Puszyste oponki serowe

Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę. Tym razem, na nasze stoły trafią niesamowicie puszyste i delikatne oponki serowe, które oprószymy cukrem pudrem. Klasyka, która błyskawicznie znika ze stołu.



Oponki wychodzą niesamowicie puszyste, delikatne, o subtelnym, lekko waniliowo – serowym smaku. Same w sobie nie są zbyt słodkie – większość słodyczy pochodzi z dekoracji. Całość jest bardzo szybka w przygotowaniu i co najważniejsze, równie szybko znika.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na około 18 oponek)

  • 250 g półtłustego sera
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 żółtka dużych jaj
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • Łyżeczka pasty waniliowej
  • Łyżka rumu, spirytusu, lub octu

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przełóż 250 g półtłustego sera i rozdrobnij go widelcem. Możesz też zmielić go przy pomocy maszynki do mięsa lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
  2. Dodaj do sera 300 g mąki pszennej, u mnie typ 500, 50 g drobnego białego cukru, łyżeczkę sody oczyszczonej, 3 żółtka dużych jaj, 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%, łyżeczkę pasty waniliowej i łyżkę rumu. Zawartość naczynia wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do wchłonięcia większości wilgoci przez mąkę.
  3. Wyrób ciasto dłonią. Najpierw krótko w misce, tylko do uzyskania w miarę zwartego ciasta. Następnie przełóż je na podsypaną mąką blat, oprósz wierzch mąką i wyrabiaj przez około dwie minuty, do uzyskania w miarę jednolitej i gładkiej kuli. Ciasto będzie bardzo klejące, nawet po wyrobieniu, dlatego w miarę potrzeby podsypuj je mąką. Nie używaj jej jednak zbyt dużo, bo gotowe oponki mogą wyjść ciężkie. 
  4. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, rozwałkuj ciasto w płat o grubości około 1 – 1.5 cm. W czasie wałkowania upewniaj się, że ciasto nie przywiera do blatu lub stolnicy. Jeśli tak się dzieje, podsyp je delikatnie mąką. Upewnij się, że ciasto ma jednolitą grubość na całej powierzchni. Nierówne oponki będą miały różny czas smażenia.
  5. Po osiągnięciu odpowiedniej grubości, wycinaj z ciasta krążki o szerokości około 7.5 cm. Na środku każdego krążka wytnij niewielki otwór, ja użyłem do tego szerokiej strony końcówki do rękawa cukierniczego (wilton 6B), ale równie dobrze sprawdzi się kieliszek. Przed wycięciem każdego krążka, zanurz foremki w mące, dzięki temu nie będą się kleić do ciasta. Z tej porcji ciasta powinieneś uzyskać co najmniej 18 oponek. 
  6. W głębokim garnku rozgrzej olej rzepakowy. Smaż oponki przez około 1 ½ minuty na stronę, w temperaturze 170 – 180 stopni Celsjusza. Po około minucie smażenia obróć oponki i smaż przez kolejną minutę. Następnie ponownie obróć oponki, smaż 30 sekund, smaż 30 sekund i wyciągnij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i wystudzenia. 
  7. Wystudzone oponki oprósz cukrem pudrem, lub polukruj, polej swoją ulubioną polewą czekoladową, lub obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 325 kcal
  • Węglowodany: 35 g  

  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 10 g

  • Błonnik: 1 g

1 oponka (zakładając 18 oponek)

  • 130 kcal
  • Węglowodany: 14 g  
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: < 0.5 g

Komentarze