Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną propozycją na wykorzystanie truskawek. Tym razem na nasze stoły trafi sernik z jogurtu greckiego, którego smak i wygląd wzbogacimy galaretką truskawkową i świeżymi owocami.
Deser wychodzi niesamowicie orzeźwiający, lekki i delikatny jak chmurka. Masa jogurtowa cieszy podniebienie subtelnym smakiem wanilii, a warstwa truskawkowa nadaje ciastu świeżości i wprowadza przyjemny, naturalny smak owoców. Prosty w przygotowaniu deser, który idealnie sprawdzi się na letnim spotkaniu w gronie przyjaciół.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę o średnicy 23 cm)
Spód
- 250 g ciastek
- 80 g masła
Dekoracja
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 ml gorącej wody
- 200 g truskawek
Masa truskawkowa
- 1 galaretka truskawkowa
- 150 ml gorącej wody
- 400 g truskawek
Masa jogurtowa
- 12 g żelatyny w proszku
- 150 ml gorącej wody
- 200 g zimnej śmietanki kremówki (36%)
- 70 g cukru pudru
- 10 ml ekstraktu waniliowego
- 500 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania
- Do 500 ml świeżo zagotowanej wody dodaj jedno opakowanie galaretki truskawkowej. Zawartość naczynia dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia proszku, a następnie odstaw do chwili, kiedy płyn zacznie tężeć.
- Do osobnego, średniego dzbanka przelej 150 ml świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej jedno opakowanie galaretki truskawkowej. Zawartość naczynia wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Może to chwilę zająć, więc uzbrój się w cierpliwość i mieszaj płyn tak długo jak to potrzebne. Kiedy proszek się rozpuści, odstaw galaretkę do lekkiego przestudzenia.
- Przełóż 400 g świeżych truskawek do głębokiej miski, a następnie zblenduj je na gładką masę. Jeśli Twoje owoce mają dużo wyczuwalnych pestek, po blendowaniu możesz przepuścić je przez drobne sitko. Ja pomijam ten krok.
- Po uzyskaniu gładkiej masy dodaj do niej lekko przestudzoną galaretkę w 150 ml wody. Zawartość miski dokładnie wymieszaj, tylko do równego rozprowadzenia galaretki w owocach, a następnie odstaw do lodówki, na około godzinę, do chwili, kiedy płyn zacznie przypominać kisiel.
- Do dużego woreczka strunowego przełóż 250 g ciastek. U mnie są to ciastka typu Digestive, ale równie dobrze sprawdzą się zwykłe herbatniki albo ciasteczka owsiane. Woreczek prawie całkowicie zamknij, zostawiając około centymetrową szparę, przez którą będzie mogło uciekać powietrze. Ciastka rozbij przy pomocy wałka do uzyskania drobnego proszku.
- Do rozbitych ciastek dodaj 80 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Zawartość woreczka krótko przegnieć, tylko do równego rozprowadzenia tłuszczu w ciastkach.
- Ciasteczka przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm, rozprowadź je po całej powierzchni formy i ugnieć przy pomocy szklanki o płaskim dnie, do uzyskania równego, zwartego spodu. Dno blaszki wcześniej wyłóż papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową. Po uzyskaniu równego spodu odłóż formę do lodówki.
- Kiedy warstwa truskawkowa zacznie tężeć, przejdź do masy jogurtowej. Do średniego dzbanka przelej 150 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej 12 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia dokładnie wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, a następnie odstaw na około 10 minut, do lekkiego przestudzenia.
- W międzyczasie, do średniej miski przelej 200 g zimnej śmietanki (36%) i dodaj do niej 70 g cukru pudru. Zawartość naczynia ubij na ¾, to znaczy do momentu, w którym śmietanka wyraźnie zgęstnieje i co najmniej podwoi swoją objętość, ale nie będzie jeszcze całkowicie sztywna. Ubijanie najlepiej zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać je wraz ze wzrostem objętości śmietanki. Po uzyskania odpowiedniej konsystencji przerwij ubijanie i odstaw naczynie na bok.
- Do osobnej, dużej miski przełóż 500 g jogurtu greckiego o temperaturze pokojowej i dodaj do niego solidną łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy miksera, tylko do równego rozprowadzenia ekstraktu w jogurcie.
- Zahartuj żelatynę. Do wystudzonego płynu dodaj łyżeczkę jogurtu z wanilią i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zahartowaną żelatynę dodaj do jogurtu z wanilią. Rób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia na średnich obrotach miksera. Po dodaniu całej żelatyny wymieszaj całość jeszcze przez około 30 sekund, a następnie odstaw mikser. Dodaj do jogurtu ubitą wcześniej śmietankę i krótko rozprowadź ją w masie przy pomocy sylikonowej szpatułki.
- Na schłodzony spód z ciastek wylej jedną chochlę masy jogurtowej i pozwól jej się rozlać na dnie formy. Na jej środek wylej chochlę tężejącej galaretki z owocami, rozpychając masę jogurtową w kierunku boków blaszki. Od tego momentu powtarzaj warstwy naprzemiennie do wykorzystania obu mas. Postaraj się trafić w moment, kiedy obie masy mają zbliżoną do siebie konsystencję. Po wykorzystaniu obu mas delikatnie wyrównaj górę deseru i odstawiam blaszkę do lodówki na około godzinę, do ścięcia wierzchu.
- Na wierzchu deseru ułóż przekrojone wpół truskawki. Na końcu górę sernika zalej pozostałą tężejącą galaretką. Najlepiej robić to powoli, przez łyżkę, i cierpliwie rozprowadzać ją równo po całej powierzchni ciasta. W ten sposób nie zrobisz dziur w masie jogurtowej, a płyn nie podejdzie pod owoce i nie uniesie ich na wierzch. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 173 kcal
- Węglowodany: 18 g
- Tłuszcze: 10 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 310 kcal
- Węglowodany: 31 g
- Tłuszcze: 17 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz