Serniczki z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj wykorzystamy je do przygotowania prostego, ale jakże pysznego deseru. Tym razem na nasze stoły trafią jednoporcjowe serniczki waniliowe, których smak wzbogacimy kawałkami świeżych owoców i gęstym sosem truskawkowym. 



Przyjemnie maślany, ciasteczkowy spód jest idealną bazą dla gładkiej, lekko waniliowej masy serowej. Jej konsystencję przełamują kawałki świeżych truskawek. Wszystko to otula gęsty truskawkowy sos, który nie tylko zdobi serniki, ale też wprowadza do nich lekką, cytrusową nutę. Bardzo prosty w przygotowaniu deser, który osłodzi niejedno letnie popołudnie.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem. 



Lista składników 


Spody 

  • 200 g ciastek  
  • 80 g rozpuszczonego, przestudzonego masła 

Masa serowa

  • 120 ml gorącej wody 
  • 12 g żelatyny w proszku 
  • 200 g śmietany kremówki (36%) 
  • 70 g cukru pudru 
  • 500 g twarogu sernikowego 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • 150 g truskawek 

Dekoracja 

  • 300 g truskawek 
  • 30 g cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 50 ml wody 
  • 10 g skrobi ziemniaczanej 

 

Sposób przygotowania 

  1. Przygotuj sos truskawkowy. Do średniego rondelka przełóż 300 g świeżych, pokrojonych w ćwiartki truskawek. Dodaj do nich 30 g drobnego białego cukru i jedną łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Zawartość rondelka krótko przemieszaj, tylko do rozpuszczenia cukru, a następnie podgrzewaj do chwili, kiedy całość się zagotuje. Od tego momentu gotuj truskawki na średnio-niskim ogniu, aż całkowicie się rozpadną i utworzą coś na kształt dżemu. Pamiętaj o przemieszaniu ich raz na jakiś czas, żeby uniknąć przypalenia.  
  2. Po około 10-15 minutach zmniejsz ogień na niski i, stale mieszając, dodaj 10 g skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 50 ml wody. Następnie zwiększ grzanie na średnie i gotuj przez około dwie minuty, do uzyskania gęstego sosu truskawkowego. Jeśli Twoje truskawki mają dużo wyczuwalnych pestek, możesz przepuścić je przed dodaniem skrobi przez drobne sitko. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji pozwól całości delikatnie zabulgotać i odstaw rondelek do całkowitego wystudzenia sosu.
  3. W tym czasie zajmij się spodem serniczków. Do dużego woreczka strunowego przełóż 200 g ciastek. Ja używam ciastek typu digestives, ale równie dobrze sprawdzą się zwykłe herbatniki lub ciasteczka owsiane. Woreczek prawie całkowicie zamknij, zostawiając około centymetrową szparę, przez którą będzie mogło uciekać powietrze. Ciasteczka rozbij przy pomocy wałka, do uzyskania drobnego proszku.
  4. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciastek 80 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Zawartość woreczka krótko przegnieć, tylko do równego rozprowadzenia tłuszczu w ciastkach. Nie potrwa to długo; około minuta lub dwie powinny wystarczyć, żeby całość zaczęła przypominać mokry piasek.  
  5. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji ciasteczka rozdziel równo pomiędzy 8 małych rantów o szerokości 8 i wysokości 5 cm, a następnie ugnieć je przy pomocy małej praski do uzyskania równego zwartego spodu. Boki rantów wyłóż wcześniej folią rantową, a na spodzie każdej obręczy ułóż niewielki krążek z papieru do pieczenia, który ułatwi zdejmowanie deserów z deski. Jeśli nie masz takich obręczy, przygotuj desery w pucharkach. Po uzyskaniu równych spodów odstaw je do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 
  6. Do średniej wielkości dzbanka wlej 120 ml świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej 12 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do rozpuszczenia proszku, i odstaw na kilka minut do całkowitego wystudzenia. 
  7. W tym czasie zajmij się śmietanką, która spulchni nasze serniczki i sprawi, że całość będzie lekka jak chmurka. Do średniej miski przelej 200 g zimnej śmietanki (36%) i dodaj do niej 70 g cukru pudru. Zawartość naczynia ubij na ¾, to znaczy do momentu, w którym śmietanka wyraźnie zgęstnieje i co najmniej podwoi swoją objętość, ale nie będzie jeszcze całkowicie sztywna. Ubijanie najlepiej zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać je wraz ze wzrostem objętości śmietanki. Po uzyskania odpowiedniej konsystencji przerwij ubijanie i odstaw naczynie do lodówki. 
  8. Do osobnej, dużej miski przełóż 500 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej i dodaj do niego solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy miksera, tylko do równego rozprowadzenia pasty. 
  9. Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżeczkę sera z wanilią i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zahartowaną żelatynę dodaj do masy serowej. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia na średnich obrotach miksera. W ten sposób bez problemu rozprowadzisz płyn w masie, dzięki czemu nie utworzą się w niej nieprzyjemne grudy. Po dodaniu całej żelatyny mieszaj całość jeszcze przez około 30 sekund, a następnie odstaw mikser. Nie będzie nam już potrzebny. 
  10. Do tak przygotowanego sera dodaj ubitą przed chwilą śmietankę i ostrożnie rozprowadź ją w masie przy pomocy sylikonowej szpatułki. Postaraj się to zrobić delikatnie, żeby nie wybić powietrza wtłoczonego w śmietankę w trakcie ubijana.  Na końcu dodaj do masy 150 g świeżych, pokrojonych w drobną kostkę truskawek i, tak jak w przypadku śmietanki, rozprowadź je w masie przy pomocy szpatułki. Zrób to dosyć ostrożnie, ale mimo wszystko sprawnie, bo zimna śmietanka może sprawić, że masa zacznie dosyć szybko tężeć. 
  11. Gotową masę serową rozdziel równo pomiędzy przygotowane wcześniej spody i wyrównaj wierzch deserów. Tak przygotowane serniczki wstaw do lodówki na około godzinkę, żeby wierzchy deserów się pościnały. 
  12. Po tym czasie wyjmij serniczki z lodówki. Wyłóż na nie przygotowany wcześniej, wystudzony sos truskawkowy i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni każdej porcji. Na tym etapie sos powinien być już gęsty, ale nadal na tyle płynny, że bez problemu rozprowadzisz go na deserach. Gotowe serniczki wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia masy serowej i sosu. 
  13. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze 


100 g 

  • 286 kcal 
  • Węglowodany: 21 g   
  • Tłuszcze: 22 g 
  • Białko: 4 g 
  • Błonnik: 2 g 

1 serniczek (zakładając 8 serniczków) 

  • 487 kcal 
  • Węglowodany: 35 g   
  • Tłuszcze: 37 g 
  • Białko: 6 g 
  • Błonnik: 3 g 

Komentarze