Babka z serem

Dzisiaj przychodzę do Was z bardzo prostym, świątecznym przepisem, który nie wymaga użycia miksera. Tym razem na nasze stoły trafi wilgotna babka kakaowa, którą wzbogacimy warstwą przyjemnie waniliowego sera i pokryjemy prostą polewą czekoladową. 

 

Warstwa serowa jest przyjemnie słodka i lekko waniliowa. Stanowi idealne uzupełnienie ciemnej części ciasta, która rozpieszcza nas nie tylko cudownym, głębokim smakiem kakao, ale również wilgotną konsystencją. Proste w przygotowaniu ciasto, które bez problemu ozdobi niejeden świąteczny stół.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na foremkę do babek o średnicy 22 cm)

Masa serowa

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Masa kakaowa

  • 280 g (ok. 2 niepełne szklanki) mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g (ok. 1 szklanka) drobnego białego cukru
  • 3 duże jajka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 125 g oleju rzepakowego
  • Opcjonalnie, 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Polewa i dekoracja

  • 100 g ciemnej czekolady (72%)
  • 100 g śmietanki kremówki
  • Orzechy włoskie, płatki migdałów lub kandyzowana skórka pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie babki rozpocznij od masy serowej. Do dużej miski przełóż 250 g twarogu sernikowego, jedno duże jajko, 50 g drobnego białego cukru, solidną łyżeczkę pasty waniliowej i jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru. Zawartość naczynia wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do uzyskania jednolitej masy. Jeśli nie masz pod ręką twarogu sernikowego, użyj zwykłego, pełnotłustego białego sera. Wtedy po prostu zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
  2. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji masę serową na chwilę odstaw i zajmij się ciastem kakaowym. Przesiej 280 g mąki pszennej, 40 g ciemnego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek, a następnie krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  3. Po wymieszaniu składników suchych dodaj do nich 200 g drobnego białego cukru, 3 duże jajka, 125 g oleju rzepakowego i 250 g jogurtu greckiego. Możesz dodać też łyżeczkę pasty waniliowej albo łyżkę kawy rozpuszczalnej. Oba te dodatki podbiją smak kakao i dodadzą ciastu odrobiny głębi w smaku. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Możesz to zrobić przy pomocy miksera, ale sposób z rózgą da Ci pewność, że nie przemieszasz ciasta.
  4. Kiedy wszystko połączy się ze sobą tak jak należy, przejdź do składania ciasta. Przełóż mniej więcej połowę masy kakaowej do dobrze natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy z kominem o średnicy 22 cm. Ja nie wyrównuję jej w żaden sposób, zostawiam ciasto tak, jak jest. Da to ładny efekt wizualny po upieczeniu babki. Na ciasto kakaowe wyłóż całą masę serową. Powinna bez najmniejszego problemu przykryć ciemną masę i stworzyć odcięcie pomiędzy dwiema warstwami ciemnego ciasta. Na końcu wyłóż resztę ciasta kakaowego i wyrównaj wierzch przy pomocy sylikonowej szpatułki. Dzięki temu nie tylko wygładzisz powierzchnię, ale również wypełnisz wszelkie szczeliny i bąble powietrza, które mogły utworzyć się w trakcie wykładania ciasta.
  5. Formę z tak przygotowanym ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na około 50 – 55 minut, aż patyczek do szaszłyków wbity w najgrubsze miejsce ciasta wyjdzie czysty. Na cieście kakaowym ciężko to ocenić, ale jeśli wiesz, że Twój piekarnik mocno grzeje od góry, możesz po pewnym czasie przykryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia. Ja swoją babkę wyjąłem z piekarnika po 55 minutach i odstawiłem ją w blaszce na około 15 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjąłem ją z blaszki na kratkę i wystudziłem całkowicie. Około godzina, maksymalnie dwie powinny wystarczyć.
  6. Kiedy babka jest już wystudzona, przygotuj prostą polewę czekoladową. Do niewielkiej miseczki przełóż 100 g ciemnej, 72 % czekolady i dodaj do niej 100 g śmietanki kremówki (36%). Naczynie wstaw do mikrofali na w sumie około 60 sekund. Mniej więcej co 20 sekund wyjmij miseczkę, wymieszaj jej zawartość i ponownie odstaw do mikrofali. Kroki te powtarzaj do uzyskania gęstej, gładkiej polewy.
  7. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji udekoruj wierzch wystudzonej babki. Ostrożnie wylej polewę na górę ciasta i pozwól jej spłynąć niemal do samego spodu. Podane ilości pozwolą pokryć całe ciasto. Na końcu posyp wierzch ciasta grubo siekanymi orzechami włoskimi i odstaw na około pół godzinki w chłodne miejsce, do zastygnięcia polewy.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 338 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 18 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 311 kcal
  • Węglowodany: 35 g 
  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze