18 oponek i 12 środków. Te ilości mogą się lekko różnić, zależnie od rozmiarów foremek.
- Po uformowaniu wszystkich oponek przełóż je na deskę i przenieś się z nimi na kuchenkę. Rozgrzej olej rzepakowy w głębokim garnku. Postaraj się utrzymywać temperaturę oleju w granicach pomiędzy 170 – 180 stopni Celsjusza. Niższa temperatura spowoduje, że oponki będą nasiąkać tłuszczem, a w przypadku wyższej oponki będą się palić z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Smaż oponki je w partiach, przez około 1,5 minuty na stronę. Ja po minucie smażenia obracam oponki, smażę przez kolejną minutę do złotego koloru, ponownie odwracam i smażę po kolejne 30 sekund na stronę. W ten sposób nie spali się skórka, a oponki będą dobrze usmażone w środku. Gotowe oponki wyjmij z garnka i przełóż na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, żeby pozbyć się nadmiaru oleju i je wystudzić.
- Po wystudzeniu oponek pozostaje je już tylko udekorować. Ja oprószam je cukrem pudrem, ale równie dobrze można przygotować prosty lukier, polewę czekoladową, lub obtoczyć je w mieszance drobnego białego cukru i cynamonu, jeszcze na ciepło.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 325 kcal
- Węglowodany: 35 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 1 g
1 oponka (zakładając 18 oponek)
- 130 kcal
- Węglowodany: 14 g
- Tłuszcze: 6 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: < 0.5 g
Komentarze
Prześlij komentarz