Powoli zbliżamy się do Świąt, a to oznacza czas babek, mazurków i wszelkiej maści serników. Dzisiaj zajmiemy się tym pierwszym tematem i przygotujemy babkę z dodatkiem adwokata. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które długo pozostaje świeże.
Ciasto wychodzi niesamowicie puszyste, wilgotne i niemal rozpływa się w ustach. Smak likieru jest tylko delikatnie wyczuwalny, a całość nie jest za słodka, co czyni ją idealnym świątecznym deserem. Gwarantuję Wam, że na jednym kawałku się nie skończy!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na foremkę do babek o średnicy 22 cm)
- 150 g (ok. 1 szklanka) mąki pszennej
- 100 g (ok. 2/3 szklanki) skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 200 g (ok. 1 szklanka) cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 200 ml likieru jajecznego
- 200 ml oleju rzepakowego
- Cukier puder, do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przesiej 150 g mąki pszennej, 100 g skrobi ziemniaczanej i 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Następnie krótko przemieszaj składniki suche przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków, i na chwilę odstaw.
- Do osobnej, dużej miski przelej 4 duże jajka. Dodaj do nich 200 g drobnego, białego cukru i łyżkę cukru z wanilią. Jeśli nie masz pod ręką takiego cukru, możesz użyć wanilinowego, łyżeczki ekstraktu albo pasty waniliowej. W przypadku ekstraktu i pasty dodałbym je później, razem z adwokatem i olejem. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy i całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i zwiększać je stopniowo wraz ze wzrostem objętości masy.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy 200 ml adwokata. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając masę na średnio-wysokich obrotach miksera. Ważne, żeby się z tym nie spieszyć. Alkohol dodany zbyt szybko i w za dużej ilości naraz może sprawić, że masa jajeczna się zwarzy.
- 200 ml oleju rzepakowego dodaj dokładnie w taki sam sposób jak likier: powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia na średnio-wysokich obrotach. W ten sposób całość utworzy jednolitą, lekko lśniącą emulsję. Po dodaniu całego oleju zawartość naczynia mieszaj jeszcze przez około 30 sekund, upewniając się przy tym, że wszystko połączyło się ze sobą tak, jak powinno.
- Do tak przygotowanej masy dodaj składniki suche. Zrób to powoli, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem delikatnie łącz mąkę z masą jajeczną przy pomocy sylikonowej szpatułki. Sposób ze szpatułką da pewność, że nie przemieszasz ciasta i nie wybijesz z niego zbyt wiele powietrza, dzięki czemu gotowa babka pozostanie puszysta i lekka.
- Tak przygotowane ciasto przelej do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy z kominem o średnicy 22 cm. Ciasto powinno być na tyle płynne, żeby bez problemu rozlać się po całej formie.
- Formę z tak przygotowanym ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 50 minut, do momentu, w którym drewniany patyczek wbity w najgrubsze miejsce wyjdzie czysty. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko nabierze koloru, można przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia. Po upływie 50 minut wyjmij babkę z piekarnika i odstaw w formie na kratkę, na około 15 minut, do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy i wystudź całkowicie.
- Po około godzinie oprósz babkę cukrem pudrem, udekoruj lukrem lub polewą.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 372 kcal
- Węglowodany: 42 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 0 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 262 kcal
- Węglowodany: 30 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz