Puszyste oponki serowe

Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę. Tym razem, na nasze stoły trafią niesamowicie puszyste i delikatne oponki serowe, które oprószymy cukrem pudrem. Klasyka, która błyskawicznie znika ze stołu.


Oponki wychodzą niesamowicie puszyste, delikatne, o subtelnym, lekko waniliowo – serowym smaku. Same w sobie nie są zbyt słodkie – większość słodyczy pochodzi z dekoracji. Całość jest bardzo szybka w przygotowaniu i co najważniejsze, równie szybko znika.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na około 18 oponek)

  • 250 g półtłustego sera twarogowego
  • 300 g mąki pszennej, plus trochę do podsypania
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 żółtka dużych jaj
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżka rumu, spirytusu lub octu
  • Cukier puder, do obsypania

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przełóż 250 g półtłustego twarogu, a następnie rozdrobnij go przy pomocy widelca. Jeśli chcesz uzyskać gładszą konsystencję, możesz też zmielić go maszynką do mięsa lub przepuścić przez solidną praskę do ziemniaków.
  2. Po rozdrobnieniu sera dodaj do niego 300 g mąki pszennej, 50 g drobnego, białego cukru, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 3 żółtka dużych jaj, 100 g gęstej, kwaśnej śmietany (18%), 1 łyżeczkę pasty waniliowej i 1 łyżkę rumu.
  3. Zawartość naczynia przemieszaj krótko przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do chwili, kiedy mąka wchłonie większość wilgoci.  Następnie zacznij wyrabiać całość dłonią, najpierw krótko w misce, tylko do utworzenia w miarę zwartego ciasta. Kiedy składniki się połączą, przełóż je na podsypany mąką blat, oprósz wierzch ciasta i wyrabiaj przez około minutę, może dwie, do uzyskania w miarę gładkiej kuli. Na początku, jeszcze w misce, ciasto może wydawać się za suche, ale bardzo szybko zacznie kleić się do rąk. Żeby móc z nim pracować, trzeba je stale podsypywać mąką. Uważaj jednak, żeby nie użyć za dużo mąki, bo może to skutkować ciężkimi i mocno zbitymi oponkami.
  4. Po około dwóch minutach wyrabiania uformuj ciasto w dużą kulę, oprósz całość mąką i rozwałkuj do uzyskania płatu o grubości 1-1.5 cm. Żeby ułatwić sobie pracę, oprósz mąką również wałek. W trakcie wałkowania warto upewniać się co jakiś czas, że ciasto nie klei się do blatu. Zadbaj również o to, żeby ciasto miało w miarę równą grubość na całej powierzchni. Będzie to kluczowe dla czasu smażenia. W przypadku dużych nierówności w obrębie jednej partii jedne oponki mogą się palić, a inne będą surowe w środku.
  5. Po uzyskaniu równego płatu wytnij oponki. Ja robię to przy pomocy foremki do ciastek o szerokości 7.5 cm. Po wycięciu każdej oponki warto zanurzyć brzegi foremki w mące, żaby nie kleiła się do ciasta. Środki oponek wycinam przy pomocy końcówki do rękawa cukierniczego, konkretnie Wilton 6B, ale równie dobrze można zrobić to przy pomocy zwykłego kieliszka. Z tej porcji ciasta uzyskałem 18 oponek i 12 środków. Te ilości mogą się lekko różnić, zależnie od rozmiarów foremek.
  6. Po uformowaniu wszystkich oponek przełóż je na deskę i przenieś się z nimi na kuchenkę. Rozgrzej olej rzepakowy w głębokim garnku. Postaraj się utrzymywać temperaturę oleju w granicach pomiędzy 170 – 180 stopni Celsjusza. Niższa temperatura spowoduje, że oponki będą nasiąkać tłuszczem, a w przypadku wyższej oponki będą się palić z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Smaż oponki je w partiach, przez około 1,5 minuty na stronę. Ja po minucie smażenia obracam oponki, smażę przez kolejną minutę do złotego koloru, ponownie odwracam i smażę po kolejne 30 sekund na stronę. W ten sposób nie spali się skórka, a oponki będą dobrze usmażone w środku. Gotowe oponki wyjmij z garnka i przełóż na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, żeby pozbyć się nadmiaru oleju i je wystudzić.
  7. Po wystudzeniu oponek pozostaje je już tylko udekorować. Ja oprószam je cukrem pudrem, ale równie dobrze można przygotować prosty lukier, polewę czekoladową, lub obtoczyć je w mieszance drobnego białego cukru i cynamonu, jeszcze na ciepło.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 325 kcal
  • Węglowodany: 35 g   
  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 1 g

1 oponka (zakładając 18 oponek)

  • 130 kcal
  • Węglowodany: 14 g  
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: < 0.5 g

Komentarze