Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedno z najprostszych a równocześnie najpyszniejszych ciast jakie można przygotować. Tym razem na nasze stoły trafi puszyste ciasto drożdżowe z budyniem i świeżymi borówkami.

 

Niesamowicie puszyste, lekko waniliowe ciasto drożdżowe świetnie łączy się z gładkim, gęstym budyniem. Owoce nadają ciastu świeżości, a w połączeniu z budyniem sprawiają, że całość wilgotna, dzięki czemu drożdżówka nie wysycha. Wszystko to pokryte jest chrupiącą kruszonką, która w tym wypadku pełni rolę przysłowiowej wisienki na torcie.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na blaszkę 26 x 26 cm)

Ciasto

  • 400 g (2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej

Dekoracja

  • 2 opakowania budyniu waniliowego (słodzonego)
  • 700 ml mleka
  • 400 g borówek

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesyp 400 g mąki pszennej i dodaj do niej 80 g drobnego białego cukru oraz 7 g suchych drożdży. Składniki suche krótko przemieszaj, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące. Następnie dodaj do nich 150 g lekko podgrzanego mleka, 3 duże jajka, 80 g rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz dwie łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość miski krótko wymieszaj przy pomocy miksera z łopatkami do ciasta drożdżowego, na niskich obrotach, do momentu, aż mąka wchłonie całą wilgoć. Wtedy zwiększ obroty na średnio wysokie i wyrabiaj przez około 5 minut, do chwili, kiedy ciasto nabierze odrobiny struktury.     
  2. Po około 5 minutach oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki, a następnie szczelnie przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, na godzinę lub dwie, do chwili, kiedy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia.
  3. Przygotuj budyń waniliowy, używając dwóch opakowań. Postępuj według instrukcji z opakowania; zmniejsz jedynie ilość mleka z 1 litra na 700 ml.
  4. Przygotuj kruszonkę. Do niewielkiej miski wsyp 100 g mąki pszennej i 50 g cukru. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do rozprowadzenia cukru w mące. Wtedy dodaj do niej 50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę i cukier palcami, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tak przygotowaną kruszonkę odstaw do czasu, aż będzie potrzebna.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż do kwadratowej blaszki o boku 26 cm. Spód blaszki wcześniej wyłóż papierem do pieczenia, a jej boki natłuść i oprósz kaszą manną, bułką tartą albo mąką. Rozprowadź ciasto po całej powierzchni formy i przy okazji wybij z niego powietrze. Ja używam sylikonowej szpatułki, ale możesz zrobić to też natłuszczonymi dłońmi.
  6. Na tak przygotowane ciasto drożdżowe wyłóż niewielkie placuszki wystudzonego budyniu waniliowego. Nie przesadzaj z ilością budyniu, bo będzie rozpychał ciasto drożdżowe. Ja na swoje ciasto wyłożyłem około 2/3 przygotowanego budyniu. Następnie wyłóż na ciasto około 400 g borówek lub innych owoców: malin albo truskawek. Na końcu obficie posyp ciasto przygotowaną wcześniej kruszonką. Blaszkę z tak przygotowanym ciastem przykryj w miarę szczelnie kawałkiem folii spożywczej i odstaw w ciepłe miejsce, na około 30 minut, żeby ciasto trochę odpoczęło i podrosło.
  7. Po 30 minutach zdejmij folię i włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 30 minut, do chwili, kiedy ciasto pięknie się zarumieni, a owoce delikatnie zagotują i utworzy się z nich coś w rodzaju dżemu. Jeśli drożdżówka zbyt szybko nabiera koloru, można przykryć ją kawałkiem papieru do pieczeniu. Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia ciasta i zestalenia budyniu. Około godzina, może dwie, powinny wystarczyć.
  8. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować lub podawać po prostu.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 244 kcal
  • Węglowodany: 36 g 
  • Tłuszcze: 8 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 283 kcal
  • Węglowodany: 42 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze