Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na błyskawiczny letni deser. Tym razem przygotujemy puszyste ciasto kefirowe z owocami, które najzwyczajniej w świecie wymieszamy widelcem. Dosłownie 5 minut roboty, a efekt końcowy spodoba się każdemu.
Puszyste, lekko wilgotne ciasto idealnie łączy się z owocami, które nie tylko dodają świeżości, ale też sprawiają, że każdy kęs smakuje jak lato. Wszystko to pokryte jest przyjemnie chrupiącą maślaną kruszonką, która przełamuje gładką konsystencję ciasta. Błyskawiczne i pyszne – czy można chcieć czegoś więcej?
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru
- 200 g kefiru
- 100 g oleju rzepakowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 300 g owoców (u mnie: 200 g obranych brzoskwiń i 100 g borówek)
- Cukier puder, do posypania (opcjonalnie)
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 25 g zimnego masła
Sposób przygotowania
- Do niewielkiej miski przesyp 50 g mąki pszennej i 25 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do rozprowadzenia cukru w mące. Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 25 g zimnego, pokrojonego w drobną kostkę masła. Tłuszcz krótko wetrzyj w mąkę, tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Nie zajmie to długo, minuta lub dwie powinny wystarczyć. Miskę z kruszonką odstaw do lodówki.
- Do osobnej, dużej miski przesiej przez drobne sitko 300 g mąki pszennej i dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Po pozbyciu wszelkich grudek dodaj 180 g drobnego białego cukru, a następnie przemieszaj zawartość naczynia przy pomocy rózgi, tylko do rozprowadzenia dodatków w mące.
- Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 200 g kefiru, 100 g oleju rzepakowego, dwa duże jajka i 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możecie użyć ekstraktu lub podmienić część cukru na taki z wanilią. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu kefiru i jajek z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Zawartość naczynia wymieszaj przy pomocy widelca, tylko do momentu, w którym suchy proszek przestanie być widoczny, a całość utworzy gładkie, w miarę gęste ciasto. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji warto oczyścić ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Da Ci to pewność, że wszystko połączyło się ze sobą tak jak powinno, a na dnie naczynia nie pozostała nierozmieszana mąka.
- Tak przygotowane ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni formy i wyrównaj jego wierzch, używając do tego sylikonowej szpatułki.
- Na górze ciasta ułóż około 300 g owoców. Ja tym razem używam 200 g świeżych, obranych ze skórki i pokrojonych w drobne cząstki brzoskwiń i 100 g borówek. Na końcu obficie posyp całość wyjętą z lodówki kruszonką. Postaraj się z niej formować duże grudy, które będą przyjemnie chrupać pod zębami i przełamywać lekką konsystencję ciasta.
- Formę z tak przygotowanym ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 35 – 40 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce ciasta wychodzi sucha. Jeśli ciasto zbyt szybko nabiera koloru, możesz przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około godzinę lub dwie, do wystudzenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 299 kcal
- Węglowodany: 43 g
- Tłuszcze: 12 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 15 kawałków)
- 230 kcal
- Węglowodany: 33 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz